用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教  

回覆樓主

我屋企兩件差不多, 放學唔做功課, 食飯一個鐘, 晚飯後才做. 瞓又唔瞓, 入房玩, 玩到十一點先瞓著. 已經冇睇電視.
考得好,獎勵買書,但最後佢放學掛著睇書唔做功課。
細既k3, 話下佢都肯聽, 知道做完功課可以15分鐘iPad。鬧下會乖乖瞓. 大既真係好難搞, 鬧到爸爸唔再鬧,因為鬧爆都冇用.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-18 08:30
回覆 retriever 的帖子

我個人認為教育孩子是不需要打, 這容易令孩子有以暴易暴觀念慢慢種起來,將來感覺打 ...

如果小朋友生性,講真做父母好易,亦可以好漂亮地搬一套好理想的理論出來。但當做人父母後,明白每個小朋友不一樣,我不會再用一些理想的理論去教人教仔女,有D方法,真係你得我唔得。

geminialing    發表於 19-1-18 11:53
Felix223    發表於 19-1-18 09:37
mianyang_99    發表於 19-1-18 09:20

lulumelody 發表於 19-1-18 08:47
如果小朋友生性,講真做父母好易,亦可以好漂亮地搬一套好理想的理論出來。但當做人父母後,明白每個小朋 ...
明的,我去過一講座,講者講完理論後話咁佢自己都有鬧,點解,就是因為佢都是人,不過the pt is 父母要知道個後果先會有決心去改變自己(which is never easy),所以,大家收油

IloveJJ 發表於 19-1-17 19:11
咁嗰啲當然唔好啦!其實唔係剩係打架,鬧都會。有啲父母被細路激親,就乜都鬧出來,其實係自己控制唔到自 ...

係呀!少年期有一排拍拖少返屋企食飯俾家母鬧賤格,超 hurt, 四分一世紀後都仲記得,相信會記一世。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-18 09:21
孩子什會沒有發脾氣的時候,就是要了解發脾氣的原因,有時候也會是父母引起做成.  所以要從小就開始好好身教, ...

在乎溝通與關懷

lulumelody 發表於 19-1-18 08:47
如果小朋友生性,講真做父母好易,亦可以好漂亮地搬一套好理想的理論出來。但當做人父母後,明白每個小朋 ...
非常認同呀.....所以我間中也會打個仔, 話之人點睇.....因為佢太唔聽話.我有個同學仔媽媽, 成日呻吓個女點唔肯溫書.....最近佢就中左風入醫院...所以而家D細路真係唔人咁品, 難教到暈

簽名被屏蔽

做父母希望個小朋友生性易教,就真係「你想」。

回覆 YolandaTam 的帖子

睇到「賤格」呢個term,真係有d彷如隔世。我地呢代父母,唔錫都唔生,忍得住應該唔會咁樣鬧仔女。

IloveJJ 發表於 19-1-18 10:30
其實你呢個論點,只要求其拎幾個上一代既60後70後出來,已即時反駁到。

我老公三兄弟都俾阿媽老豆打,奶 ...
中晒POINT......我三姊弟由細被呀媽老豆打大.....我仲係打得最多個個.....因為我最硬頸, 但我亦係全家唯一升上大學的...同埋我一直冇恨過父母咁打我...因為我知係我衰...抵打!

要小朋友明理,父母自己要講理,如果佢咁細個該打,請先考慮下,自己該唔該先被打?

IloveJJ 發表於 19-1-18 10:30
其實你呢個論點,只要求其拎幾個上一代既60後70後出來,已即時反駁到。

我老公三兄弟都俾阿媽老豆打,奶 ...

個人睇言語暴力,冷暴力,忽略等等,往往比打傷害更深:
我童年時係街坊間出名嘅頑童,成日攞住玩具槍,玩具劍同鄰居小孩喺走廊喧嘩,又去公園玩到唔捨得返屋企,大啲就對先父一言九頂,由人生觀至政治都拗一餐。因為真係太頑劣,捱打少不免。但先父平日嘅關心已令呢啲唔重要,到佢年紀大,我為人母,明白佢苦心。
99成日引以為傲冇打過我老公,但佢日日話個仔無用,當個仔工人咁駛(佢兩個哥哥同個妹都唔駛做家務,得佢一個要),平日冷淡忽視,老公係A仔唔識反抗,即使有碩士學位,收入亦比兄弟姊妹高,但大個咗要花廿年以上先有返自信,母子無乜感情,兄弟姊妹間亦淡。

IloveJJ 發表於 19-1-18 10:31
所以我哋响出邊被人點鬧都唔驚

早已將"左耳入右耳出神功練到神入化。

又或者飲杯水,食粒糖,諗下點打會最高明。

回覆 IloveJJ 的帖子

呢個係好正面的睇法,厲害