用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-3-14 11:48
我實在唔明白, 點解咁多淺白既古詩古文, 唔列入教材。好似P1時, 得一篇〈咏鵝〉, 其他全部都係唔知做乜既文 ...

我女學校小一都有教唔少古文古詩,現在第2學段,印象中喺學校至少學了10首 (未計佢自發性自己睇果d),我覺得一d都唔算少,老師講解亦深入淺出。呢類校本課程,都有參考教育局編制嘅"累積與感興: 小學古詩文誦讀材料選編 (古典詩歌一百首及古文五十篇)。我自問非常重視中文科,選校時都有留意校本課程內容(尤其我女偏愛睇英文書,我唔想佢重英輕中)。好多學校都唔跟中文課本去教,有大量學校設計嘅教材簿册去增潤中文科教學。

MNIF 發表於 19-3-14 17:02
冇想過要還唔還,因為我從來沒有主動要求鬼神相助。來探訪吓不算相助。
菩剎畏因,凡人畏果。

哦,唔介意的話吹下水。財神、文武廟那位、觀音來拜訪就話姐,鬼都ok?  assume 你係睇到,老友記來到會做d乜呢?外表係點樣嘅呢?

little_yolky 發表於 19-3-14 14:50
講到學語文, 當然不可能輕古重今。就算孩子係响現代香港生活, 學既也是「中文」。前面有JM講到, 學寫白話文 ...

學習白話文書寫,即使不是基本功,但它靠近口語,小朋友較易掌握,若過多以古文作先導,排對偶,依聲律或講仄韻,不是每個小朋友可以受落,受落而有成者屈指可數,我相信沒有多少媽媽看到萬骨枯場面。
若連淺白的白話文也學不好,我相信文言文也好不了哪(emoji)。官文不好,該打五十,那靠文字糊口的傳媒,更應該拿去槍斃。
家長教古文,非人人皆能,我自己無能為力,若女兒問上,我就著她看看"鶯鶯傳"(不是西廂記),認識什麼是渣男。
學語文,細水長流,水到渠成。

MNIF 發表於 19-3-14 16:50
兄台,你這個是最佳例子,懂文言文就懂白話文,懂白話文未必能懂文言文。受教啦。
...

其實你未回答我的疑問!怎受教?

MrBeast 發表於 19-3-14 18:15
哦,唔介意的話吹下水。財神、文武廟那位、觀音來拜訪就話姐,鬼都ok?  assume 你係睇到,老友記來到會做d ...

你咁認真嘅。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 19-3-14 19:05
純吹吓水,我看不到,只憑感應,次數也不多。小兒曾經見過觀音菩薩來訪,微微一笑同佢打招呼,停留一會兒就 ...
wah, 細路就話唔識驚,你老婆都好淡定下姐,hk01 見過幾編陰陽眼的採訪文章,有興趣可爬下

shadeslayer 發表於 19-3-14 19:15
你咁認真嘅。
我呢d問題中年係乜都可以吹一餐,你學生時冇同同學講鬼故、玩碟仙咩?

MNIF 發表於 19-3-14 17:02
冇想過要還唔還,因為我從來沒有主動要求鬼神相助。來探訪吓不算相助。
菩剎畏因,凡人畏果。

一陣又講神鬼相助,一陣又話探訪不算相助,一陣又觀音來訪,真係神又係你,鬼又係你,滿天神佛,睇戲咁。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-3-14 19:27
我呢d問題中年係乜都可以吹一餐,你學生時冇同同學講鬼故、玩碟仙咩?

睇鬼戲就好睇啫,認真對待思考鬼神相助就唔好搵我。

little_yolky 發表於 19-3-14 14:50
講到學語文, 當然不可能輕古重今。就算孩子係响現代香港生活, 學既也是「中文」。前面有JM講到, 學寫白話文 ...

好的古文如何多不勝數,如何深奧,作者也不能預測千百年來世世代代到21世紀的情況,也不能取代現代語言。

中外古文,作為文學欣賞,加深修為,很好。但不能重要過學現代語文。

shadeslayer 發表於 19-3-14 19:41
睇鬼戲就好睇啫,認真對待思考鬼神相助就唔好搵我。

讀書時同同學去睇 omen 和 poltergeist,.  以陰陽眼為題材首選必然是the sixth sense.  港產片:鬼眼  都很不錯。
近年都冇乜邊套好睇

little_yolky 發表於 19-3-14 15:39
悶? 唔悶喇!有市場, 商人就會同你諗辦法了。出咗一套俾小學生睇既古文, 好得意, 分唔同朝代, 將D古代作者 ...

可唔可以介紹下呢本書?

little_yolky 發表於 19-3-14 11:48
我實在唔明白, 點解咁多淺白既古詩古文, 唔列入教材。好似P1時, 得一篇〈咏鵝〉, 其他全部都係唔知做乜既文 ...
現大圍初小教育都不算是輕視古典的.  你指的P1書少至一篇古文, 其實可能只是一些學校的用書及做法,  我有看過大部份的初小(或私幼) 常用書, 內都有一兩個單元( 內有幾篇唐詩或輯錄的古典小品)是古文 . 另外 像我個是英文小校, 都有必背古詩單附加在課程中,  中文強校如KTS 一早有更多的校本古詩詞材料.   
至於古今取材, 我相信小學多少是看學生的接受程度的, 相信如果全部初小的教材都是用古文的話, 學校只能回歸卜卜單向教育, 以不求甚解的背誦為主, 小朋友對近代中文的應用又能掌握多少呢.   
另外近代的作品我不相信是一文不值的, 古詩文有的情感描寫是較樣板, 現代的文章因受了西方文化影響, 可能較坦誠, 更立體多面.  

MrBeast 發表於 19-3-14 19:59
讀書時同同學去睇 omen 和 poltergeist,.  以陰陽眼為題材首選必然是the sixth sense.  港產片:鬼眼  都 ...
我就是細個俾omen 嚇死, 以後唔睇恐怖片.

MrBeast 發表於 19-3-14 19:59
讀書時同同學去睇 omen 和 poltergeist,.  以陰陽眼為題材首選必然是the sixth sense.  港產片:鬼眼  都 ...

你 out la. Now we have “Conjuring”, “Haunting on the Hill House”, “IT”, etc.

再早D貞子嚇死我,比你講的任何一套恐佈。

shadeslayer 發表於 19-3-14 23:12

你 out la. Now we have “Conjuring”, “Haunting on ...
conjuring ok, it just so so imo, 唔明點解it imdb 咁高分。午夜兇鈴 v original
‹ 上一主題|下一主題