用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如直資收左,自行......
樓主: sandwich
go

如直資收左,自行......

bakusensei 發表於 19-1-9 09:54
Charlotte_mum講的例子來自 YWGS,那麼她是非常幸運地在 waiting list 的前列。
正如 elbar 係另一個 post  ...

YWGS 是自行有51位,而佢地想收的發現沒有來註冊,e.g 有10位冇來註冊(去直資OR 自1,因YWGS 不知道學生的選擇), 佢地就會CALL 回這10位原本係想收的, 而叩門位係留班位

HM168 發表於 19-1-9 10:31
YWGS 是自行有51位,而佢地想收的發現沒有來註冊,e.g 有10位冇來註冊(去直資OR 自1,因YWGS 不知道學生的選 ...

不會打給沒有來註冊的,是打給 waiting list.
另外,ywgs 不設叩門。:)

bakusensei 發表於 19-1-9 10:42
不會打給沒有來註冊的,是打給 waiting list.
另外,ywgs 不設叩門。:)

我的意思係原本on list 的,學校不知道佢地已有其他學校收咗。(近2年都有人收call,因直資及自1已收)
有叩門位,但不接受申請,用自行有申請的排名=waiting list

HM168 發表於 19-1-9 10:48
我的意思係原本on list 的,學校不知道佢地已有其他學校收咗。(近2年都有人收call,因直資及自1已收)
有叩 ...

我明白您的意思。不過,具體操作上其實學校是會獲得一張X加Y數目的收生名單(X是自行收生學位人數;Y是統一派位收生學位人數)。學校將收生名單與自行計完分後的序列表一比較,就知道那些是在自行時位列1-51而已有“更適合的選擇(不論是自一或直資)”的學生(假設X=51)。據悉學校是不會打給那些“1-51”又不在收生名單內的學生,您提及過去兩年的例子應該只是剛好在 waiting list 前列的。

吓! 好彩不嬲都有入來蒲下~原來直資收左都可以報自行架! 我本來諗佳7月先諗下可唔可以試叩門, 咁我要趁呢幾日好好諗一諗...

PigPig710 發表於 19-1-9 12:49
吓! 好彩不嬲都有入來蒲下~原來直資收左都可以報自行架! 我本來諗佳7月先諗下可唔可以試叩門, 咁我要趁呢幾 ...
我最初都係諗直資收咗 就試叩門 但有啲學校講明無報自行, 就冇叩門因為佢哋會響自行嗰度搵返waiting list 嘅學生,call返啲學生睇下佢哋會唔會入讀

BBchrischris 發表於 19-1-9 15:48
我最初都係諗直資收咗 就試叩門 但有啲學校講明無報自行, 就冇叩門因為佢哋會響自行嗰度搵返waiting list  ...

如果直資收咗,心儀津校要111才考慮扣門,咁有無衝突?

BBchrischris 發表於 19-1-9 15:48
我最初都係諗直資收咗 就試叩門 但有啲學校講明無報自行, 就冇叩門因為佢哋會響自行嗰度搵返waiting list  ...
但我相信就算IN完, 睇番上面既POST, 如果你仲想話比佢知你係有興趣入呢間學校, 都要七月再寫信話佢知你想入, 如果唔係佢知你已經註冊直資未必會CALL你~

有錯請指正!

bakusensei 發表於 19-1-9 11:19

我明白您的意思。不過,具體操作上其實學校是會獲得一張X ...

但會不會係,YWGS收到X+Y後,先對一對佢地喺自行排出原本想收的51個,但有10個不左X+Y列中,佢哋會先call呢10個,睇下佢地仲想唔想來,再有淨位先跟自行後備1, 2, 3...的人call去?因為學校更想收miss左10個多過後備的人?! 唔知會唔會係咁?

ac917 發表於 19-1-10 06:57
但會不會係,YWGS收到X+Y後,先對一對佢地喺自行排出原本想收的51個,但有10個不左X+Y列中,佢哋會先call ...

已經決定不來的顯然已有更合適的選擇,學校不是 sales, 不用向她們推銷。致電 waiting list 只是履行一間津校的責任,盡用政府資助的名額,為學生提供教育。這也符合學校堅持不轉直資,盡可能服務社會各階層的理念。

bakusensei 發表於 19-1-10 07:46
已經決定不來的顯然已有更合適的選擇,學校不是 sales, 不用向她們推銷。致電 waiting list 只是履行一間 ...

明白,謝謝指教

PigPig710 發表於 19-1-9 17:43
但我相信就算IN完, 睇番上面既POST, 如果你仲想話比佢知你係有興趣入呢間學校, 都要七月再寫信話佢知你想入 ...
所以就係諗住有自行過,有得叩門