用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童在bb時有甚麼特質?
樓主: Iloveu520
go

資優兒童在bb時有甚麼特質? [複製鏈接]

Peace1234 發表於 19-1-14 08:23
謝謝你~  佢除咗社交和情緒問題外,其他能力都很好,如係你,會比佢讀happy school但学啲淺啲嘅嘢嗎? 我同 ...

其實我不認同, 如果佢本身有能力應該畀佢讀 學術要求高的學校, 咁佢咪反而培養到自信, 成績好都自然有朋友, 不是嗎? 我不知道你小朋友情況如何, 我小朋友說話能力一般, 社交ok但他不是特別合群, 但佢學術好好所以我都諗住畀佢讀學術強的學校, 當然最後都要睇下你有咩選擇.

fadgare 發表於 19-1-14 09:06
其實我不認同, 如果佢本身有能力應該畀佢讀 學術要求高的學校, 咁佢咪反而培養到自信, 成績好都自然有朋友 ...

其實都有啲學校學術強之餘又對資優小朋友比較包容和多support的, 例如: sfa

Peace1234 發表於 19-1-10 09:41
回覆 小曳人 的帖子

我囡都有啲你講的特質, 在私人機構做過一個全面評估, 話佢專注力, 大肌肉, 社交同情緒 ...

學前智能測試6歲前都有得做的, 例如中大, 不過多數話六歲後做比較準確因為小朋友可以比較長時間專心

醒目開學勳章 貢獻勳章

Peace1234 發表於 19-1-14 08:49
我而家等緊社工安排做遊戲治療,話如果唔理想就轉沙盤治療。我囡除咗對和同齡小朋友玩不感興趣外就是焦慮 ...
我都覺得讀happy school 會悶,但去到一個點,其實讀傳統小學都悶,一樣係無野學
初小,我會建議多d體驗性嘅學習,e.g. 去完太空館就搵天文書睇
吸收課程外知識,去餵愛學習嘅腦袋

恐龍家

fadgare 發表於 19-1-14 09:06
其實我不認同, 如果佢本身有能力應該畀佢讀 學術要求高的學校, 咁佢咪反而培養到自信, 成績好都自然有朋友 ...

明白,謝謝你的建議~

fadgare 發表於 19-1-14 09:08
其實都有啲學校學術強之餘又對資優小朋友比較包容和多support的, 例如: sfa
...

我都有諗過讀直資,但負擔好重

fadgare 發表於 19-1-14 09:09
學前智能測試6歲前都有得做的, 例如中大, 不過多數話六歲後做比較準確因為小朋友可以比較長時間專心
...

謝謝你,請問你知道大約幾$嗎?

小曳人 發表於 19-1-14 09:35
我都覺得讀happy school 會悶,但去到一個點,其實讀傳統小學都悶,一樣係無野學
初小,我會建議多d體驗性 ...

謝謝你的建議,會努力~

Peace1234 發表於 19-1-14 13:54
謝謝你,請問你知道大約幾$嗎?

Peace1234 發表於 19-1-14 13:53
我都有諗過讀直資,但負擔好重

陳守仁平些, 他們喜歡收學術好的小孩

fadgare 發表於 19-1-14 14:48
陳守仁平些, 他們喜歡收學術好的小孩

謝謝你啊~

回覆樓主:

小兒都係就讀陳守仁嘅學生,學校係比津校教得活d嘅,個個小朋友都返得好開心,老師包容度高嘅,但係小兒除左小一上學期之外,年年都叫悶,返學為同同學仔玩,因為上堂教嘅野不能滿足到佢(雖然英文比一般津校教得活同深),但放學就多左時間睇自己有興趣嘅書籍,因為學校唔多功課,少抄寫,所以唔好以為入左就一定能夠滿足到小朋友,解決晒學習上嘅問題,不過一定讀得好開心嘅(emoji)

小曳人 發表於 19-1-6 16:58
個腦唔停得,好難入睡 (一歲前好長時間係喊住入睡)
對氣味、味覺、觸覺敏感,絕對係"你的敏感我都懂"所形容 ...

我個仔有d似係咁,不過佢得三歲。今朝我發現佢砌lego(佢鐘意玩細粒個d lego)佢砌d野係對稱/係有pattern兩至三種唔同色循環砌。同埋佢最鐘意睇平面圖/路線圖/逃生圖,五官非常敏感,尤其味覺,記性好好,佢就算好攰都唔想訓,好早已經識講野同用完整句字講野,但自理能力極差,脾氣愈大愈差,極有主見(每樣事),一日到黑都要同佢辨論或諗辦法說服佢。有時唔鐘意,佢會忍唔住打人,我都唔知駛唔駛尋救專業指導,應付佢真係好攰無論精神同禮力上。

Peace1234 發表於 19-1-14 08:49
我而家等緊社工安排做遊戲治療,話如果唔理想就轉沙盤治療。我囡除咗對和同齡小朋友玩不感興趣外就是焦慮 ...

小兒同樣資優加焦慮, 都吾知什麼類型學校好

回覆樓主

7歲囡未做過資優test 所以不知是否資優,但BB年代1.5歳已好肯定能認讀超過100個英文生字,3歲時朋友給了k幼稚園字咭一套有50個詞語和簡單重組句子一晚學曬,隔2天仲全部記得冇誤。k2時學校教10以內加數自己識得掉轉諗減數,切生日蛋糕4份話每人食1/4佢就話即係同2/8一樣。自bb年代便十方安靜及不活躍,情緒容易緊張見到陌生人會哭,就算而家都會緊張不説話想避開眼神接觸。仲有記憶力驚人,仲記得某年的幾月幾日約了一班PN 同學仔聚舊,k1同學仔生日party 的details。讀左一年小學,上學期有少少被欺零情況,隨住年齡漸長感覺佢社交能力逐漸提升亦多左為自己發言,so far so good

回覆 Peace1234 的帖子

我仔都係有社交問題,
有焦慮, 等緊轉介CAC評估
佢而家N班讀美式HAPPY SCHOOL,
上課模式以玩遊戲及學習社交為主,
老師話佢唔專注及DAY DREAM,
佢應該覺得無聊所以唔專心,所以HAPPY SCHOOL未必迎合妳女兒學習興趣。
不過HAPPY SCHOOL的老師確實比較有愛心及包容,
他們都很愛護小兒。

‹ 上一主題|下一主題