用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?  

小時了了 發表於 19-3-11 23:32
絕對認同你。
我係小女小二時先至識EK,依家小女中二了。阿女小學階段我亦是"餵書''咁餵小女,中文書如金 ...
Hi早兩日返學校睇卷(細女小五),中文科致命原因是作文差,要揾寫作班補習急救。
見到你說高小有寫作補習,是否坊間找小組一對幾位個d寫作班?

中文同英文,點解中文可以教咁深(emoji)

chelsea_jbb 發表於 19-1-22 11:44
回覆 jli008 的帖子

同學家長都比較自私, 不想和別人分享呀. 可指教一下應該睇咩書可追回成績?

我估最直接都係做練習,做完同佢對答案,解釋比佢知點解錯。不過中文真係難讀得好。

my_bride 發表於 19-3-12 00:35
謝謝你的分享!

女兒本身都有閱讀習慣, 小一二的時候也很沉迷看阿濃 何紫等短篇小說。現在小三, 喜歡看 ...

我識有位中文老師,她說多朗讀會增強語感,對句子結構有幫助。
閱讀為樂趣,做閱讀理解要分析,絕對有分別,亦要學。
閱讀理解要求: 一篇文章的自然段分幾多結構段,每段的內容大意,用了甚麼手法(說明手法、描寫手法)……
小學中文考的程度比英文深,除了詞彙要多,也要平常多做考核題型。考試唯一有把握的恐怕是課文詞語和成語,一定要背熟,盡量全取這部分的分。