用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 Band 2 女生
go

九龍城 Band 2 女生 [複製鏈接]

小女就讀東區 , 但住址搬到九龍城. 成績比較飄忽.  

第一次呈分 總平均 76分左右. 模擬名次 78 (全校150名學生),

第二次呈分總平均 85分左右 因第一次呈分比較差 模擬名次合併只有 65 左右.

自行選擇我想選 何文田官中 and  文理九龍. 想聽聽大家意見. 謝謝

2    0    0    0

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 11:32

第一次呈分 總平均 76分左右. 模擬名次 78 (全校150 ...
或許自行可一試首選 何文田官中

第一次呈分 總平均 76分左右. 模擬名次 78 (全校150 ...

一級有150,東區4小龍乎?

如果係兩間基灣既學生,呢個排名應試B1C中學,其餘既,差極都可試九真,培道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖家 + 何官(如果真係想)。

想問問東區轉往九龍城區升中,會否降Banding

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 15:08
想問問東區轉往九龍城區升中,會否降Banding
如轉 九龍城派位乙部 應該都係 Band 2, 至多都係自行爭奪  較多人爭中學可能排得冇咁前(經教育局排序)

回覆 elbar 的帖子

我自行第一選何官中,第二選文理九龍,伹又怕兩間都入不了,小六第二次呈績又飄低都不知點算我又不想女兒讀全女校。煩

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 15:37

我自行第一選何官中,第二選文理九龍,伹又怕兩間都入不了,小六第二次呈績又飄低都不 ...
自行第一選何官中,第二選文理九龍;如九龍城派位乙部第一選回何官中 都頗穩

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:46
聖家 + 何官(如果真係想)。
唔好意思,借個位請教王家爸爸,我PM 您請教一下我女情況,請問可以幫忙考慮回復我嗎?謝謝

樹熊MA 發表於 19-1-8 10:58
唔好意思,借個位請教王家爸爸,我PM 您請教一下我女情況,請問可以幫忙考慮回復我嗎?謝謝 ...
OK   

我自行第一選何官中,第二選文理九龍,伹又怕兩間都入不了,小六第二次呈績又飄低都不 ...

唔想讀女校, 變相將自己選擇大幅減少了.......

何官是值得去試, 但如果令千金係兩間基灣既學生, 我認為唔需要咁快試B2中學

男女B2中學, 九龍城基本上只得B2B和B2C的選擇 (何官雖然好多人認為係B2A, 但以DSE成績去睇, 我認為只有B2B水平, 文理從未公開過DSE成績, 更加無謂搏), 想要好一點的, 只有觀塘呂郭, TKO王華湘, 或重回東區, 選衞理, 顯理, 劉永生或金文泰.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解唔想讀女校?

家人與我都比較不喜歡純男校/ 純女校. 當然乙部的時候就要看成績再選.

Jeffrey1979 發表於 19-1-8 12:58
家人與我都比較不喜歡純男校/ 純女校. 當然乙部的時候就要看成績再選.

係咪一定要九龍城呢?

如果係, 其實扣除女校, 選擇唔係太多:

九龍城:

何官
胡兆熾
基道
文理? (我有保留)

其它九龍區B2男女校既選擇:

油尖旺:
1. 發叔

深水埗:
1. 派位直資 - 香島 (左派學校)
2. 大雄
3. 莫慶堯

黃大仙:
1. 可立
2. 培僑 (B2B/C水平)

觀塘:
1. 呂郭 (B2A)
2. 羅陳
3. 寧波
4. 寧二

hkpapa852 發表於 19-1-8 13:04
係咪一定要九龍城呢?
請問香島全港有幾多間,曾經聽過深水埗香島,又九龍塘香島,知道將軍澳又有一間香島,好似周圍都有

crystalwsm 發表於 19-1-8 14:15
請問香島全港有幾多間,曾經聽過深水埗香島,又九龍塘香島,知道將軍澳又有一間香島,好似周圍都有 ...
九龍塘香島正校, 係歸入深水埗區

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:22
九龍塘香島正校, 係歸入深水埗區
即是深水埗香島與九龍塘香島是同一間學校,明白了

有無信心呈三上返b1個pool? 如果你唔想揀女校, 不如自行唔好揀九龍城區既學校住, 因為唔好話九真, 就算係培道, 成績都同何官差好遠。阿女曾經有呈分入到B1C, 會唔會呈三仲有機?
如果最後呈三係B2, 大抽奬九龍城其實都係果幾間, 培道機會都唔會大了, 睇你好唔好彩。當然你要play safe, 就自行揀何中、胡兆熾都得。如果阿女英文好, 我唔會理係咪女校, 會自行揀九真同培道, 甚至丘中, 始終個DSE成績就擺响眼前。不過, 英文唔好就唔好制了。

試唔試九龍塘香島? 佢成績好, 不過有D左, 同埋普教中, 係男女校, 自行收40人, 都有收B2/B3生, 但DSE成績仲好過培道。

little_yolky 發表於 19-1-9 17:46
有無信心呈三上返b1個pool? 如果你唔想揀女校, 不如自行唔好揀九龍城區既學校住, 因為唔好話九真, 就算係 ...

樓主借個位問下Little yolky,可否比d意見:

二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝好like 鄧鏡波, 不 like 英中,

班主任說囝1+2後是穩陣的band 2鄧鏡波是Band 3自行揀的話side左,

聽完之後15/16, 鄧鏡波真的甘差? 真的要進取些?  選何官自一, 鄧鏡波自二可以嗎?

我的理解鄧鏡波是band2,但老師説band 3,又話何官麻麻地,

所以我都煩惱中,陳中是英中又怕囝追不到, 胡英教數, 我吾糸1定話B3差,

反而想小朋友糸適合就得,只因為仔英文不太好,比勁 d學校反而怕累了他,

如果B3佢讀得開心/ok, 校風ok, 5好學壞已經滿足,所以先又看B2 又看B3.

sasafan 發表於 19-1-9 18:09
樓主借個位問下Little yolky,可否比d意見:
二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 ...
1. 英文教數但老師上堂應該用中文講2. 英文弱, 都要補一下, 否則DSE都係衰硬
3. B2生嚟講, 何中都唔算麻麻哋, 你老師想點? 何中已經係B2熱門
4. B2生正路會搏陳喇, 但你仔仔英文唔好, 就唔好了, 其實何中同胡中都啱
5. 又唔覺鄧鏡波咁差, 當然比何中同胡中差少少, 但不至於咁差
6. 如果想小朋友中學時俾學校管下, 成績好D, 不如揀基道, 都係B2, 但學校谷緊成績
7. 再進取D, 直頭搏埋香島, 不過, 香島數學同理科都係英文教
8. 想快快樂樂唔學壞, 就依自己鐘意學校揀。不過, 既然揀得自一何中既lev. 不如自二試試胡中, 大抽奬keep到B2, 先揀鄧鏡波都唔遲。自行收得你, 都應該讀得掂。當然, 係大前題下呈三要keep到B2。
‹ 上一主題|下一主題