用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?  

my_bride 發表於 19-3-12 00:17
想請教 "朗讀有expiry date" 是什麼意思?
大個就唔肯讀

my_bride 發表於 19-3-12 00:25
謝謝分享!

你的分享令人覺得很貼心, 有時問人點樣可以提升中文科成績? 好多人都話只要閱讀便可,  甚至有 ...

閲讀和做練習是訓練孩子不同能力,練習是訓練考試應對,但無助寫作能力;閱讀能幫助理解和寫作,中文好壞看寫作功夫,但要懂讀,讀好作品,還要思考,不是讀了就算。
我自己雙龍出海,既看點書又做點練習,前者是細水長流,後者是應對考試。學校課本詞彙有限,教學又管左管右。小女初小,作文強調四原素,我自己挺反對,但為考試,總要應酬一下;形容詞副詞又"的"又"地",簡直爛透語法,不過又要考試,怕了它。
閲讀令她不討厭中文,操練習應付考試,我自己其實更花時間在"教育"她的心態,英文也如是,怎樣對待語文學習,讓她自己感覺。

Cheeselover 發表於 19-3-12 07:27
閲讀和做練習是訓練孩子不同能力,練習是訓練考試應對,但無助寫作能力;閱讀能幫助理解和寫作,中文好壞 ...

中文作文 A 但其他閱讀、聆聽、說話唔合格,咁即係咩?

my_bride 發表於 19-3-12 00:35
謝謝你的分享!

女兒本身都有閱讀習慣, 小一二的時候也很沉迷看阿濃 何紫等短篇小說。現在小三, 喜歡看 ...

朗讀—我想到好處是加深對内容的印象,我自己則沒有叫女兒朗讀,我猜朗讀後再説出內容的用處更大,中文應該不太難,英文....我今晩試試!

1998Ruby1998 發表於 19-3-12 07:53
中文作文 A 但其他閱讀、聆聽、說話唔合格,咁即係咩?

寫作分數是相對,若其他小朋友寫作更水皮,他拿A並不出奇;説話是表達力,寫作好應更會表達;理解與認字多寡有直接關係,認字後還要在寫作上用;聆聽則是技巧,閲讀幫不上忙,多聽但不懂技巧也死,我女兒也不好(她愛死纏在題目上)。
你的小朋友是否喜歡寫作? 繼續努力。閲讀理解,建議不妨拿篇短文或故事,看完後告訴你內容,說説完結後還可以怎樣(我也會問女兒王子和公主結婚後怎樣?),有些詞語不懂不要立即解釋,叫他看前文後理猜,我也是這樣,最後才給她解釋。聆聽...無計可施,怎麼也不會用電視來訓練吧!

my_bride 發表於 19-3-12 00:35
謝謝你的分享!

女兒本身都有閱讀習慣, 小一二的時候也很沉迷看阿濃 何紫等短篇小說。現在小三, 喜歡看 ...

我主張自細就鼓勵朗讀文章,朗讀係眼口耳並用,三方感官去處理文字訊息,印象深刻。朗讀時,其實同時欣賞緊自己嘅語氣和聲調,朗讀者更能掌握文句嘅音律節韻,更能體會當中嘅情感之象、明伏暗露之意。我成日同呀女講,古文古詩本來就係歌黎嘅,係可以唱出來。好嘅文章,文筆流暢,讀起來鏗鏘分明,餘韻自抑揚,文句推展明斷暗續帶張力,自成文氣。

小孩尤其喜韻文,趁孩子細時培養朗讀習慣可增强語感。

回覆樓主:

分享一下,呀女有日同我講,佢好喜歡朗讀呢篇課文(啟思一上二册第16課)。我問佢點解喜歡,佢話讀起來好好聽,好浪漫。我又追問,點樣好聽和浪漫,佢話最初有一個月亮,圓圓亮晶晶嘅,發生左d嘢,最後都變番圓圓亮晶晶。
可能其他人唔知佢童言講乜亦唔care,但我明呀女係get到d嘢,包括情感上嘅波動。

然後我就把握機會,教佢文章如何首尾呼應和象徵意義。佢喜歡物象嘅變幻莫測,周而復始又帶俾佢實在嘅安全感,呢d就係孩子嘅閱讀理解和領受。

回覆樓主:

同意樓上網友分享,閱讀不為成績,閱讀本身就係良好興趣。一個喜愛閱讀嘅人,一定喜歡探索文字訊息。

MrBeast 發表於 19-3-12 06:34
大個就唔肯讀

係咩?我大個都鍾意朗讀,而家都鍾意
即係喜歡唱歌跳舞,細個鍾意,大個都繼續鍾意唱和跳。真正嘅興趣,唔會過時。

719117 發表於 19-3-11 11:27
me too, 呢度好多家長吾多buy 操卷操練習,成日叫人閱讀,我想講閱讀無可否認係識好多字,但我個人認為也 ...

閱讀也需要理解才是真正的閱讀。我個小朋友K3, 是條熱愛閱讀既小書蟲。佢可以自己睇題目做到小一既閱讀理解補充(一般係全對)/私小中文試卷(有9X分)。

P.S.我係閱讀派家長。俾佢做補充練習/小學試卷純粹係因為小朋友覺得幼稚園課程無聊,所以俾啲野去滿足下佢

Elenalan 發表於 19-3-12 10:11
同意樓上網友分享,閱讀不為成績,閱讀本身就係良好興趣。一個喜愛閱讀嘅人,一定喜歡探索文字訊息。
...

同意至極。我小朋友今日睇到唐詩 "解落三秋葉,能開二月花,過江千尺浪,入竹萬竿斜。" 佢自己慢慢去理解,估到首詩講緊既係"風"。

MNIF 發表於 19-3-12 11:07
真心講句,這種白話文嘅書本,不讀也罷。不是你的問題,係教材問題。

我唔同意,稍後再講

scgift 發表於 19-3-12 11:50
同意至極。我小朋友今日睇到唐詩 "解落三秋葉,能開二月花,過江千尺浪,入竹萬竿斜。" 佢自己慢慢去理解 ...

我女都喜歡讀詩,小朋友特別喜歡山水田園超然物外之意象,可以運用自己聯想力去感受詩中意境。

Elenalan 發表於 19-3-12 10:27
係咩?我大個都鍾意朗讀,而家都鍾意  
即係喜歡唱歌跳舞,細個鍾意,大個都繼續鍾意唱和跳。真正嘅 ...
我都相信興趣是可以培養,不過你指的是朗誦、詩詞那類?
通過初圓dum扁期去到二三年級左右,之後又有反叛期,不能太早下定論哦

MrBeast 發表於 19-3-12 06:34
大個就唔肯讀
唔好話大個就肯讀出聲,我由細至大,除非老師上堂人讀跟住讀,平時睇書要我讀出聲,我會唔知篇野講乜,腦海一片空白,所以,唔係人人一様,據我觀察,唔少人係唔中意讀出聲的,強要小朋友咁做,要小心處理。

MrBeast 發表於 19-3-12 12:19
我都相信興趣是可以培養,不過你指的是朗誦、詩詞那類?
通過初圓dum扁期去到二三年級左右,之後又有反叛期 ...

閱讀嘅習慣可以自少培養,但閱讀上感興趣嘅事都要靠佢自己發掘,家長只能盡力去引導、感染和鼓勵。要培養閱讀興趣,我反而覺得要俾適當空間佢,唔好太過操控。一樣嘢能成為真正興趣,一定係自己發現到有趣味。當成為佢真正興趣,你唔叫佢都甘願花時間去做。所以,一開始,唔係我叫佢讀(我從來冇叫佢讀或背),係我讀俾佢聽(really enjoy),加上學校教導有方,佢自己有興趣。

October. 發表於 19-3-12 12:48
唔好話大個就肯讀出聲,我由細至大,除非老師上堂人讀跟住讀,平時睇書要我讀出聲,我會唔知篇野講乜,腦海 ...

我自己讀出聲係會唔知內容講咩

October. 發表於 19-3-12 12:48
唔好話大個就肯讀出聲,我由細至大,除非老師上堂人讀跟住讀,平時睇書要我讀出聲,我會唔知篇野講乜,腦海 ...
唔少人都唔中意寫字,但對另一些人來說是有效的方法。聽說讀寫,讀出聲不是個個都受,所以要早開始,如今我都冇要求小朋友讀了