用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教  

簽名被屏蔽

eq 題:你們估下小朋友prefer 被打定鬧?

IloveJJ 發表於 19-1-18 11:46
你以為唔打就一定好嗎?一定唔會後悔?嗰啲跳樓既中學生,好多時都係父母無打無鬧架,佢哋父母有無後悔?
...
一啲都唔覺得你正面。

Yanamami 發表於 19-1-18 11:56
唔冲凉咪唔好冲~你臭又唔係我臭。唔做功課咪唔好交,不过老師问起,記得自己同佢解釋点解阿媽叫做都唔做(其 ...

我都差唔多,5點後就唔比做功課,6點後就唔洗沖涼。企硬兩日搞掂

IloveJJ 發表於 19-1-18 13:19
我自己覺咪得囉!你唔認同我既做法,咪唔覺囉!好出奇嗎?
唔出奇,咁你反應咁大嘅,又話畀人鬧都左耳入右耳出嘅?另一位JM  話你好正面,你又唔係唔反應嘅。取明顯係問都唔問下我點解咁睇法。

幫你認識下你自己啫。

唔同意係可以表達嘅,點解要打小朋友?要加強自己地位同權力嘅顯示,我係咁去睇。

打並唔係教育小朋友明事理嘅好選擇。

ABC-DAD 發表於 19-1-18 13:31
唔出奇,咁你反應咁大嘅,又話畀人鬧都左耳入右耳出嘅?另一位JM  話你好正面,你又唔係唔反應嘅。取明顯係 ...

老一輩仲有一樣,就係因為要快 settle 件事:細個去鄰居屋企玩,見上文講推翻電視機嗰兩兄弟互相追打,用膠劍敲頭,學武俠劇九陰白⻣爪意圖插眼,我大嗌:"阿姨(佢哋阿媽)救命呀!" 佢哋玩得興起唔識收,結果佢哋阿媽喺廚房出嚟,斷正,一人打一下屁股,立竿見影

人都有情緒,同隨環境處境唔同產生正面或負面情緒,狀態好,可以平衡到,唔好狀態可能一面倒失控。
但要教育小朋友明理,首先,唔好接受打係一個立竿見影嘅方法,二,唔好覺得要聽話,係打或者唔打嘅條件。
其次,強化並強調鼓勵一啲小朋友能做得好嘅經驗,比 糾纏一啲唔可以一時間就解決到嘅問題,會帶來更有效嘅關係改善。

#都係唔說教,想打咪去打囉,打之前,多強調打係為佢好。希望可以促進一家人感情啦吓。

YolandaTam 發表於 19-1-18 13:54
老一輩仲有一樣,就係因為要快 settle 件事:細個去鄰居屋企玩,見上文講推翻電視機嗰兩兄弟互相追打,用 ...
睇下個因果關係?
玩打玩到收唔到手,打先得,因同果,立竿係會見影架。

ABC-DAD 發表於 19-1-18 14:11
睇下個因果關係?
玩打玩到收唔到手,打先得,因同果,立竿係會見影架。
...

老一輩係咁諗: 震攝 = 快 = 有效。
明理?靠學校教囉,唔係送小朋友去返學做咩呀?
而家呢一代,父母教育程度高咗,諗法就唔同咗啦。

YolandaTam 發表於 19-1-18 14:18
而家呢一 ...
唔係去計教老一輩,係唔好嘅嘢,不宜一代傳一代。

YolandaTam 發表於 19-1-18 14:18
而家呢一 ...
老人家的確係咁,最中意打針,藥到病除
立干見影,小朋友都係咁諗,打完就唔洗見住你個影 ,係咪好有效,自己諗

IloveJJ 發表於 19-1-18 14:38
我好大反應?你以為啫!
唔係就好啦。
我為你好架你明唔明?

Yanamami 發表於 19-1-17 16:42
打果个自然觉得打者愛也啦~我都有根有據打女㗎,升中後就知乜叫懷恨在心。 ...

所以有種理論係,女係要來寵,或者另一個版本係,女要富養。

IloveJJ 發表於 19-1-17 19:11
咁嗰啲當然唔好啦!其實唔係剩係打架,鬧都會。有啲父母被細路激親,就乜都鬧出來,其實係自己控制唔到自 ...

無論打鬧,要知自己做緊物,點到即止,受體要知為物。

去到情緒發洩,已經走樣。