用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-8 12:32
其實係咪同一樣野? 即係佢想做o既野冇得做?
字面和感覺不同.  佢要知道父母責任只在衣食住行,其他的都是privelege,要做好自己先有,做得唔好就自然冇,罰就好似係佢應得但攞走。
不過我冇攞走佢的書和玩具,但就冇得打機、冇tv 睇、冇 bed time story。

同時佢要知道幫佢溫習、chk 功課我都要付出時間和精力,好似obama 阿媽話齋,aint picnic for me either.

之前hum 入 彊局後一兩個禮拜我再問小朋友是想繼續咁樣,跟住就ok 番。

不過做野慢、功課重改都唔係乜大問題,我未必會用到絕招,at the end, 做得快,多出時間係佢自己的,費事勞氣,其實小一二時我都緊張,最主要是怕唔夠休息,之後上堂冇精神,成vicious circle,若不是學習上出現什麼問題,也不須太緊張

ar_mak 發表於 19-1-8 13:19
如果針對講食飯,我唔建議用獎勵法或者懲罰法,因為食飯係歸類左去"每日都需要做". 而我個理念係,先攪好一樣, ...

佢係細B, underweight & underheight, 仲扣量?
我現在係限佢食30min, 但最後食唔哂(通常剩1/3-half)要餵! 仲恐嚇佢影相俾老師睇! (唉講出來都醜)
老師已話佢o係學校食得好慢, 含飯, 食飯又發呆...幾乎每日都係老師幫佢執書包(佢太慢阻住同學放學)..
話佢又喊!...
佢真係冇野快, 除了睇書!

IloveJJ 發表於 19-1-8 14:06
讀幼兒園啲自理都咁差?

佢讀左4年全日制幼兒園, 仲係長全日!
老師唔係話佢「差」, 因為佢唔係唔識做, 唔係唔肯做, 只係話佢好慢, 而且唔怕人等佢, 好似知道全世界都會等佢咁...
你明唔明? 有冇見過咁極品的?

MrBeast 發表於 19-1-8 13:50
字面和感覺不同.  佢要知道父母責任只在衣食住行,其他的都是privelege,要做好自己先有,做得唔好就自然冇 ...

係,我最怕係佢休息唔夠,佢本身有d免疫系統病,身體唔好情緒唔好就麻煩了。總之佢外表和自理都成個BB咁。。。唉!

Elenalan 發表於 19-1-8 14:10
佢讀左4年全日制幼兒園, 仲係長全日!
老師唔係話佢「差」, 因為佢唔係唔識做, 唔係唔肯做, 只係話佢好慢,  ...
看来你要以其人之道,还治其人之身。你试试凡是她要你帮她做事时,都非常慢动作,拖时间,让她知道被人拖慢的感受如何。

ar_mak 發表於 19-1-8 14:15
扣量唔係長期性(例如我指出大約一星期就完成初步訓練,之後係要加番量,是有提及的,而且是不需要每餐都做訓練 ...

no TV during weekdays

猴子爸 發表於 19-1-8 14:16
看来你要以其人之道,还治其人之身。你试试凡是她要你帮她做事时,都非常慢动作,拖时间,让她知道被人拖慢 ...

咦! 呢個冇諗過喎! 可以一試!!

Elenalan 發表於 19-1-8 14:17
咦! 呢個冇諗過喎! 可以一試!!
通常这些表现代表他们自我中心,一定要让他们受过同样的苦,才会怕怕。

mianyang_99    發表於 19-1-8 15:08

猴子爸 發表於 19-1-8 14:19
通常这些表现代表他们自我中心,一定要让他们受过同样的苦,才会怕怕。

唉你講得啱! 佢非常自我中心!

Elenalan 發表於 19-1-8 14:19
唉你講得啱! 佢非常自我中心!

自我中心的表现,是没有代入感empathy. 其他人怎样想,怎样感觉,她不管,只顾自己的感受。
所以,就要他们受一受。
总之,你做初一,我让你受十五,直至你肯放弃初一为止。

ar_mak 發表於 19-1-8 14:24
哈哈,你好似有d童年陰影喎,係咪過來人呢?
我有很多不同的经历wo...总之,孩子的问题,通常不是表面的,必须找到根源。
现在的细路,自我中心的问题严重,这是颇有效的方法,但家长一定要坚持,而且要一致,如果夫妻不吻合,或是四大长老做“好人”,就白费心机。

ar_mak 發表於 19-1-8 14:45
"但家长一定要坚持,而且要一致,如果夫妻不吻合,或是四大长老做“好人”,就白费心机。"
很难得得到你这么简洁的回应,谢谢

MrBeast 發表於 19-1-8 12:26
deprive / 罸較負面,我用remove privilege

呢招我都曾經用過,但後來我覺得負面,所以轉咗型式=>每份功課set timer, 剩下嘅時間可以用嚟玩有益嘅電子遊戲。 起初有用,2星期後就...

‹ 上一主題|下一主題