用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-3-15 07:17
conjuring ok, it just so so imo, 唔明點解it imdb 咁高分。午夜兇鈴 v original
我唔睇恐怖片,淨係知前排啲細路好驚毛毛

bobbob 發表於 19-3-15 08:22
毛毛?
恐怖片要成功,要create 到個氣氛、suspense 、twist 和結合另一個故事原素,eg, bible 故事,若只有驚嚇,就只會好似只有cg 的科幻電影

bobbob 發表於 19-3-15 08:22

果隻野真係好恐怖

MrBeast 發表於 19-3-15 07:17
conjuring ok, it just so so imo, 唔明點解it imdb 咁高分。午夜兇鈴 v original

睇咁多戲,貞子係唯一一套睇完連續幾晚一入黑就不其然驚起來。

令外一套唔記得名,但一場戲好得人驚,在 lift 入面隻野由天花慢慢飄下來,D人在下面無得走硬食。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-3-15 08:38
毛毛?
恐怖片要成功,要create 到個氣氛、suspense 、twist 和結合另一個故事原素,eg, bible 故事,若只 ...
無睇新聞咩?
我細個睇過希治閣啲片,無無cg,但劇情氣氛令人毛骨聳然,睇完瞓唔着,到而家仲好記得

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-3-15 08:40
果隻野真係好恐怖
前排啲網頁仲成日擺大頭相,我仔見到即刻閂咗佢

bobbob 發表於 19-3-15 09:07
無睇新聞咩?
我細個睇過希治閣啲片,無無cg,但劇情氣氛令人毛骨聳然,睇完瞓唔着,到而家 ...

The Birds

bobbob 發表於 19-3-15 09:09
前排啲網頁仲成日擺大頭相,我仔見到即刻閂咗佢

個頭唔夠對腳恐怖

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-3-15 09:11
The Birds
嗰種不寒而慄先恐佈

bobbob 發表於 19-3-15 09:07
無睇新聞咩?
我細個睇過希治閣啲片,無無cg,但劇情氣氛令人毛骨聳然,睇完瞓唔着,到而家 ...
死la, 比人講中out tim.
hitchcock 當時太年輕冇睇,是有些遺hum

shadeslayer 發表於 19-3-15 08:45
睇咁多戲,貞子係唯一一套睇完連續幾晚一入黑就不其然驚起來。

令外一套唔記得名,但一場戲好得人驚,在  ...

大銀幕冇去睇,有晚在家臨訓前電視播,睇到一半想息機
當hollywod 都抄你時,就肯定是成功,otherwise, 只能繼續流浪地球

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-3-15 12:02
死la, 比人講中out tim.
hitchcock 當時太年輕冇睇,是有些遺hum
仲以為大家年紀差不多
有無睇過twilight zone?或者近排嘅black mirror?都係類似concept

bobbob 發表於 19-3-15 12:27
仲以為大家年紀差不多
有無睇過twilight zone?或者近排嘅black mirror?都係類似concept
...
haha, u got me.
twilight zone n black mirror 都不是太好,x files, the matrix 我又ok,dont ask me why.

bobbob 發表於 19-3-15 12:27
仲以為大家年紀差不多
...

講驚,Twiligjht zone, sixth sense, 呢類遠遠不及中國或東洋嗰啲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-15 13:35
講驚,Twiligjht zone, sixth sense, 呢類遠遠不及中國或東洋嗰啲。
Twiligjht zone 以前睇過, 唔算恐怖, 是懸疑啦.. Birds  我記我阿爸定邊過睇TV (重播)時有睇過下, 都幾驚, 係唔駛嘖晒血漿個種驚,  貞子冇睇原裝, 到後期好多惡搞, 一見個樣就link 左惡搞, 變成好好笑.. 不過我點都唔會睇original version .  其實情感過份敏感的人同小朋友真係唔好睇恐怖片, 可以嚇好耐.

騎左少少樓主post, sorry...  

Elenalan 發表於 19-3-14 18:11
我女學校小一都有教唔少古文古詩,現在第2學段,印象中喺學校至少學了10首 (未計佢自發性自己睇果d),我覺 ...
你哋學校真係好。其實, 大部份學校都係跟課本教而已。

Cheeselover 發表於 19-3-14 18:23
學習白話文書寫,即使不是基本功,但它靠近口語,小朋友較易掌握,若過多以古文作先導,排對偶,依聲律或 ...
少學古文唔係叫佢哋馬上學習寫文言, 而係一方面學習古人智慧, 做人修身, 另一方面學習中文既意境而已。
我睇, 官場好多人都要被打五十, 而香港既記者, 幾乎都要被你槍斃光了。我細個時都有睇報紙, 但依家我已經唔敢俾個女睇報紙了, D中文真係好要命。

shadeslayer 發表於 19-3-14 19:53
好的古文如何多不勝數,如何深奧,作者也不能預測千百年來世世代代到21世紀的情況,也不能取代現代語言。
...
日光之下無新事, 歷史其實係不斷地循環。學習古文, 其實除咗為學好中文, 也為修身。

現代語文當然也要學好, 因為要考試丫嘛。我好貼地既。

little_yolky 發表於 19-3-26 08:39
日光之下無新事, 歷史其實係不斷地循環。學習古文, 其實除咗為學好中文, 也為修身。

現代語文當然也要學好 ...

日光下日日也是新事。

以前有妹仔,有皇帝,有太監,沒有人權,法制落伍,女性是男性附屬品,教育扑扑齋,父母在不遠游,沒環保須要,學術上沒有電腦Al。

在價值觀道德標準巨大的差距下,修身的意義也有所不同。

以前買個脾女係善事,而家買隻狗仔也會助長虐畜。

你看尋秦記便知古人生活在現代的問題。

little_yolky 發表於 19-3-26 08:39

現代語文當然也要學好 ...

還有,學現代語文不是要考試。是溝通是現代社會一分子。
‹ 上一主題|下一主題