用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如直資收左,自行......
樓主: sandwich
go

如直資收左,自行...... [複製鏈接]

BBchrischris 發表於 19-1-8 07:19
咁即係如果直資收咗 註冊咗 照報自行 教育局唔處理 唔交俾學校都係無得自行interview? 定係學校會照in 呢? ...

自己經驗:直資收了,自行照入兩間表。教局照處理,自一有得面試,自二乜信都冇比我。後來叩門自一,冇面試冇考試,中一註冊完當晚收取錄電話。如果自行先係目標,唔好放棄自行。

醒目開學勳章

Hellomimi112 發表於 19-1-8 07:57
自己經驗:直資收了,自行照入兩間表。教局照處理,自一有得面試,自二乜信都冇比我。後來叩門自一,冇面試 ...

請問自二本身係All In 定讀人In。

自己經驗:直資收了,自行照入兩間表。教局照處理,自一有得面試,自二乜信都冇比我。後來叩門自一,冇面試 ...
請問你當時是入自行表時已註冊直資嗎?

醒目開學勳章 王國長老

BBchrischris 發表於 19-1-8 07:14
想問下當時赤聖是幾多月請同學註冊交自行前定後

Sorry我唔清楚

BBchrischris 發表於 19-1-8 09:44

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3727989

有人面試當日即收及有獎學金。

請問你當時直資收了, 是要先注冊和簽一份「放棄統一派位」同意書嗎?如果已經注冊了直資, 再報自行, 假如自一或二到放榜日收左, 又係咪可以攞返注冊證改讀津中? thanks..

Kwanhui 發表於 19-1-8 10:57
請問你當時直資收了, 是要先注冊和簽一份「放棄統一派位」同意書嗎?如果已經注冊了直資, 再報自行, 假如自 ...

應該是直資註冊了,自行可繼續面試,自行學校也會按自己的準則收或不收你,再報教育局,教育局會因為你已有直資位而不會按自行學校的結果而有任何津貼學位比你。

到出結果時,自行校知道最終名單沒有你,會估你可能給自行1收了而自己是自行2或估你已接受直資學位,而最終學校會否再call你就間間學校不同做法。

醒目開學勳章 王國長老

請問你當時直資收了, 是要先注冊和簽一份「放棄統一派位」同意書嗎?如果已經注冊了直資, 再報自行, 假如自 ...

註冊左直資就無得派位了
所以就算堅持去自行,都只係預備for叩門舖路

BBchrischris 發表於 19-1-8 09:44

已註冊簽咗放棄派位交咗學費。

已簽放棄派位,入表自行是博面試機會,有機面試即部署叩門。當時肯定自己派位一定冇份的。

seavl 發表於 19-1-8 09:25
請問自二本身係All In 定讀人In。

不太清楚自二是否全in, 但自一有難度的。

pinkyyip 發表於 19-1-7 17:13
原本會咁做,我未聽過,長知識

早兩年唔夠升中學生可能真係會咁。

自經驗:直資收了,自行照入兩間表。教局照處理,自一有得面試,自二乜信都冇比我。後來叩門自一,冇面試 ...
咁即係睇下自行嘅學校收咗張表後, 俾唔俾你interview但其實佢地收表時 會唔會透過教局知直資已收咗小朋友呢

醒目開學勳章

Hellomimi112 發表於 19-1-8 12:29
不太清楚自二是否全in, 但自一有難度的。

可否告知是邊間自一?

BBchrischris 發表於 19-1-8 13:53
咁即係睇下自行嘅學校收咗張表後, 俾唔俾你interview但其實佢地收表時 會唔會透過教局知直資已收咗小朋友 ...

再解釋多少少~~~
1. 你註冊左直資,但直資仲未上報教育局,除左佢地,有邊個知你已註冊左該直資

2. 如(1),你報既自行中學如何得知你已註冊,咪照一般程序審視你既申請囉

3. 教育局係佢地定既提交收生名單限期前,佢哋係唔會參與任何直資或自行收左乜學生,簡稱理得你

4. 2月尾或3月頭教育局就會因應中學要求提供該中學申請人既排位先後表,但都係唔理點收生或收左邊個

5. 4月中或尾,教育局就會係限期前陸継收到中學提交既收生名單,而開始處理派位

6. 直資要求簽既係放棄派位,係包括自行和統一,並非只針對統一

~~~

BBchrischris 發表於 19-1-8 13:53
咁即係睇下自行嘅學校收咗張表後, 俾唔俾你interview但其實佢地收表時 會唔會透過教局知直資已收咗小朋友 ...

我估自一自二也知道,否則冇理由自一有得見,自二乜通知信都冇。

seavl 發表於 19-1-8 14:07
可否告知是邊間自一?

港島男校

Charlotte_mom 發表於 19-1-8 11:48
註冊左直資就無得派位了
所以就算堅持去自行,都只係預備for叩門舖路

係因為有啲學校你無報過自行, 無得叩門

little_yolky 發表於 19-1-7 17:09
應該係成績好好, 自行時收咗, 放榜後學校响個list唔見佢, 知道可能係直資收咗, 打電話問問有無興趣。 ...

Charlotte_mum講的例子來自 YWGS,那麼她是非常幸運地在 waiting list 的前列。
正如 elbar 係另一個 post 指出,沒有轉直資的“傳統名校”不時會發現在自行收生交回教育局的名單上,有一兩個名最後沒有來註冊,原因可能是學校是該生的自二,或該學生去了 DGS or St Paul Co Ed.....
既然該生没有來,學校是不會打給這些已有她們心目中更適合選擇的學生。學校只是視乎中一留班位的供應量,將餘下的學位給在自行時waiting list的學生。你可以想像成 ywgs 的自行位實際上是自行位加留班位減實際留班人數(通常無乜),最理想的情況是自行位加10(5班,每班2個)。

醒目開學勳章 王國長老

BBchrischris 發表於 19-1-9 09:08
係因為有啲學校你報過自行, 無得叩門

原來如此,咁又要考慮了

‹ 上一主題|下一主題