用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

scgift 發表於 19-3-12 11:50
同意至極。我小朋友今日睇到唐詩 "解落三秋葉,能開二月花,過江千尺浪,入竹萬竿斜。" 佢自己慢慢去理解 ...
睇左詩魂未?

MNIF 發表於 19-3-12 11:07
真心講句,這種白話文嘅書本,不讀也罷。不是你的問題,係教材問題。

這些白話文的確不值讀,但對天真瀾漫的小朋友又不是一文不值,小朋友不會分析語法丶結構或用詞,他們是感覺和想像,當心智漸漸成熟(複雜),自會明白。
我也想女兒背唐詩,不過她無興趣,迫她只會適得其反,順著小朋友興趣發展才事半功倍,她愛閲讀,也不管她看什麼書。

MrBeast 發表於 19-3-12 15:29
睇左詩魂未?

才5歲半,未有耐啱佢睇

MNIF 發表於 19-3-12 14:46
你小朋友悟性頗高,短短二十個字,沒有一個字提到風,卻字字句句都刻畫著風!
...

可能因為平時伴讀會解釋詞意,加上佢喜歡猜謎,所以理解力還可以

Cheeselover 發表於 19-3-13 07:52
這些白話文的確不值讀,但對天真瀾漫的小朋友又不是一文不值,小朋友不會分析語法丶結構或用詞,他們是感 ...

試下谷建芬的古诗词歌曲(新学堂歌)。以中樂配襯把詩詞唱出來,旋律優美。我小朋友十分喜歡,再細個啲時聽完啲歌後會叫我俾啲歌詞(=詩)佢睇

scgift 發表於 19-3-13 09:17
試下谷建芬的古诗词歌曲(新学堂歌)。以中樂配襯把詩詞唱出來,旋律優美。我小朋友十分喜歡,再細個啲時聽 ...
先排先同我小朋友提起e加大6劇的主題曲的歌詞有點像詩咁,之前看過遍報導話三生三世其中一曲是一位大學生填的,香港中文要加馬追下先得

這些白話文的確不值讀,但對天真瀾漫的小朋友又不是一文不值,小朋友不會分析語法丶結構或用詞,他們是感 ...
我都是prefer 西餐,當年看ort 看到我自己都追埋一份

我覺得呢d俾小朋友睇嘅淺易白話文或童謠,係合乎佢地程度,貼近日常用語,容易產生文字聯想有共鳴。我對文學嘅可讀性定義好廣,可讀性不應純以學術文化歷史或格律用字層面去定性,對讀者層嘅思想意義、對當代文化嘅呈現都很重要。所以,喜愛古文古詩,也不礙我欣賞白話戲曲和流行歌詞。普及文學嘅多樣性其實係擴闊左文化創作空間,更貼近現實需要。我鼓勵孩子多閱讀,好奇心大、閱讀興趣廣泛最好。

MNIF 發表於 19-3-13 11:01
你和我都覺得此種白話文書不值一讀。小朋友年幼,不懂分別,沒有思辨能力,只有全盤吸收。所以教材同適時最 ...

我理解你應該說這篇文章不好讀(的確不算佳作)?不是白話文淺白,讀來無益?
怎樣選擇教材,真是難過選美,各人胃口不一樣,何況不止魚與熊掌之選。
小朋友對文章理解有困難乃因人而異,或許問題太深奧,幸好小女閲讀理解不錯,她不算聰明,我不知道是否與閲讀有關。
當然,若想有上佳中文,必須有良好的古文根基,但是否大量引入,我則有所保留,古文畢竟深澀難懂,以小朋友心智根本應付不來,或許個別有所成就,但普遍不得好死。

我覺得針對小學生來說, 懂古文是好, 但能夠針對不同需求, "從容"在古典及現代文字中游走才更是高手.   如果只"尊古嫌今", 到需要寫實用文章(應用文) 時, 難道只用古文來寫, 不是令人覺得作者自鳴得意但其實同外界溝通不到嗎 ?
我大的都有高小中文CD追趕AB的血淚史, 我之前亦在類似題目發言, 我自己認為, 長遠來說閱讀各文體對中文學習一定更有用. 不過對一些中文不太好成績的, 要短時間提高成績, 短期內最見效的是:

1. 針對學校出題形式, 拼合剪裁要專攻的topic 做, 可以省時兼針對. 尤其是文法上問題可以很快有改進. 千萬不要做很多, 因為一般他們已早不愛中文, 見到都煩, 仲要做做做, 反面多過改進.

2. 朗讀  - 對改善 標點用法同句式排列最有用.  (但注意因要逐一讀, 讀的speech 相對慢. 所以不利speedy reading 的能力)

3.  speedy reading - 中文的reading speed 可以由看中文字幕等改善, 此亦是方便找"段意", 及找字"填充".  而且看少量TV可以加強了解中文在社會各角色層面得用法, 又可以因 "估劇情" 而多了推理/寫文鋪排.  如果覺得劇胡鬧, 看新聞亦可.  

Elenalan 發表於 19-3-12 10:11
同意樓上網友分享,閱讀不為成績,閱讀本身就係良好興趣。一個喜愛閱讀嘅人,一定喜歡探索文字訊息。
...
你小朋友之所以喜愛,係因為感覺到你真心認為閲讀係好嘢而不為其他,一同欣賞文字嗰種樂趣,係大人都會樂在其中,呃唔到細路。

Elenalan 發表於 19-3-13 12:55
我覺得呢d俾小朋友睇嘅淺易白話文或童謠,係合乎佢地程度,貼近日常用語,容易產生文字聯想有共鳴。我對文 ...

白話文的淺白當然適合小朋友,誰也不想碰八股文,而且今時今日,誘惑太多,小朋友(成人更甚)怎有心思花在文字上。駢文丶賦丶詩和詞等,我惟有溫水煮蛙式慢慢"教育"女兒。
我也贊成多讀,練習只為考試測驗,讀多了,學會欣賞,分析,表達,做練習不過是豉油一小碟。

cal@wicked 發表於 19-3-14 03:34
你小朋友之所以喜愛,係因為感覺到你真心認為閲讀係好嘢而不為其他,一同欣賞文字嗰種樂趣,係大人都會樂在 ...

係呀,佢就係喜歡文字(中英都係),覺得文字本身就係好有趣味。呢本joke book, 係早排千色店果d臨時書攤$100/5本,佢企喺店已經邊睇邊笑到卡卡聲,我望左一眼,覺得好無聊,佢其實打書釘已將全本睇哂但又lur我買,我最後屈服,叫佢揀夠5本真係鍾意嘅先買走。

返到屋企佢係咁睇,又自己創作。我見佢咁投入,我先再認真睇下本書,發現又真超級無聊玩食字,但好好笑。

可能有人覺得呢d係低級趣味,唔係咩範文古典,冇營養甚至係垃圾。但我覺得文字就係好玩,文學可以雅俗共賞,能觸動人心令你覺得津津有味就有可讀性。

我不明白, 為何閱讀會成為另一種"任務", 另一種評估比較的工具, 閱讀能力的強弱及"有效度"都已成為大家比併的指標.

我自己從小都喜歡閱讀,  但從未想過將閱讀同成績掛號, 在我的年代, 一直視看書為time killer .  一則看書對我來說好像去掘寶, "睇下可以掘到咩出來滿足自己的好奇心".    再加上是獨女, 知識分子的父母每天為口在外奔馳, 自小往往獨留家中, 無人談話,  又無錢出去玩,  看書是不/低消費又無限時地 有人(跟作者)可以交流, 又可以免費精神旅行, 對我這種窮人來說是只賺不賠的. 所以對看書我覺得是自然不過的事.  有得益但絕對是非刻意的產品.   
反而現在很多人將閱讀作為"另類補充", "看得多就預計會成績好", 似乎是為閱讀增加了很多壓力.

作為一個家長, 我亦不期然會想如何為小朋友提高分數, 不過亦了解到, 如果要靠閱讀出成績, 一定要加上多些規範, 甚麼級別要讀何級書, 要趁小伴讀, 要為小朋友選書, 要抽問懂不懂, 要背佳詞佳句..    看到了嗎,  像補充一樣, 夠沉重吧?   

我的關注是:  小朋友天生好奇心會不會因有壓迫感而消退?  讀過心理學的都會知道, 出在"內在需要" 的動力才是最大的動力.  所以對家長對閱讀成果的期盼會否成了閱讀"無咩成效" 的最大原因?

October.    發表於 19-3-14 23:05

回覆 MNIF 的帖子

言重吧, 不慢慢感染學習古文, 那麼如何教導是最佳方法? 賜教賜教.我不打算迫她啃我的藏書, 也不迫她背誦千字文, 三字經...我惟一植入她腦子是禮教庭訓, 處世之道, 宅心仁厚, 我當然尊重她小個體, 任由她發揮(不管她, 她可以專心看電視幾幾十小時), 好像太自由吧!
‹ 上一主題|下一主題