用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線學校前五,面試差,應怎決擇?
樓主: Tingting1019
go

二線學校前五,面試差,應怎決擇? [複製鏈接]

tpmon 發表於 19-1-12 18:07
保一好好多,是保良局最top 的中學,也是全港頭二十大中學,要Band 1A才好入讀。
...
Del

Tingting1019 發表於 19-1-12 18:05
是的,就係知道保良局學校嘅恐佈,而且多抄寫功課,仔仔好怕多功課,佢吾怕測驗默書,大抽獎兩間保校我都會 ...
都唔一定嘅...首先恭喜你最後終於決定左邊兩間中學!之前聽你講話有機會搬去西貢,而家解決了嗎?
我女兒最後揀左保良局百周年做自一,不過始終在屯門區,無出面嘅學校咁叻...純粹個人意見,雖然上年有四個學生入左劍橋同清華!希望順利入到,唔會讀得好辛苦!

cherry0131 發表於 19-1-12 18:23
都唔一定嘅...首先恭喜你最後終於決定左邊兩間中學!之前聽你講話有機會搬去西貢,而家解決了嗎?
我女兒最 ...

保良局全港三大傳統最top中學,就是一間在黃大仙(保一)和二間在屯門(百周年和董玉娣)。

保良局何蔭棠由創校Band 2谷上Band 1,想追上保一,谷的方法比保良局三大Band 1A英中恐怖。

我女兒最 ...
西貢最終放棄左,計埋裝修,雜費要拎最少350出唻,無咁多錢.......所以搵緊D平D,而且交通亦係一個問題,

tpmon 發表於 19-1-12 18:07
保一好好多,是保良局最top 的中學,也是全港頭二十大中學,要Band 1A才好入讀。
...
怕仔仔讀吾掂,所以無考慮保一,不過同學仔有好多揀保一,保一當然係一間好學校,對於仔仔唻講我覺得協和會合適多D,希望仔仔入到喇

我女兒最 ...
屯門學校吾係咁熟,囡囡喜歡就好,希望大家都能順利入到喇,謝謝你,交完表,成個人輕鬆哂

tpmon 發表於 19-1-12 18:39

保良局全港三大傳統最top中學,就是一間在黃大仙(保一)和二間 ...
我冇留意開,由細到大都住屯門(鄉下妹),所以只係識百周年同董玉娣!原先女兒喜歡董玉娣多d, 但參觀完百周同埋d同學都轉呔,所以自一揀番百周,自二揀董中!
女兒由幼稚園到小學都讀保良局,所以佢都係鍾情保良局!
之前有家長講過保何,為升banding谷得好勁!其實我唔知保何係邊區?

cherry0131 發表於 19-1-12 20:26
我冇留意開,由細到大都住屯門(鄉下妹),所以只係識百周年同董玉娣!原先女兒喜歡董玉娣多d, 但參觀完百 ...

保何和何一,同樣在黃大仙區慈雲山。

Tingting1019 發表於 19-1-12 19:08
怕仔仔讀吾掂,所以無考慮保一,不過同學仔有好多揀保一,保一當然係一間好學校,對於仔仔唻講我覺得協和會 ...
放心啦!比d信心囝囝,佢得嘅!我今日先比個囡去上面試班,因為我諗報得保中嘅學生成績都好好,係靠面試攞分!
所以睇下比個囡上六堂,等佢多d信心去面試!!加油啊!希望7月9日大家一齊上黎報喜丫!

cherry0131 發表於 19-1-12 20:30
放心啦!比d信心囝囝,佢得嘅!我今日先比個囡去上面試班,因為我諗報得保中嘅學生成績都好好,係靠面試攞 ...

保中不是間間好,但真的是在黃大仙和屯門做得較出色。

tpmon 發表於 19-1-12 20:29

保何和何一,同樣在黃大仙區慈雲山。
哦...之前有家長都問我會唔會報保一,原來係咁遠嫁?我當時都唔知佢講緊邊間...

放心啦!比d信心囝囝,佢得嘅!我今日先比個囡去上面試班,因為我諗報得保中嘅學生成績都好好,係靠面試攞 ...
好呀,一齊等好消息

cherry0131 發表於 19-1-12 20:26
我冇留意開,由細到大都住屯門(鄉下妹),所以只係識百周年同董玉娣!原先女兒喜歡董玉娣多d, 但參觀完百 ...
你囡囡讀開保良局學校,咁應該無問題,加上佢考咁前,加油呀

Tingting1019 發表於 19-1-12 20:50
你囡囡讀開保良局學校,咁應該無問題,加上佢考咁前,加油呀
努力埋個呈三(4/3-7/3)同面試(9/3-10/3)就正式放監喇!之後所有野就交比個天喇,可以好好抖下喇!
由小一開始就忙足咁多年,不停嘅考試、默書、評估、比賽,其實真係好攰喇!希望升左中學冇小學咁忙就好喇!大家加油啊!辛苦埋呢半年,好好放個暑假,迎接新嘅挑戰!

cherry0131 發表於 19-1-12 21:19
努力埋個呈三(4/3-7/3)同面試(9/3-10/3)就正式放監喇!之後所有野就交比個天喇,可以好好抖下喇!
由小 ...
中學先係真正嘅挑戰,不過到時候係考驗仔仔獨立處事嘅時候,我諗到果時父母都只能在旁默默支持同鼔勵,希望仔仔可以係呢個過渡期可以安然渡過喇,小六開始,我已放手,等佢自己處理自己嘅事,功課,溫習,暫時都還可以,希望可以持續到中學...

由小 ...
你宜家都應該可以抖喇,等小朋友自己發力,我地係旁邊支持下

Tingting1019 發表於 19-1-12 21:33
中學先係真正嘅挑戰,不過到時候係考驗仔仔獨立處事嘅時候,我諗到果時父母都只能在旁默默支持同鼔勵,希望 ...
比d信心囝囝,佢一定得!囝囝好叻啊,可以自己溫習都考得咁好!我都要學識放手,功課一直都係個囡自己攪掂,但溫習我都仲係會教佢記住d重點,點樣先可以拎到高分!希望到中學,囡囡唔駛再依賴我教路!

想請問你邊到上面試班

由小 ...

係 真係好疲累 大家都要努力

pypy405 發表於 19-1-12 22:09
想請問你邊到上面試班

其實係上星期收到個whatsapp係由一間補習社send黎話有面試班!我見佢喺我屋企附近,收費都合理,所以咪問下囡囡上唔上!
雖然佢唔太想,因為佢唔鍾意補習,但我話個個報百周嘅學生都好叻,只有面試攞分!咁佢先肯去上,咁啱補習社嘅面試班係今日第一堂,我見囡囡上完都話ok!
補習社仲派左本多間學校面試嘅形式同過往嘅問題,希望亞囡早些習慣定面試嘅形式,唔駛咁緊張!
‹ 上一主題|下一主題