用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

MNIF 發表於 19-3-13 16:01
想當年提倡白話文,理據同你所講差不多,自至以後中國再出不了大師級文學家。年青一輩中文每況愈下。我有時 ...
我實在唔明白, 點解咁多淺白既古詩古文, 唔列入教材。好似P1時, 得一篇〈咏鵝〉, 其他全部都係唔知做乜既文章。我真係唔知D文章讀嚟做乜的!其實, 適合初小讀既古文多到不得了, 唔通以前小朋友唔駛讀書咩, 咪又係六七歲開始讀書, 所以係有足夠既教材提供俾年幼既小朋友。人哋成日話我哋厚古薄今, 你睇個課程何嘗唔係輕古重今。

HaYi 發表於 19-3-14 10:23
我不明白, 為何閱讀會成為另一種"任務", 另一種評估比較的工具, 閱讀能力的強弱及"有效度"都已成為大 ...
讀書不是求分數,只是一個神話,in reality, 做完補充練習、eca、etc, 時間所剩無幾,若棄補取閲,再加ek 播毒,就閲讀變成鬥lev 高。
至於閲讀周邊的訓練,就好似黃飛鴻武館教功夫vs 職業治療師,後者有方法令小朋友以為自己是玩遊戲不知不覺中進步

little_yolky 發表於 19-3-14 11:48
我實在唔明白, 點解咁多淺白既古詩古文, 唔列入教材。好似P1時, 得一篇〈咏鵝〉, 其他全部都係唔知做乜既文 ...
我都唔明點解西方童歌overall比中國的好聽,最近那首華為歌,完全O咀

MNIF 發表於 19-3-14 10:51
恕我得罪講句,你這種想法大錯特錯。父母常常把自己所想放到小朋友身上。每個小朋友是獨立個體。你認為係好 ...

得罪講句,你講就係?每次被問到你見解的理據,便支吾以對,叫人睇U tube.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-3-14 11:48
我實在唔明白, 點解咁多淺白既古詩古文, 唔列入教材。好似P1時, 得一篇〈咏鵝〉, 其他全部都係唔知做乜既文 ...

你睇個課程何嘗唔係輕古重今

Xxxxx

「現今」的課程現今的孩子,輕古重今不是正常嗎? 孩子要在現代香港生活,不是古代中國生活。

西人讀莎士比亞也不會多過現代英語。也是輕古重今。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 19-3-14 13:21
得罪講句,你話講就㗕,我咪好冇面子。

從小背古文害處多。大家不用問,問就答好無面。

地球其實是平的,大家不用問,問就答好無面。

MNIF 發表於 19-3-14 13:17
算啦,學b網友話齊,我做得到並不代表其他能人做到。有幾多爸爸為教育兒女做人而肯盡心盡力,挖盡心思。
爸 ...
補充一下,我之前指的第二個小朋友,是弟妹,ie, 同一環境和方法,效果也不一樣,ek 有多過一個小朋友的網友會明白,之前寫得唔清楚,my apology

回覆 MNIF 的帖子

汝之道為正, 不乃汝道而行, 皆非也? 又何與其父相干? 犬女非三元之才, 猶幸學業不薄, 逐鹿者或多不樂, 吾卻樂在夢中.
吾之錯, 未壓之, 乎彼知其性, 勝其母, 可成器, 怪哉.
夫聖賢勝身教, 又何雖觀其性? 然何其重?
汝以四書五經為先, 古文為正, 何不以此行之, 鄙人不材, 多以白話入文, 小女卻喜之.

shadeslayer 發表於 19-3-14 13:20
你睇個課程何嘗唔係輕古重今

Xxxxx
講到學語文, 當然不可能輕古重今。就算孩子係响現代香港生活, 學既也是「中文」。前面有JM講到, 學寫白話文重要, 因為要寫應用文, 殊不知, 學習古文, 先係寫應用文既王道。尤其好多官員, 可能早期受西方教育, 回歸後雙語並行, 需要寫中文公文時, 睇封信真係狗屁不通。

當然, 要學習古文, 學校幫唔到, 家長要長期投入自己時間精神, 又唔係個個小朋友聽聽話話, 唔一定順順利利。好似Mnih網友算係好彩, 我都只能半途而廢。不過爛船仍有釘三近, 起碼暫時P6課程沁入文言元素多咗, 阿女完全無抗拒, 還喜上眉梢, 都叫老懷安慰。

中國文字早於外國數千年出現, 古文獻寶庫有如恒河沙數, 我哋當時要早D投入學習, 唔係就好蝕底。

shadeslayer 發表於 19-3-14 13:16
得罪講句,你講就係?每次被問到你見解的理據,便支吾以對,叫人睇U tube.  
...
我覺得這是個legacy 問題

MNIF 發表於 19-3-14 10:51
恕我得罪講句,你這種想法大錯特錯。父母常常把自己所想放到小朋友身上。每個小朋友是獨立個體。你認為係好 ...
我又得罪講句,其實the same could apply to u urself too

little_yolky 發表於 19-3-14 14:50
講到學語文, 當然不可能輕古重今。就算孩子係响現代香港生活, 學既也是「中文」。前面有JM講到, 學寫白話文 ...

身為中國人當然要識少少古文,我英應用文也ok但沙翁我只識to be or not to be, 亦冇聽過外國是先學沙翁唔看ort,that said, 策略上文言文太悶(對中小學生來說),同意最好在初圓dum扁期洗腦

MrBeast 發表於 19-3-14 15:30
身為中國人當然要識少少古文,我英應用文也ok但沙翁我只識to be or not to be, 亦冇聽過外國是先學沙翁唔 ...
悶? 唔悶喇!有市場, 商人就會同你諗辦法了。出咗一套俾小學生睇既古文, 好得意, 分唔同朝代, 將D古代作者變晒做貓。編者搵咗D比較淺易, 同埋流傳較廣既, 仲有D改編, 笑到碌地。分埋低中高階添, 細細本, 方便攜帶。

little_yolky 發表於 19-3-14 15:39
悶? 唔悶喇!有市場, 商人就會同你諗辦法了。出咗一套俾小學生睇既古文, 好得意, 分唔同朝代, 將D古代作者 ...
有好野share 下唔該,之前好似係你曾經介紹過一本,讀到遊魂。另外我們有看過一set 名人小故事,短短地公仔頭大眼大,小朋友都頗中意,但是白話

MNIF 發表於 19-3-14 16:08
你説得對,不過我執行之前係深思屬慮,做咗好多資料搜集,我會獨立思考,逆向思維,不是人云亦云。比方說, ...

馬云:from a kfc reject to ...
https://youtu.be/72Q7FyCphZ0

MNIF 發表於 19-3-14 16:08
你説得對,不過我執行之前係深思屬慮,做咗好多資料搜集,我會獨立思考,逆向思維,不是人云亦云。比方說, ...
上得ek 都是有心父母,搜集資料,有自己的故事,唔單止你一個呢。
話時話,鬼神相助?唔驚要還嗎?(只是好奇)

‹ 上一主題|下一主題