用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線學校前五,面試差,應怎決擇?
go

二線學校前五,面試差,應怎決擇?

黃大仙區,男仔,數比較強,去過本區學校,協和太多人會揀,應該無希望,保一吾會諗,怕程度吾夠,第二區會考濾,頭痛中....

Tingting1019 發表於 19-1-7 14:32
黃大仙區,男仔,數比較強,去過本區學校,協和太多人會揀,應該無希望,保一吾會諗,怕程度吾夠,第二區會 ...

或許自行

1. 旅港
2. 何蔭棠

elbar 發表於 19-1-7 14:54
或許自行

1. 旅港
仔仔話鐘意協和多D,但協和上年收成千份申請表,競爭太大,所以諗住大抽獎先揀佢,自一自二都會揀區外

Tingting1019 發表於 19-1-7 15:06
仔仔話鐘意協和多D,但協和上年收成千份申請表,競爭太大,所以諗住大抽獎先揀佢,自一自二都會揀區外 ...

那麼便自一協和,自二他區。

del

Tingting1019 發表於 19-1-7 15:06
仔仔話鐘意協和多D,但協和上年收成千份申請表,競爭太大,所以諗住大抽獎先揀佢,自一自二都會揀區外 ...

上年收成千份表格咁多?今年自行得40個位競爭好大呀

回覆 MaMaMango 的帖子

這類被綱絡皇帝封為band 1中至尾的學校多人揀唔奇喎

Band 1頭的人當保險的次選

Band  1尾2頭的人又當搏高一線

總之結果係做死篩選的老師

人地皇仁同聖若瑟都只係600, 400
我是護書簿

MaMaMango 發表於 19-1-7 15:33
上年收成千份表格咁多?今年自行得40個位競爭好大呀
係呀,如果無記錯係收左九百幾份,我仔面試弱,自行揀左同放棄無咩分別,所以諗住跨區,搵D面試比重低D嘅學校

Tingting1019 發表於 19-1-7 15:45
係呀,如果無記錯係收左九百幾份,我仔面試弱,自行揀左同放棄無咩分別,所以諗住跨區,搵D面試比重低D嘅學 ...

協和面試佔30%,相比之下已經不算多了。算了,我也是白說。

asweetmom 發表於 19-1-7 15:51
協和面試佔30%,相比之下已經不算多了。算了,我也是白說。
不是白說,只是到了這個時刻,要面對現實而已,仔仔班同學仔有成三分一揀了協和,莫講話同出面比,同班內比,仔仔已被比下去,所以先至諗區外

Tingting1019 發表於 19-1-7 15:55
不是白說,只是到了這個時刻,要面對現實而已,仔仔班同學仔有成三分一揀了協和,莫講話同出面比,同班內比 ...

你兒子不是前五嗎?就算全級都選了協和,他的對手不是只有前四嗎?

Tingting1019 發表於 19-1-7 15:45
係呀,如果無記錯係收左九百幾份,我仔面試弱,自行揀左同放棄無咩分別,所以諗住跨區,搵D面試比重低D嘅學 ...

仍有兩個月的時間可以在家中練習下,我女面試都弱,現正加緊訓練中,希望可以有少許改善,加油!

asweetmom 發表於 19-1-7 15:58
你兒子不是前五嗎?就算全級都選了協和,他的對手不是只有前四嗎?
學校老師建議阿仔撰誇區,協和收我地學校最多只有一兩個,自行都多數會收返區外叻學生多D,加上老師知道級頭都有學生揀左協

MaMaMango 發表於 19-1-7 16:02
仍有兩個月的時間可以在家中練習下,我女面試都弱,現正加緊訓練中,希望可以有少許改善,加油!
...
有呀,會努力的,但性格好難改。仔仔在學校做報告,滙報也沒有問題,補習老師話佢咬字發音不錯,讀文章部分應該沒有問題,又會有眼神接觸,但問答,小組討論就慘喇,答得太少,太簡短

Tingting1019 發表於 19-1-7 17:24
有呀,會努力的,但性格好難改。仔仔在學校做報告,滙報也沒有問題,補習老師話佢咬字發音不錯,讀文章部分 ...
但係佢只要唔好唔出色, 30%都唔會無晒掛, 你自行兩間都唔揀, 其他收咗咪入唔到大抽奬囉。前面四個係咪都係女仔呀? 可能佢男仔有著數呢, 既然阿仔鐘意, 我會用自一豪俾佢囉。既然阿仔鐘意, 就叫佢盡力, 唔得都叫試過丫嘛, 唔試就無喇。

Tingting1019 發表於 19-1-7 17:24
有呀,會努力的,但性格好難改。仔仔在學校做報告,滙報也沒有問題,補習老師話佢咬字發音不錯,讀文章部分 ...

咁或許自行

1. 旅港
2. 銀禧

Tingting1019 發表於 19-1-7 17:19
學校老師建議阿仔撰誇區,協和收我地學校最多只有一兩個,自行都多數會收返區外叻學生多D,加上老師知道級 ...

沒報直資試水溫嗎?

有報,可惜策略錯左,報左兩間,但兩間都2月左右先in.....

elbar 發表於 19-1-7 17:38
咁或許自行

1. 旅港
呢兩間都有諗過,我今晚再同阿仔講多一次情況,等佢自己決擇,只請到明天假,所以今晚一定要填好份表

losoco 發表於 19-1-7 15:40
回覆 MaMaMango 的帖子

這類被綱絡皇帝封為band 1中至尾的學校多人揀唔奇喎
我聽到都呆左,無諗過呢間咁多人揀,而且區唻聽資訊日嘅家長亦吾少