用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

打,可能你覺得work, 不過引起不良嘅後果,父母未必認識到。

retriever 發表於 19-1-17 09:25
你是否認為,不需要打,就可制止或教導任何行為問題?
我無眼花嘛?
你講到似家訓咁嘅?「需要」?

聽落好似好無助咁。

我請願建議人未做父母之前上下work shop 認識多啲兒童生理同心理發展。

Olympian 發表於 19-1-7 08:39
搞返好關係先。兩個人去下街,傾下計。
讚,有好多開心嘅生活體驗,比功課成績對大人同小朋友都重要。無償嘅關懷,係好有力嘅營養。

ABC-DAD 發表於 19-1-17 09:37
打,可能你覺得work, 不過引起不良嘅後果,父母未必認識到。
举手先~呢个我可以做见證!後悔到不得了~可以番轉头,發毒誓唔会再打。

媽咪要有返自己社交生活,別全火力集中小朋友成績,佢要模仿大人才發展到社交能力,畫畫外加點運動,同佢去運動場慢跑下先。

打,梗係有用,立竿見影添。但打要維持到個效力,要越打越厲害,家長見到有效,容易越打越多。打亦好傷感情,唔可以當教仔女的常規裝備。

同埋你可以打到幾多歲呢?搵位搵方法好好教。老外果套唔鬧唔嘮叨唔打,要鼓勵要包容比自由隨佢性情發展,係華人社會好似唔多work。

憑咩去講 喺華人社會就要打小朋友先算係立竿見影嘅教導方法我好 鄙視 呢種講法。

控唔到情緒可以理解,自責之後最好都係學下情緒管理,做返啲正面嘅事,免得掉入泥沼。
從新定立返家庭生活目標。
https://www.google.com/search?q=體罰有效嗎?

回覆 Jane1983 的帖子

要鼓勵要包容比自由隨佢性情發展唔代表無底線, 唔打都可以有罰則.
要推翻固有做法並唔容易, 華人社會唔WORK係因為家長大多係打罵環境下長大, 有親身經驗用起上嚟自然手到拿來, 成效亦立竿見影.

Yanamami 發表於 19-1-17 10:45
举手先~呢个我可以做见證!後悔到不得了~可以番轉头,發毒誓唔会再打。
題外話,有次用左你金句,好駛得

ABC-DAD 發表於 19-1-17 10:49
媽咪要有返自己社交生活,別全火力集中小朋友成績,佢要模仿大人才發展到社交能力,畫畫外加點運動,同佢去 ...
我都有用呢招,另類體罸

retriever 發表於 19-1-8 19:42
我認為打係有用既,但要趁細個打,打得一定要痛,因為佢大個,你再唔夠佢打啦,:-)
...
我覺得好似咸蛋超人咁,只可用一次,仲要買保險,打完要好似粵語長片咁話打在佢身痛在你身

Jane1983 發表於 19-1-17 11:46
打,梗係有用,立竿見影添。但打要維持到個效力,要越打越厲害,家長見到有效,容易越打越多。打亦好傷感情 ...

打梗係有用。長期靠打,果個係傻既!

Jane1983    發表於 19-1-17 13:35

MrBeast 發表於 19-1-17 13:13
我覺得好似咸蛋超人咁,只可用一次,仲要買保險,打完要好似粵語長片咁話打在佢身痛在你身  ...

要好似格林思潘咁,出口術!

但首要係,受眾要對你講既行動冇所想像!

ABC-DAD 發表於 19-1-17 12:09
憑咩去講 喺華人社會就要打小朋友先算係立竿見影嘅教導方法我好 鄙視 呢種講法。
...
呢個係legacy 問題,不過其實西方都有打,人地用皮帶我們用雞毛掃

回覆 ABC-DAD 的帖子

你講的,唔係我所表達的。

Jane1983 發表於 19-1-17 13:32
回覆 ABC-DAD 的帖子

你講的,唔係我所表達的。
我知嘅,無tag 你,算抽左你水,sorry..

Jane1983    發表於 19-1-17 13:50

MrBeast 發表於 19-1-17 13:31
呢個係legacy 問題,不過其實西方都有打,人地用皮帶我們用雞毛掃
當然無分東西方啦,所以好唔like 隨意去話打係有效嘅講法。唔講啦...

種 瓜得瓜種豆得豆。

有用?咁好用咪會多啲用?講話有節制,咁 隨便講話打小朋有用嘅態度,不同道。

ABC-DAD 發表於 19-1-17 12:09
...

同意
‹ 上一主題|下一主題