用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?  

作文OK.  語文運用好差- 可以點做?

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

同學家長都比較自私, 不想和別人分享呀. 可指教一下應該睇咩書可追回成績?
最差是重組句子, 掛句成段同閱讀理解

chelsea_jbb 發表於 19-1-22 11:44

同學家長都比較自私, 不想和別人分享呀. 可指教一下應該睇咩書可追回成績?

我是練習派,你嘅情況最簡單係做多啲練習,去買你學校類型的題目來做。如果單單睇課外書,我覺得效果有限,因為睇完,唔會有啲專為考試而設的題目考番讀者。

閱讀理解和語文運用的比重很多,錯一、兩題就會無左個A.

另外,做練習唔係有佢做就算,家長要解答到佢唔識或做錯的地方。如果無時間,就要搵外援。

有些中學連四年級的成績都開始睇,無得慢慢來了。

mianyang_99    發表於 19-1-22 14:39

簽名被屏蔽

就是不同級(高年班) 都不想分享, 女人始終比較痳煩, 所以黎呢度攞下意見. 請指教下坊間邊間出版社課外練習較好?

我買左培生, 但都覺得幾深下.

回覆 tkinwong 的帖子

語文運用邊間出版社較好? 我買了幾本培生, 小朋友覺得比較深, 都冇心機做

回覆樓主:

我覺得如果底子差,可以考慮買返淺一級的練習做下先再做返同級
同埋自己如果唔識最好搵私補老師跟一跟
同時要迫佢睇下課外書,中文語感,唔係只做練習可以提升

5tgb    發表於 19-3-17 09:51

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tkinwong 發表於 19-1-22 13:52

我是練習派,你嘅情況最簡單係做多啲練習,去買你學校類型 ...

確實, 如果去到P4先發現語文運用好差, 除非對升中冇期望, 否則都唔可能單靠閱讀奢望短時間內有效改善問題。
我會分析下佢語文運用問題所在, 由最基本句式語法教起, 再俾適當練習佢做。

另外, 每天朗讀一篇短文(連標點讀), 問佢文章主旨大綱(段意), 連續3個月必見效果 (重點係一定要朗讀出聲)。

我以前有個補習學生, 中文(小三)由本來唔合格, 補到有8x分以上 (小四)。

醒目開學勳章

中文好, 不是可以單靠要大量閱讀, 或多做練習可以解決.
小兒已經有大量閱讀, 雖然練習就無乜點做(因為好難捉正學校出咩嘢), 中文都無法有突出表現.
其中一個原因係, 佢缺乏同理心. 佢完全分辨唔到段意理解和分辨主旨的答案的subtle differences.

莫講話佢, 有時連我覺得D 答案好接近, 連我都唔識答, 我又點教佢.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-23 23:16
当時我祗是買过樂思,其餘都是補習老師給些题做。

記得你話無補習喎,原來~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-25 11:48
是呀,衹有朗誦的普通話中文老師,兼顧中文~英國文化協會算不算就不知(衹上了二三年)
...

即係有啦~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-25 12:04
有什麼問題?

唔係問題喎,有補習咪有補習囉,EK分享最好係事實咁啫,小事小事~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-25 12:19
由始至終都以事實說~~~

#15 ~~~~