用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教  

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-1-18 10:30
其實你呢個論點,只要求其拎幾個上一代既60後70後出來,已即時反駁到。

我老公三兄弟都俾阿媽老豆打,奶 ...
叫換衫唔换衫、叫冲凉唔冲凉、叫做功課唔做功課就要打……怕且我打死个女都有之女添呀~~全部唔做。我無因呢d事打过呢~

Yanamami 發表於 19-1-18 10:57
叫換衫唔换衫、叫冲凉唔冲凉、叫做功課唔做功課就要打……怕且我打死个女都有之女添呀~~全部唔做。 ...

三個仔...叫佢哋做任何事都已經要大嗌...叫換衫唔換衫,叫做功課唔做功課,好大機會已經想作反...再唔遏制,打起上嚟,反轉屋企都得呀!
上一代父母要揾食,無咁好耐性去教,打,殺雞儆猴係最快嘅做法。

如果見到人地小朋友生性,就以為人地做父母好易,就真係天真。

torunpoland    發表於 19-1-26 00:08

ABC-DAD 發表於 19-1-18 11:09
如果見到人地小朋友生性,就以為人地做父母好易,就真係天真。

呢樣真
親友都以為小女好生性,但幼稚園至初小嗰幾年點極都唔明,三四年級成日同阿爸嗌交,當時我哋夫婦都唔知死幾多細胞佢哋又唔知啫。
到今日,宅女一名,文不成武不就又係勞氣 養兒一百歲,長憂九十九。

舊時電影默片時代好多時見到啲機器壞左,踢下打下就郁得,都係想 博觀眾一笑。

IloveJJ 發表於 19-1-18 11:42
係,我老公佢哋都係,所以話打係好有學問架!
明白.....完全冇意鼓吹體罰, 都係個句...可以唔打, 邊個想打先

IloveJJ 發表於 19-1-18 11:46
你以為唔打就一定好嗎?一定唔會後悔?嗰啲跳樓既中學生,好多時都係父母無打無鬧架,佢哋父母有無後悔?
...
GOOD POINT

YolandaTam 發表於 19-1-18 11:04
三個仔...叫佢哋做任何事都已經要大嗌...叫換衫唔換衫,叫做功課唔做功課,好大機會已經想作反...再唔遏制 ...
以為以前生一堆無时间理係天生天養添……

IloveJJ 發表於 19-1-18 11:48
你啲女會咁?咁你點呢?

我都無因為咁而打過仔,咁的確係我奶奶都話佢唔叻,唔識可以用乜方法,咁响佢既能 ...
唔冲凉咪唔好冲~你臭又唔係我臭。唔做功課咪唔好交,不过老師问起,記得自己同佢解釋点解阿媽叫做都唔做(其实係阿大慢,我要十点收工,乜都唔可以再做,佢死死地氣朝早早起身做埋佢……無下次),手册我唔会簽。唔換衫更小事,有乜好嘈?唔食飯更妙,好世开始,唔食就唔好食,有乜好嬲?

Yanamami 發表於 19-1-18 11:50
以為以前生一堆無时间理係天生天養添……

喺唔破壞屋企財物情況下係天生天養㗎,但如果曳到打爛屋企啲嘢 (細個見過鄰居兩兄弟將成部有門嘅電視翻側落地下),爬上飯枱再跳落地下扮自己識輕功,又或者互相追打用玩具劍敲人個頭 ......就唔係咁講法啦。

YolandaTam 發表於 19-1-18 11:57
喺唔破壞屋企財物情況下係天生天養㗎,但如果曳到打爛屋企啲嘢 (細個過鄰居兩兄弟將成部有門嘅電視翻側落 ...
係咪唔俾落街玩果种?幾个男仔困獸鬥係屋企無得放电又係幾慘……

Yanamami 發表於 19-1-18 12:02
係咪唔俾落街玩果种?幾个男仔困獸鬥係屋企無得放电又係幾慘……

係呀,比起拆屋,阿媽更怕啲仔俾人踢入會 唔知點解嗰啲阿媽成日以為出球場踢波 = 俾人踢入會呢?

YolandaTam 發表於 19-1-18 12:09
係呀,比起拆屋,阿媽更怕啲仔俾人踢入會  唔知點解嗰啲阿媽成日以為出球場踢波 = 俾人踢入會呢 ...
禁拆屋係"代价"