用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有去大圍培僑聽講座嗎?
樓主: wong_cat
go

今日有去大圍培僑聽講座嗎?

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:35
睇來我得罪咗唔少人,如果我話佢哋係B1C,啲打手又會話明明係B2A,點可能band 1呢。 ...

唔好意思, 點解你會用 "打手" 來形容我哋嘅!

利申: 我唔係打手, 我認我係對號入座, 用 "打手" 來形容, 我覺得個心唔係幾舒服, 大家都係想以"理" 及"事實"說服人而已

王家爸爸    發表於 19-1-7 12:46

小時了了 發表於 19-1-7 12:44

利申: 我唔係打手, 我認我係對號入座, 用 "打手" 來形容, 我 ...

放心⋯⋯話我也未話你,你的分享個個是精品好帖,非常高養份!

一般技窮時手法便出「打手」等等!

如果講得罪人, 我應該更加會得罪人. 大把FANS 幫你.
你講咩沒問題, 關鍵是你既邏輯同資料.
如果有你睇到我睇唔到既觀點, 絕對歡迎提出.

小時了了 發表於 19-1-7 12:44

利申: 我唔係打手, 我認我係對號入座, 用 "打手" 來形容, 我 ...
唔係話你,有啲係我好耐之前喺其他POST度,直言話佢哋既人。

我明白有些人對親中學校存有偏見, 但都要睇數據先好聲, 不要只憑感覺

meldoy2216 發表於 19-1-7 14:38
我明白有些人對親中學校存有偏見, 但都要睇數據先好聲, 不要只憑感覺

如果有間學校叫習大書院我會轉去讀

踏入社會後學識了尊重,上ek 一段時間就學識過濾。

回覆樓主

Band 2又好Band 1又好,總之keep 住大約6成入U(好彩嘅都可能入到神科)又唔駛讀到氣咳,是但啦!不過講開全港頭1/3呢樣野,雖然我唔確定培僑成績係咪全港頭1/3,但我幾肯定近呢幾年小學上果班小朋友嘅家長係來自全港頭1/3對教育有要求的家庭(之一)。因為直資唔易考,唔好望符碌考到。而我自己就完全對官津冇興趣,傳統d我都唔會考慮,我唔想小朋友從小被制度牽著鼻子走。如果小朋友夠醒目,讀培僑會如魚得水;如果為名氣,培僑亦唔失禮;但如果想保持傳統,成績10A,再奪埋港姐后冠,全港暫時得一間學校做得到。

Sing13 發表於 19-1-6 15:52
因為我想知培僑點解升得咁快,所以我去聽簡介會
校長話每年用百幾萬買圖書,學生唔使自己買書,將希望買既 ...

200萬獎學金,好吸引呀!!

回覆樓主

直頭覺得培僑喺沙田神校。
請問課外活動多嗎?有沒有交流团?是抽簽還是名列前矛優先呢?

中學部每年都有生活體驗營, 今年去
中一 : 上海軍訓營(中一年年都去軍訓營,可能去不同地點)
中二 : 農耕營
中三 : 阿里巴巴科技營
中四 : 北京歷史文化保育之旅
中五 : 新加坡

ireneyklo 發表於 19-1-8 09:47
中學部每年都有生活體驗營, 今年去
中一 : 上海軍訓營(中一年年都去軍訓營,可能去不同地點)
中二 : 農耕 ...

大約收費幾多?

是否規定人人要去?

回覆樓主

多唔多出國交流?團費貴嗎?揀品學兼優還是自由報名抽簽參加?

我無問幾錢,因我小朋友還是讀小學,如用小學學習週去中國的團,因去的地方有唔同價錢大約$2500 ~ $4000內5天,自由報名先選地方先後次序,再抽簽決定去什麼地方,唔去可寫家長信,但要回校上課。
另外,去外國的團是會看下成績(英文),但最緊要是自理能力。
希望幫到你。

在簡介會上, 校長話
生活體驗營
中一, 中二固定.
中三, 中四國內
中五東南亞

有學習交流, 已經有九年, 學生可以申請, 10月香港學生入住北京35中學生家庭兩星期, 1月北京學生入住香港家庭兩星期. 上午上課, 下午活動.

海外交流生
美國/加拿大/歐洲等學生入讀培僑一年時間, 住香港學生家庭,
學校有搞, 香港學生可申請休學一年, 去歐洲,義大利,德國或其他地方體驗一年.

芙蓉808 發表於 19-1-7 10:10
回覆 wong_cat 的帖子

在學扦班生3個月,學校老師好有心,同學仔包容,仔曳的,但返學開心。我的小學Band  ...

明白明白,謝謝你

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:23
香港唔少英中其實係B2A,所以話英中同B1係兩個唔同既概念。

其實都無官方準則怎分band1/2/3中學,實情系小六學生先有banding分,如果間中學差不多收晒band1生,而dse33222率又過65%(以全港最top1/3考生計),甘間學校應該理解系band1, 培橋應該系band1吧
如果以數據計,如培僑系band2,甘沙田可能只有3間系band1學校,大埔就一間都無了