用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-1-18 05:31
唔出奇,咁你反應咁大嘅,又話畀人鬧都左耳入右耳出嘅?另一位JM  話你好正面,你又唔係唔反應嘅。取明顯係 ...

你太好心哋認真啦,呢度經常都係你有你講,佢有佢講,「會」與「唔會」只要自己覺得就好

呢度都唔係討論區,係發表意見區,我鍾意、我喜歡......歇後語:關你咩事!

又真係嘅!仔女係自己㗎嘛⋯⋯好多時喺呢度最緊要係發表意見,幫唔幫到人係其次⋯⋯我覺得囉

MrBeast    發表於 19-1-20 07:07

ABC-DAD 發表於 19-1-18 14:07
人都有情緒,同隨環境處境唔同產生正面或負面情緒,狀態好,可以平衡到,唔好狀態可能一面倒失控。
但要教 ...

認同强化及鼓勵小朋友嘅好行為,再加上父母對孩子嘅愛,小朋友才容易受教。當然家長在管教孩子時可能會好激心,但打小朋友只會令孩子心裡不服氣,產生負面情緒並藏於心內,更可能學會以暴易暴,產生反叛心態破壞親子關係。

我兩個仔從小到大都冇用打方法去教,有問題都會待冷靜後再去頃,會鼓勵同讚,有商有量共同找出解決辦法,所以從小至今我與兒子親子關係算不错。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-20 13:10
不錯,看父母自已的情緒,打,感覺祗令自己有優越感,也做成孩子潛意識也会这样想。方法总会有,看自己会 ...

打往往只是家長發洩自己情緒,增强自己地位同優越感,對於性格倔強嘅小朋友其實更難教。
孩子就是父母一面镜子,小朋友情绪會受家長影響,待人處事,父母願意以正面及寬容態度去對待,孩子同様會學,相反父母時常動怒,经常打駡,孩子情緒都容易大起伏,變得更難教。
家長可能未感受過 “ 愛“ 的力量,只要讓小朋友感受到愛,其實頑劣嘅小朋友都可以改變。

LSKLTK 發表於 19-1-19 21:04
你太好心哋認真啦,呢度經常都係你有你講,佢有佢講,「會」與「唔會」只要自己覺得就好

呢度都 ...

重使講,我有我講,仔女又唔係我嘅。上得嚟,關你咩事就係潛台詞啦,咪當人新嚟先得架。

有得着固然恭喜,依然故我又無損我分毫

回覆樓主

贊成打的家長們,會不會用打的方法教導孩子唔好打人?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-20 23:13
贊成打的家長們,會不會用打的方法教導孩子唔好打人?

好似相反,自己仔俾人打就教佢打番人嘅就聽得多

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-21 18:24
好似相反,自己仔俾人打就教佢打番人嘅就聽得多

我係想起用打的方法敎仔唔好打人,嗰種 hypocrisy,好似食住煙教仔唔好食煙,或講粗口鬧仔唔好講粗口咁諷剌。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-21 20:28
我係想起用打的方法敎仔唔好打人,嗰種 hypocrisy,好似食住煙教仔唔好食煙,或講粗口鬧仔唔好講粗口咁諷 ...

我明
但通常啲家長會答你,佢打得有技巧,識幾時先打唔係亂打架。

剛剛睇倒 #22 同 #27. 網友就係講緊小朋友打人,大人就打番佢都已經有唔同睇法,有人會覺得好work架。

IloveJJ 發表於 19-1-8 10:01
我仔係慢世魔王,解決方法,原來係令佢好唔得閒。

點樣令佢好唔得閒法?我果個又係慢世魔王,佢就係慢,所以每日都已經好忙,忙解決唔到佢的慢

ar_mak 發表於 19-1-8 11:37
有d野,係每日都需要做,冇得拖冇得拉,例如食飯沖涼訓覺做功課,咁就要做個時間規劃,要具體講明,做呢d野既時間 ...

已有規定時間內完成,但都依然跟佢自己的beat, 都有咩方法解決?

kwokbobo 發表於 19-1-22 07:12
已有規定時間內完成,但都依然跟佢自己的beat, 都有咩方法解決?

我女就係咁,我老公叫我放棄(係放棄d功課,唔係個女),等佢欠交,等佢俾老師追交,唔好勞氣! 呢幾日又還原基本步

jli008 發表於 19-1-18 09:21
孩子什會沒有發脾氣的時候,就是要了解發脾氣的原因,有時候也會是父母引起做成.  所以要從小就開始好好身教, ...

讚同。不需要長輩揍仔,係第一步。

簡言之,搵以前老板做自己手下,邊會聽你點?

Diversifyedu 發表於 19-1-17 17:53
回覆 Jane1983 的帖子

間尺/衣架/拖鞋夠順手嘛

武林高手,捻花為劍。

IloveJJ 發表於 19-1-18 10:30
其實你呢個論點,只要求其拎幾個上一代既60後70後出來,已即時反駁到。

我老公三兄弟都俾阿媽老豆打,奶 ...

有一種講法,女,你可以盲錫都得;仔,你要多D 尊重和信任。對仔盲錫,佢第時都未必尊重你。

我地呢代成長,打罵少不免。現在大家拿出來講當笑料,記恨睇唔到。反而唔講理,唔信任既事會記得耐。

YolandaTam 發表於 19-1-18 11:04
三個仔...叫佢哋做任何事都已經要大嗌...叫換衫唔換衫,叫做功課唔做功課,好大機會已經想作反...再唔遏制 ...

老老實實,對D 懷習慣壞姿勢(你可以話無關痛癢都得),上一代教養係有效得多。

好似果D “飛象過河”,“死蛇爛蟮”,“樹搖葉落” 行為,老豆一野“哼” 埋去,真係藥到病除,成世記得。

反觀新一代年輕人,以上提及既壞習慣壞姿勢,真係隨處可見。

Yanamami 發表於 19-1-18 11:56
唔冲凉咪唔好冲~你臭又唔係我臭。唔做功課咪唔好交,不过老師问起,記得自己同佢解釋点解阿媽叫做都唔做(其 ...

所以成功總有道理。
‹ 上一主題|下一主題