用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
go

完全唔識教  

有無人好似我咁,越嚟越憎自己,成日都鬧鬧同鬧,我認我EQ 0分,但我真係唔知可以點教,好言相勸,對手當我唱歌咁,我又唔知究竟問題在哪?可以點幫?只有不斷提同鵝佢,又鵝又催又話又鬧,覺得自己都好煩

話說小女今年小三,開學至今好似乜都甩晒咁,成績比之前亦差咗好多,甚至唔合格,好似做咗慌失失老友咁,每件事都拖到好長時間先能完成,沖涼、食飯、做功課...... 每日想用多5分鐘練琴、溫下日常書本都無可能,我唔知可以點做?有唸過係咪真係迫佢日日上功課班就work?我唔知,我真係唔知,見到慢勢魔王令我更火上加油,有無人可以教我應該點做?

March 發表於 19-1-6 21:53
有無人好似我咁,越嚟越憎自己,成日都鬧鬧同鬧,我認我EQ 0分,但我真係唔知可以點教,好言相勸,對手當我 ...

即係小一二唔慢,小三突然慢晒?
平日放學後有冇安排太多活動,令佢唔夠精神同休息?個腦要有時間放空做事先有 效率

有無人好似我咁,越嚟越憎自己,成日都鬧鬧同鬧,我認我EQ 0分,但我真係唔知可以點教,好言相勸,對手當我 ...

媽媽先唔好緊張,你的焦慮佢feel到的,會令你女更焦慮,佢做得慢可能是壓力大所致。先定D靜下來列出她有哪些問題/學業問題,再一步步幫她。把大問題拆細塊D,再一塊塊解決。

回覆樓主:

首先媽媽要冷靜D先可以帮到個女,小三今年才變了總有原因,同個女好好傾下找出問題所在先可解決問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

試過獎勵未?做功課中途可有休息?試過時間表未?有無同佢傾過點先啱佢?你係咪睇住佢做,定係佢完全獨立去做?有無同老師傾過响學校表現?
鬧係無用架,做得慢,有機會同自信心不足有關 (當然仲有其他原因),而鬧~就係肯定打沈自信嘅最"佳"方法,特別係由至親嘅爸媽口中....

我細仔做野都好慢,原因係佢有個超強嘅哥哥...連外人都睇得出佢無信心,呢d人仔要多鼓勵,諗辦法建立自信

你最好先搵出原因

MrBeast    發表於 19-1-8 08:33
恐龍家

我女而家都係做嘢越嚟越慢好鍾意拖時間,時間唔夠用啊都cut了一些課外活動,寧願多啲時間俾佢休息下我自己又冇咁大壓力成日催佢做嘢,平日溫書從來都冇,做功課已經係溫書,多餘時間佢會中意睇下書,睇下英文youtube, 成績中上 咁樣大家都輕鬆。

搞返好關係先。兩個人去下街,傾下計。

如果小一、二唔慢,今年突然拖,要搵出理由。係因為唔明,所以拖住做,抑或心散,定係乜嘢原因。搵到原因先可以解決問題。

鬧、激氣、嬲,呢d情緒都無建設性。既然知道自己EQ低,就要努力提升,唔係大人細路都好慘。

回覆樓主

多謝各位意見,小女平日除週三會留校有畫畫嘅課外活動同返來學琴外,其餘放學日子都無活動喇,學術嚟講,都只係週六有補2小時英+數,老師亦不是push 嗰隻,我認我好緊張佢學業,但我真係只要求佢唔好科科6字頭咋,佢小一、小二時間上都控制得唔錯,但今年真係甩晒,我都有了解過一、二,開學時或者因為被個女仔蝦,所以佢唔多少有啲唔開心,但依家我知個女仔無再攪佢,我都控制緊自己,希望佢也可以有所改善。

有時唔係唔想比佢休息,但佢做功課實在太慢,要用幾小時,我試過放任佢,試過陪做,試過解釋,無論如何,依家都還在尋找緊最適合嘅方法。

March 發表於 19-1-7 21:32
多謝各位意見,小女平日除週三會留校有畫畫嘅課外活動同返來學琴外,其餘放學日子都無活動喇,學術嚟講,都 ...

先要有足夠休息時間。
小朋友細個attention span即集中力比較低,要張D task即功課拆開細D,分開時段來做,唔好迫佢一次過完成。集中力因人而異,三年級先試下15至20分鐘一段,之後用10min做D其他輕 輕鬆嘢, 講下笑話都得。之後再開第二段task. 功課可能 先揀容易嘅功課嚟做, 等佢有啲信心心情好啲. 做完鼓勵下佢
掌握左唔識的,佢有自信自然學野效率高D。
一次過太多 疲勞轟炸會好大壓力. 一步步逐漸完成任務佢會有滿足感.

lingan    發表於 19-1-28 17:25
LittleButter    發表於 19-1-22 00:45
capricornbb    發表於 19-1-8 09:17
MrBeast    發表於 19-1-8 08:33

回覆 March 的帖子

十分認同planetearth的!
我小朋友之前做功課都好慢,好唔專心!一份抄寫功課都可以成個鐘都未做完,令到我周不時情緒失控⋯⋯
之後學識幫小朋友將功課拆細去完成,就大家都開心好多!
初初一份工作紙都要細分3次去做,每次休息都用小遊戲去作獎勵。(例如猜3次包剪揼/ 鬥快圍住飯枱跑三個圈/ 畫隻杯,慢慢填滿就可以飲杯水/ 儲夠10粒星星就可以揀首歌聽下、唱下、跳下等等)

我試咗4個月,到佢上星期六叫我煮定午餐,等佢自己做完功課就可以食時,我已經好恩惠啦。

記得要慢慢將做功課時間加長,遊戲時間減少!

我小朋友都由唔鍾意做功課,要三催四請!到現在一叫就知道自己有責任自己埋位做。

我希望有一日,佢會學識自己放學後,就自己做晒啲功課就最perfect 啦!大家努力

lingan    發表於 19-1-28 17:26
planetearth    發表於 19-1-8 10:43
planetearth    發表於 19-1-8 10:43
planetearth    發表於 19-1-8 10:42
planetearth    發表於 19-1-8 10:42

多謝各位意見,小女平日除週三會留校有畫畫嘅課外活動同返來學琴外,其餘放學日子都無活動喇,學術嚟講,都 ...

可能那件欺凌事件影響了她, 自信心有所動搖

回覆樓主

我反而覺得太多別人的意見,反而吃不消!
那有一個mummy 唔係咩方法都用晒? 咩奬勵,咩遊戲,咩cut 課外活動都試晒!
香港唔比打唔比虐兒,有時對住啲慢世魔王軟皮蛇,真係無辦法!

MrBeast    發表於 19-1-8 09:07

健健BB 發表於 19-1-8 08:33
我反而覺得太多別人的意見,反而吃不消!
那有一個mummy 唔係咩方法都用晒? 咩奬勵,咩遊戲,咩cut 課外活 ...

打有用咩? 小學生喇喎?

回覆樓主:

身為媽媽當然明白樓主的苦況,那個媽媽不愛锡自己子女,平時喺天使,一教功課就變後母,我EQ都低,每次鬧完個女都內疚

呢個先係真正trouble 3, 回想自己小孩,都有很多attitude問題,試過破斧沉舟,等佢自己處理,畢竟老師罰佢唔係罰我,不過利申我小朋友自控ok, 所以好快佢知衰。當然這是玩火做法,有risk go to the dark side, 要好小心。
standard technique 就找亮點,以長項培養弱項。

若trouble 3 都過唔到 青春期一定死硬,花d時間去上吓parenting 講座,important thing is how u r going to do differently tmr.

是否真的無再攪佢? 当时你知道这件事后,有为她做过什么事?还是怀疑只是小事情,不太理会她?我听说过类似的case, 又是女生,那位被虾的女生的成绩一落千丈,最后要很长时间辅导才行。
除了这个心结,当然也有可能是另外的原因,例如成绩跟不上后,自信心更受打击,潜意识选择放弃。

MrBeast 發表於 19-1-8 09:18

呢個先係真正trouble 3, 回想自己小孩,都有很多attitude問題,試過破斧沉舟,等佢自己 ...
trouble 3完又有trouble 4, 我果個一年惡頂過一年。今年終於見佢識主動做功課、溫默書喇, 點知成績仍然低迷, 上次統測仲見紅, 步家姐後塵中聴唔合格。仲要功課做咗但唔記得帶欠交兩次功課。真係惡夢連連。佢又係一樣嘢要做好耐, 例如沖個涼10分鐘乜都掂, 但佢响廁所入面可以搵個桶玩一輪, 玩足半粒鐘, 乜都玩到一餐飽, D時間咪咁浪費晒囉。

Elenalan 發表於 19-1-8 09:01
打有用咩? 小學生喇喎?

犯法的!