用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

回覆 jli008 的帖子

所以我不再相信有真心朋友了.

回覆 Elenalan 的帖子

多謝你意見, 我會跟住做, 希望有成效啦

Elenalan 發表於 19-1-24 10:55
確實, 如果去到P4先發現語文運用好差, 除非對升中冇期望, 否則都唔可能單靠閱讀奢望短時間內有效改善問題 ...

借位一問:。方法可用於提升英文成績嗎?

chelsea_jbb 發表於 19-1-7 11:35
作文OK.  語文運用好差- 可以點做?
我個細既都係P4, 上學期測驗時係C, 考試就上返B了, 差一分至係A, 氣結。

確實, 如果去到P4先發現語文運用好差, 除非對升中冇期望, 否則都唔可能單靠閱讀奢望短時間內有效改善問題 ...

我兒中文亦是很差,現在小三,可否pm你的資料給我?(emoji)(emoji)

咪臣 發表於 19-3-9 00:22
我兒中文亦是很差,現在小三,可否pm你的資料給我?(emoji)(emoji)

唔好意思,我現在沒有做補習老師

有聲勝無聲
仲有朗讀有expiry date

請問有無邊本書介紹(朗讀短文)?
何紫,阿濃果d得唔得?

我囡四年班,閱讀理解好弱,宜家開始學校又要佢地寫主旨,或問課文第二段內容系乜,越高年級越深

CYT1207 發表於 19-3-9 14:24
何紫,阿濃果d得唔得?

如果平時冇特別閱讀興趣,何紫和阿濃都有兒童精選故事集,都好啱中年級小學生睇。

CYT1207 發表於 19-3-9 14:24
何紫,阿濃果d得唔得?

我女小一,我見d閱讀理解功課已問主旨/主要講述呢類問題! 仲有思考題,唔係只問文章內容,而係要分析或有咩啟發、感想。真心覺得而家小學d中文深左好多! 所以長遠想中文好,一定係要培養閱讀習慣。

mrsmacaroon    發表於 19-3-12 08:45

Elenalan 發表於 19-3-9 17:53
我女小一,我見d閱讀理解功課已問主旨/主要講述呢類問題! 仲有思考題,唔係只問文章內容,而係要分析或有 ...

佢都有睇圖書同橋樑書,我都覺宜家d中文真系好深,下年呈分試,所以想盡快諗下辦法,多謝你提供意見,我會去書局睇下d書,希望真系幫你佢,佢成日唔肯用腦,一有d思考題即刻話唔識

tkinwong 發表於 19-1-22 13:52

我是練習派,你嘅情況最簡單係做多啲練習,去買你學校類型 ...

me too, 呢度好多家長吾多buy 操卷操練習,成日叫人閱讀,我想講閱讀無可否認係識好多字,但我個人認為也要熟習問問題模式。好似我女甘,佢可以全篇閱讀理解識讀,但一答題就錯晒。

chelsea_jbb 發表於 19-1-22 11:44
回覆 jli008 的帖子

同學家長都比較自私, 不想和別人分享呀. 可指教一下應該睇咩書可追回成績?

係,what apps  問野完全吾答,成日只睇massage,講左教你驚死人叻過佢小孩。其實開groups 吾知要黎仲乜?

719117 發表於 19-3-11 11:30
係,what apps  問野完全吾答,成日只睇massage,講左教你驚死人叻過佢小孩。其實開groups 吾知要黎仲乜? ...

啲group係在小事上互相提醒,例如交通告、活動安排咁,學術或學習上的敏感事情係唔會在群組裡講。或者,有小朋友唔佐工作紙,都有家長肯影出來。補習之類的事唔會在群組裡講。

tkinwong 發表於 19-3-11 11:43
啲group係在小事上互相提醒,例如交通告、活動安排咁,學術或學習上的敏感事情係唔會在群組裡講。或者,有 ...

係,我知,小事 ,例如請教下佢地點幫小孩串字冇人答

回覆樓主

已經小四,如果中文差,而家先黎睇書,肯定幫唔到

我成日覺得,閱讀並唔係為你考好成績。閱讀係一個好的興趣,我從來唔會諗阿仔睇多啲乜野書會成績好

你而家只能買習作佢做。你應該比任何人都清楚佢的程度。真係唔知就買多幾本

719117 發表於 19-3-11 11:27
me too, 呢度好多家長吾多buy 操卷操練習,成日叫人閱讀,我想講閱讀無可否認係識好多字,、但我個人認為也 ...

絕對認同你。
我係小女小二時先至識EK,依家小女中二了。阿女小學階段我亦是"餵書''咁餵小女,中文書如金庸、台灣兒童文學書...海量閱讀。初小三年,小女中文一啲都無操過練習考試係A的,當時我信哂閱讀派只需閱讀中文就會有成績。我認同閱讀係非常重要及必須,但係,一定程度補充練習操練熟習題形、答題技巧、標點符号及修辭運用意義等亦係有用。

小女中文呢科一到小四高小即時由初小8X-9X分大幅跌至6X分。幸得EK網友同我分析小女大跌因由:e.g 對學校課文唔熟、標點符號意思唔熟、HKAT 題形唔識唔明、修辭運用唔識…最後小五及小六收復失地上返8x分。高小應付升中呈分試,一分都不能。
小女高小經驗係:閱讀+操練補充(另加中文寫作補習)

MrBeast 發表於 19-3-9 08:00
有聲勝無聲
仲有朗讀有expiry date

想請教 "朗讀有expiry date" 是什麼意思?

小時了了 發表於 19-3-11 23:32
絕對認同你。
我係小女小二時先至識EK,依家小女中二了。阿女小學階段我亦是"餵書''咁餵小女,中文書如金 ...

謝謝分享!

你的分享令人覺得很貼心, 有時問人點樣可以提升中文科成績? 好多人都話只要閱讀便可,  甚至有啲覺得做補充練習根本係浪費時間, 迫同谷小朋友嘅行為。 我相信有啲小朋友真係完全唔需要做補充練習, 已能取得很好的成績,但我相信呢啲小朋友除咗閱讀外,佢本身還有一些特質, 令佢可以考得咁好。 而我亦都知道有啲小朋友有閱讀習慣,但佢唔做過補充練習係掌握唔到當中嘅答題技巧。

謝謝你的分享!

女兒本身都有閱讀習慣, 小一二的時候也很沉迷看阿濃 何紫等短篇小說。現在小三, 喜歡看類似馬翠蘿所寫 "公主傳奇"小說。
如果我也想跟他每天朗讀一篇文章, 在撰文章方面呢有沒有什麼建議可以給我?

另外,想請教一下為什麼要用朗讀嘅方法?是否這樣更容易加心佢哋嘅印象?
‹ 上一主題|下一主題