用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 宿舍用品
go

宿舍用品 [複製鏈接]

床上用品, 電器用品,  大家是否會網上先訂? 送貨日, 就系到達宿舍當天. 如果是, 可否提議邊間網購地址?  謝謝!
   9    0    0    0

WIN123 發表於 19-1-7 16:05
床上用品, 電器用品,  大家是否會網上先訂? 送貨日, 就系到達宿舍當天. 如果是, 可否提議邊間網購地址?  謝 ...

床上用品 online mark & spanner

WIN123 發表於 19-1-7 16:05
床上用品, 電器用品,  大家是否會網上先訂? 送貨日, 就系到達宿舍當天. 如果是, 可否提議邊間網購地址?  謝 ...

你可以問下宿舍,可唔可以提早幫你的孩子收貨,如果是可以的話,其實還可以早點送 。 還有,你們會不會陪孩子開學?如果會的話,也可以考慮你們自己早點收貨,先清洗一些要清洗的物品。

網購很多網站,你也可以看看,包括:

John Lewis
Amazon
Argos

可以上網預訂,然後送貨,你亦可以選擇門市攞,有部份可以畀你揀時段送(有機會要加錢)。你睇下宿舍有冇得畀你人未到貨到。

被褥床單我見好多香港家長會用 Marks and Spencer。電器我推薦 Argos。

1998Ruby1998 發表於 19-1-8 09:13
可以上網預訂,然後送貨,你亦可以選擇門市攞,有部份可以畀你揀時段送(有機會要加錢)。你睇下宿舍有冇得 ...
Thanks all!

回覆樓主

其實電器,有咩係需要買?

回覆樓主

我是新手都想請教下有乜要買
只是想到書枱燈,怕冇或唔夠光,又諗緊要唔要買風扇和風筒⋯⋯
通常學校係咪可以喺到宿舍嗰日俾家長留耐啲?如果可以,到時再睇下有乜野要買
我們也會去陪開學,又想帶埋亞女,但要同佢趕返來香港開學,仲度緊時間

回覆 bobo-mama 的帖子

你最好問下學校先,間間學校都唔同規矩同有機會年年都變規矩。
風扇你可以香港買部細細部果隻(就係之前夏天你周街見到果 d,我都有用,因為有時候室內暖氣太勁)。拖鞋、膠布你都可以帶過去。冇咩其他可以買,尤其你係住中學宿舍,mid term 返黎自然就話到畀你聽有咩可以買。

唔係好明白, 你們的小朋友是上中學校或大學..?
如中學其實學校基本物品都有提供.
如大學根本唔洗操心, 學校附近大把日常用品買.重係好平.還有小朋友已經長大,出到外面更要學識照顧自己,家長真係唔洗咁擔心.

1998Ruby1998 發表於 19-1-8 18:24
回覆 bobo-mama 的帖子

你最好問下學校先,間間學校都唔同規矩同有機會年年都變規矩。

唔該你,我問下學校安排先

bobo-mama 發表於 19-1-8 17:49
我是新手都想請教下有乜要買
只是想到書枱燈,怕冇或唔夠光,又諗緊要唔要買風扇和風筒⋯⋯
通常學校係咪可 ...

枱燈、風扇、風筒 真係英國網上買都好方便。如果是陪同開校 ,如果是中學 ,開學前約學校參觀,了解一下所需 , 到時 在當地買,或上網買,開學頭一兩日 直送到學校 。不難處理的 。
香港有d細細把電風扇,可以帶定去都得。 我女都是帶圖中 呢D細的又可循環器上下左右頭轉動的風扇 , 因為 9月初和 6月中 打後有時房間會好熱 。

katrinafu 發表於 19-1-8 22:55
枱燈、風扇、風筒 真係英國網上買都好方便。如果是陪同開校 ,如果是中學 ,開學前約學校參觀,了解一下所 ...

唔該哂你,資料好有用

FennieMan 發表於 19-1-8 11:17
其實電器,有咩係需要買?
我覺得枱燈一定要帶/買。學校提供嗰D好basic,唔夠光。或者入到宿舍睇下燈膽類型然後自己出去配個合用嘅led膽(sch shop未必有led,亦可能貴)。
仲有風筒,去到先買。

etoile 發表於 19-1-9 16:59
我覺得枱燈一定要帶/買。學校提供嗰D好basic,唔夠光。或者入到宿舍睇下燈膽類型然後自己出去配個合用嘅led ...

謝謝

回覆 WIN123 的帖子

In UK, majority of purchases are done online.

Use Ebay and Amazon UK. Recent years high street stores such as Poundland, Aldi and Lidl all sell good value essential goods.
God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen.

回覆樓主

其實會陪開學系咪去到英國先買好啲呢

rainbowwall 發表於 19-1-31 22:29
其實會陪開學系咪去到英國先買好啲呢

我覺得係睇你有幾多位可以帶嘢,同埋怕唔怕煩要去揾(網上揾或者去實體店搵)。例如我自己怕煩同埋想用某啲平時用開嘅電器牌子(例如檯燈,電飯煲),我就除咗床單枕袋、被、毛巾以外都係自己帶過去,費事要周圍搵同埋可以用自己平時用開嘅電器牌子。但係如果想喺網上買都唔難搞。

或者你可以有時間嘅話上網去睇下 嗰啲網店嘅貨物係唔係啱你心水。

Hopefulmom 發表於 19-2-1 08:00
我覺得係睇你有幾多位可以帶嘢,同埋怕唔怕煩要去揾(網上揾或者去實體店搵)。例如我自己怕煩同埋想用某啲 ...

Thank you

回覆樓主

我想請問床單size 同埋被嘅size 係咪同香港一樣?羽絨被有冇唔同厚薄須要?

chuchuma 發表於 19-2-10 23:23
我想請問床單size 同埋被嘅size 係咪同香港一樣?羽絨被有冇唔同厚薄須要?
...

你可以上去英國的購物網站,例如百貨公司 Marks & Spencer, John Lewis 等,然後睇下佢哋嗰啲床單被袋嘅size。

有關羽絨被我自己係買咗 ''一套'' 被给孩子。 一套有一張薄被加一張厚被,然後兩張被又可以扣埋變成一張更厚嘅被,咁就有多啲靈活彈性。我孩子告訴我,冬天他會用厚被,其他時間用薄被,暫時未試過要把兩張被扣埋一齊用。
‹ 上一主題|下一主題