用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教  

健健BB 發表於 19-1-8 09:42
犯法的!

就係lor! 就算唔犯法,都唔應該打

回覆樓主:

MrBeast 發表於 19-1-8 09:18
回覆 March 的帖子

呢個先係真正trouble 3, 回想自己小孩,都有很多attitude問題,試過破斧沉舟,等佢自己 ...

我想知去到邊個位會知衰?

我女又係做乜都好慢好慢!
唔催佢, 食飯可食足一粒鐘, 每朝係要搬佢出門口(係成個人抱出去), 否則就遲到。不停催佢快d, 佢都係無大反應, 你急佢唔急咁。
功課呢, 之前經常我放工返來佢先知衰開始做...所以做到晚飯後, 就要瞓覺。
最近好少少, 終於肯放學自己做哂功課, 但係幾乎每份都要改正, 尋日有兩份要重改! 漏哂日期、題號、做錯行...乜都有!
我一向盡量唔理, 等老師做野, 但我覺得老師應該會怪我呢個阿媽冇盡責!

我feel到我女真係好唔鍾意做功課(佢把口話唔係, 只係話好眼瞓), 特別係抄寫中文字...只係小一咋就咁。

但佢成績又okay, 雖然我好少見佢溫書, 但佢測默常滿分, 考試亦有豬肉獎。

究竟要去到邊個位, 先會令佢知衰? 知道自己要跟番個pace?

MrBeast 發表於 19-1-8 09:18
回覆 March 的帖子

呢個先係真正trouble 3, 回想自己小孩,都有很多attitude問題,試過破斧沉舟,等佢自己 ...
對呀! 小兒的確是Trouble G3. 佢G3時真系好多attitude問題,反而成積就開始進步. 某些科目好似叮一聲出左來. 但男仔仍然做事好messy,無條理. 之後明顯成熟左. 而家等緊青春期來臨. 我有事先同佢講你過幾年青春期就唔愛媽媽, 佢反而安慰我話佢一定唔會佢有D脾氣開始出來, 我remind自己都要調整心態.

回覆 健健BB 的帖子

其實當初我徵詢專家嘅意見時,心底裡嘅諗法同你差唔多,講嘅方法自己都試過晒啦⋯⋯ 不過聽完就試下跟啦,因為自己已經唔識點去教,點知又work喎!
之後就發覺原來時間上嘅掌握係好緊要!收放自如係一個學問,堅持嘅態度、定立目標嘅遠近等等都好緊要!我小朋友嘅自信心同抗逆能力都好咗!不過仲有好多進步空間!

佢以前見到條問題,諗都唔諗就話唔識,話會一定答錯啦!之後我同佢講,世上最蠢嘅人唔係答錯嘅人,而唔用腦思考嘅人!佢就開始唔再每事否定自己先,會去思考、提問!我都係努力中,令小朋友唔做軟皮蛇,有良好嘅學習態度為目標

ar_mak 發表於 19-1-8 11:37
有d野,係每日都需要做,冇得拖冇得拉,例如食飯沖涼訓覺做功課,咁就要做個時間規劃,要具體講明,做呢d野既時間 ...

已經定哂時間,甚至set埋鬧鐘!!! 除左開拖,仲可以點?

Elenalan 發表於 19-1-8 11:43
有人教“deprive",把她心爱的时间(例如看电视/电影/游戏机/等等)拿走/减少,作为惩罚。如果你达标,心爱的时间就增加;反之亦然。

Elenalan 發表於 19-1-8 10:06
我想知去到邊個位會知衰?

我女又係做乜都好慢好慢!
試過出門遲,搭唔到校車,送車尾。一次已經足夠,之後佢哋出門比我還要準時

唔使訂幾時做正經事,只需要講幾時開始playtime, 不過前提係做嗮所有功課,收嗮書檯書包,完成嗮家務,沖涼換衫等等。動作可以train 到好快

mianyang_99    發表於 19-1-8 15:04

猴子爸 發表於 19-1-8 11:49
有人教“deprive",把她心爱的时间(例如看电视/电影/游戏机/等等)拿走/减少,作为惩罚。如果你达标,心爱 ...

我呢2星期收哂佢d書 (只准星期六日睇),如果keep到一星期功課唔使改正,就有限度俾佢weekday睇! 仲試緊!

有人教“deprive",把她心爱的时间(例如看电视/电影/游戏机/等等)拿走/减少,作为惩罚。如果你达标,心爱 ...
呢招成日用

deprive / 罸較負面,我用remove privilege

MrBeast 發表於 19-1-8 12:26
deprive / 罸較負面,我用remove privilege

其實係咪同一樣野? 即係佢想做o既野冇得做?

忍佢囉