用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 Band 2 女生
樓主: Jeffrey1979
go

九龍城 Band 2 女生

sasafan 發表於 19-1-9 18:09
樓主借個位問下Little yolky,可否比d意見:
二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 ...

老師的建議可以不理。

何官是九龍城Band 2(頭)最好的一間。

聽little_yolky 分析,一定比老師好。

little_yolky 發表於 19-1-10 08:15
1. 英文教數但老師上堂應該用中文講2. 英文弱, 都要補一下, 否則DSE都係衰硬
3. B2生嚟講, 何中都唔算麻麻 ...
好詳細, 謝謝你

tpmon 發表於 19-1-10 09:01
老師的建議可以不理。

我都系甘諗

goodboy1 發表於 19-1-10 10:46
除非B2尾,否則唔好揀鄧鏡波

真的甘差?校風ok?我囝超鐘意

sasafan 發表於 19-1-10 10:47
成績嚟講都叫OK, 校風呢, 網上意見好兩極, 最好自己親身去視察一下 (自行唔諗大抽獎都可能要諗, 所以點都要自己做吓功課)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-10 10:51
成績嚟講都叫OK, 校風呢, 網上意見好兩極, 最好自己親身去視察一下 (自行唔諗大抽獎都可能要諗, 所以點都要 ...

我就糸見網上有兩派,所以好掙扎,真的要自己去實地觀察下!謝謝

tpmon 發表於 19-1-10 09:01
老師的建議可以不理。

B2頭我personally覺得培道好過何中好多喎, 點可以話何中係最好的一間, 佢唯一既問題係小朋友係仔啫。而且, B2嚟話陳喇成績一定好過何中。

sasafan 發表於 19-1-10 10:47
男校, 係玩得顛D。

goodboy1 發表於 19-1-10 11:02
你囝鍾意,好大可能係班死黨同學共同目標!

因為鄧校舍大,又男校

little_yolky    發表於 19-1-10 11:09

little_yolky 發表於 19-1-10 11:03
B2頭我personally覺得培道好過何中好多喎, 點可以話何中係最好的一間, 佢唯一既問題係小朋友係仔啫。而且, ...

我個糸囝,成績不算2A,英文又不叻,所以Tpmon可能先不推介培中和陳喇

little_yolky 發表於 19-1-10 11:03
B2頭我personally覺得培道好過何中好多喎, 點可以話何中係最好的一間, 佢唯一既問題係小朋友係仔啫。而且, ...

是,何中應該是九龍城Band 2"男女校"最好才對。

little_yolky    發表於 19-1-10 13:31

goodboy1 發表於 19-1-10 11:07
陳喇雖然DSE成績,都係油麻地,但點都算係英中,高何中少少

尋日撞岩陳喇放學兼同一架小巴落山,全架車都係佢地. 好鬼嘈. 同一排果2位初中生隔住走廊踢尼踢去,成個人撞埋尼都當無事發生

KEROROBB 發表於 19-1-10 13:27
尋日撞岩陳喇放學兼同一架小巴落山,全架車都係佢地. 好鬼嘈. 同一排果2位初中生隔住走廊踢尼踢去,成個人 ...
男仔係咁, 仲要係男校出嚟。

回覆 little_yolky 的帖子

我想PM你. 問一問D學校野, 可以?