用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有去大圍培僑聽講座嗎?
go

今日有去大圍培僑聽講座嗎?

我今日有去大圍培僑聽講座,自己同小朋友都好鍾意間學校,不過佢話得1x 個位,而家唯有照入form 試一試。

我見校長講入u 率時用其他band 2a 黎比較,我覺得好奇怪,培僑唔係band1 嗎?

另外有無培僑家長可以分享下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

請問面試系吾系全部in?

wong_cat 發表於 19-1-6 02:32
我今日有去大圍培僑聽講座,自己同小朋友都好鍾意間學校,不過佢話得1x 個位,而家唯有照入form 試一試。

...
佢嘅DSE成績上升得快, 近年同林裘謀差不多,係band 1. 不過校捨、資源好,不催谷,課程又多元化多出路,係好吸引,不過聽説難入。

sunflower2000 發表於 19-1-6 10:10
佢嘅DSE成績上升得快, 近年同林裘謀差不多,係band 1. 不過校捨、資源好,不催谷,課程又多元化多出路,係 ...

林喺1B, 培咁勁由band 2 升上1B?

...

佢有自己小學直升。
得十幾個位,都幾難考!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

...
蘋果比蘋果,B2A學校,當然係同B2A學校比較。

sunflower2000 發表於 19-1-6 10:10
佢嘅DSE成績上升得快, 近年同林裘謀差不多,係band 1. 不過校捨、資源好,不催谷,課程又多元化多出路,係 ...
大約只係B2A水平:
https://www.puikiu.edu.hk/uploadfile/2018102910132349803file_file_ub0/PuiKiuCollegeSchoolReport(2017-18).pdf

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:12
大約只係B2A水平:
https://www.puikiu.edu.hk/uploadfile/2018102910132349803file_file_ub0/PuiKiuColleg ...

培僑2018 dse 各科四級以上百分比64%,三大人數27%,oversea +local degree差唔多80%,你觉得是band幾?
培僑簡介會上話自己jupas 學位63%,校長講明唔包括自資學位,band2a一般是百分之十幾二十. (此處就是簡介會中提到唯一與Band2A 中學既比較)

Sing13 發表於 19-1-6 15:21
培僑2018 dse 各科四級以上百分比64%,三大人數27%,oversea +local degree差唔多80%,你觉得是band幾?
...
最叻嗰個都係剛剛符合神科既最低面試要求,第二叻嗰個連機會都無,點可能係B1?

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:23
最叻嗰個都係剛剛符合神科既最低面試要求,第二叻嗰個連機會都無,點可能係B1?

Band1是用最叻既學生一人決定,唔睇四級以上百分比,三大入學率,入讀學位課程百分比的嗎?

另外, 注意上圖下方

在香港文憑考試中表現出色的學生, 分別獲取錄收讀醫科, 藥劑學, 法律學及計量財務學等課程.

Sing13 發表於 19-1-6 15:26
Band1是用最叻既學生一人決定,唔睇四級以上百分比,三大入學率,入讀學位課程百分比的嗎?
...
如果用22222率決定,佢可能係B1A。

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:30
如果用22222率決定,佢可能係B1A。

校長糸會上都講左2222率冇用,已經很高,唔想俾壓力同事.

Sing13 發表於 19-1-6 15:26
...
需要留意,學校報告係話各科四級以上百分比係64%,唔係4C既四級以上百分比。小心語言藝術。

Sing13 發表於 19-1-6 15:32
校長糸會上都講左2222率冇用,已經很高,唔想俾壓力同事.
需要用 critical thinking 去解讀任何學校既報告。

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:33
需要留意,學校報告係話各科四級以上百分比係64%,唔係4C既四級以上百分比。小心語言藝術。 ...

所謂言語藝術適用于好多學校
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1

需要留意四級以上超過50%既有14科.

dearmm 發表於 19-1-6 12:11
林喺1B, 培咁勁由band 2 升上1B?

因為我想知培僑點解升得咁快,所以我去聽簡介會
校長話每年用百幾萬買圖書,學生唔使自己買書,將希望買既書寫俾學校,學校覺得好就會買,會第一個借俾個位學生
每年派200萬奬學金
會有人工智能機器人實驗室,生物科技實驗室,健身室,提供健身課程
綜合大樓和學生宿舍就快動工,俾交流生,學生都可申請入住
有自修室,學生可以留到夜晚九點,唔識仲有人教,離校有人送返落港鐵站

ljason 發表於 19-1-6 09:47
請問面試系吾系全部in?

簡介會答問時話,上年500幾人申請,其中250 band1,收當中40人
副校話今年小學5班上,會有學生出國,預計收10-20人,校長話五班,可能離校會多啲,可能20-30人
自己可以計,上年收40人,一個班30人,小六四班約10人離校,今年五班應該離校都是十幾人,大概有十幾個位.
至於收band1 band2自己計啦

Sing13 發表於 19-1-6 15:59
簡介會答問時話,上年500幾人申請,其中250 band1,收當中40人
副校話今年小學5班上,會有學生出國,預計收 ...

good .. resourceful ..

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:23

我睇中學同你相反,睇差既學生學校有咩支援,提供咩升學途徑,ify 8人,中五成績排名,两個中上,六個中下