用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-1-8 15:44
例如什麼「十五」?

他“慢”时,你也用“慢”来回应他。如果是其他负面态度,如“说话嚣张”,“无礼貌”等等,家长当然不可能以此态度对骂,否则大件事,但可以采取“冷漠对待“,对他们的要求视而不见,通常孩子很怕家长冷淡。

还有,当你开始”十五行动“时,可以很明确跟他说,是因为什么什么原因,我作为家长的功能shutdown了,等到你悔改,在行为上改变,我的家长功能才会重新启动。开始时他肯定会试探你的底线,成功与否,就在那个时候,如果你能够坚持,跟他拔河,要赢翻铺,才可以让他觉醒。

IloveJJ 發表於 19-1-8 15:42

都有,通常全班有一個囉!

全班一個,果個咪就係我女囉
我女幼稚園已經自己執書包,自己睇題目做功課,所以佢根本好獨立,只係佢生活節奏異於常人

猴子爸 發表於 19-1-8 14:22
自我中心的表现,是没有代入感empathy. 其他人怎样想,怎样感觉,她不管,只顾自己的感受。
所以,就要他 ...

我仔都係難搞之人,慢世魔王,永遠都係最後一個執完書包。
有分析過、教過,都無改善。
但有一次成功經驗可分享: 話說阿仔有想畫班, 當然每次放學都要我等。 有一次我足足等了二十分鐘,放學時我同佢講“你聽朝食完早餐,同我坐足二十分鐘,感受一下我等你嘅感覺”。 第二朝,食完早餐,我要佢坐,起初5分鐘梗係無感覺啦,過多幾分鐘,開始唔耐煩,周身郁,我要佢坐好,如我等佢一樣,無得周身郁,再過幾分鐘,開始搞嘢,我再提佢,我等你時一樣無嘢玩、齋坐, 到第十五分鐘,佢話“點解咁耐都未夠20分鐘”, 我只回應“係”。其間我無鬧、無串、無潤佢,坐完就算,罰話都無。

回覆樓主:

但自此都無再遲過,自行懂得早少少執嘢,準時落堂。

S-Kwok 發表於 19-1-8 17:13
我仔都係難搞之人,慢世魔王,永遠都係最後一個執完書包。
有分析過、教過,都無改善。
但有一次成功經驗 ...
之后有没有改善?

S-Kwok 發表於 19-1-8 17:14
但自此都無再遲過,自行懂得早少少執嘢,準時落堂。
你个仔根本就很醒目

Elenalan 發表於 19-1-8 13:52
佢係細B, underweight & underheight, 仲扣量?
我現在係限佢食30min, 但最後食唔哂(通常剩1/3-half)要餵!  ...
細B唔好要求咁高la,比d空間佢,晚餐我地一小時,午餐在校未必咁多時間,所以最後都是自己帶,份量可控制,又好味d.
執書包我個初初都好慢,於是每日同佢玩䓳執書包計時遊戲,之後就catch up 到,有時要退一步諗下計。

若果都唔得找職業治療師幫下手,最主要是因為佢地好多法寶,小朋友不知不覺玩遊戲中就增強了大小肌、eye hand coordination etc

S-Kwok 發表於 19-1-8 15:18
呢招我都曾經用過,但後來我覺得負面,所以轉咗型式=>每份功課set timer, 剩下嘅時間可以用嚟玩有益嘅電 ...
要堅持哦,我起初都有氣妥的時候,久而久之佢地會明白,得益是佢地自己,無須皇帝唔急太監急

planetearth 發表於 19-1-7 22:51
先要有足夠休息時間。
小朋友細個attention span即集中力比較低,要張D task即功課拆開細D,分開時段來做 ...

拆細task分 步驟 方法有個學名叫
Pomodoro Technique

維基百科:
番茄工作法有五個基本步驟:

1.決定待完成的任務設定
2.番茄工作法定時器至 n 分鐘(通常為25分鐘)。((我覺得小孩時間要更短))
3.持續工作直至定時器提示,記下一個x。
4.短暫休息3-5分鐘。(小孩時間要加長)
5.每四個x,休息15-30分鐘。

IloveJJ 發表於 19-1-8 10:00
打,响小學生係無用,打,係對細個,講道理都唔明既時候有用。
打,對內心既問題無用,只對行為問題有用。
...

我認為打係有用既,但要趁細個打,打得一定要痛,因為佢大個,你再唔夠佢打啦,:-)

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-1-10 11:29
班細路無一個睇鐘嘅習慣所以做野會慢

要建立。

試下,要佢每天做功課前,記下時間;完成功課,記下時間。寫在記事簿中,每天俾你睇。

唔駛叫佢做快,只係要佢每天記。

等等佢自己知道慢左定快定。

最重要,佢會慣左睇鐘。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-17 08:49
我觉得不可以,小女我同先生都没打过,可能從小是給孩子輕鬆些自由些,以玩的心態來学習,讓孩子感受父母 ...

當然沒必要為學習去處罰細路。

“在輕鬆的環境下,自然做該做的事?”

不會吧,這樣可以的話,社會各自歸位,應沒需要有警察,也沒有監獄了。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-17 09:22
祇在自己的家庭内,看自己用什么態度教育下一代,这就是父母與孩子的教育,这些是学校老師教不到,老師多 ...

你是否認為,不需要打,就可制止或教導任何行為問題?
‹ 上一主題|下一主題