用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有去大圍培僑聽講座嗎?
樓主: wong_cat
go

今日有去大圍培僑聽講座嗎? [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 19-1-7 11:53
呢D成績band 2⋯⋯冇嘢卦???

如果大圍培僑是band 2,全香港90%是band 2或以下!
培僑61.20%,比其他都細。其實61.20%係嘜,越大越好,定係越細越好?

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:00
培僑61.20%,比其他都細。其實61.20%係嘜,越大越好,定係越細越好?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D1

提供埋EK綠蘋果的精品好帖吡你,成日專家上身憑感覺,又唔做下功課

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:03

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
咁即係佢比其他差,咁你想表達啲嘜?

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:07
咁即係佢比其他差,咁你想表達啲嘜?

討論相當賴皮

適當時間扮儍

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:08
討論相當賴皮

適當時間扮儍
唔明既喺點解你覺得越細越好。

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:12
唔明既喺點解你覺得越細越好。

歡迎繼續扮儍、繼續賴皮⋯⋯你的EK生存之道,讚!

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:14
難道係你既平行宇宙係越差越好?

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:14
生存之道?你以為有錢收?

Sing13 發表於 19-1-6 15:21

坦白問心講, 大圍培僑有一個好好嘅優勢唔係好多學校有嘅, 係內地大學神校北大、清華 (我尋晚見過有復旦都係, 但今朝搵唔返資料) 大學有 "關係", 尤其係 "清華". "清華"係 shortlist 咗香港一少撮中學嘅學生可以直接經 "香港推薦生招生計劃" 去考清華大學, 未考 DSE 已出錄取通知書錄取.

北大 & 清華自主招生給香港學生
北京大學 > 博雅人才培养计划 (全港中學都可以申請): http://www.gotopku.cn/index/detail/1061.html

清華大學 > 香港推薦生招生計劃 (只限清華大學 shortlist 部分受嘅香港中學學校, 大圍培僑係其中一間): http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2015/0516/3001315.html  ;  https://www.tsinghua.org.hk/a/56461-cht  ......與清華沒有聯繫的香港中學亦可聯絡清華的香港校友聯絡處,推薦學生入讀清華。 清華的香港校友聯絡處 web site: https://www.tsinghua.org.hk/a/56461-cht

復旦大學 > 我尋晚見過大圍培僑可以校長推薦去考復旦大學, 但今朝搵唔返資料, 所以我都唔肯定復旦大學係唔係

你可以睇返大圍培僑學校網站, 見佢呢兩年都有學生考入清華大學讀. 如果都會考慮自己仔女日後將來有機會返內地讀大學, 尤期係神大學, 大圍培僑係一間好唔錯嘅直資中學去考呢啲內地神大學

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:15
難道係你既平行宇宙係越差越好?

憑感覺專家,你應該是宇宙最強!

人哋叫爸爸,你叫爸爸,講嘢評論人哋香港爸爸有數有據,你一味扮四條!!!

大圍培僑band 2也噏得出,米誤導廣大觀眾啦!

2017 61.2%, 2018 64%, 依個叫Band2A, 香港一半英中變左Band2.
專家, 平行宇宙中既"成績"去邊處查?
專家唔睇資料, 人地認真你就輸了.

因為有三間直資都是咁, 幾個專家沒成績時誤導人, 大家斷估都算, 有成績時繼續誤導人就講唔通了.

meldoy2216    發表於 19-1-7 14:35

Sing13 發表於 19-1-7 12:19
2017 61.2%, 2018 64%, 依個叫Band2A, 香港一半英中變左Band2.
專家唔 ...
香港唔少英中其實係B2A,所以話英中同B1係兩個唔同既概念。

小時了了 發表於 19-1-7 12:18
坦白問心講, 大圍培僑有一個好好嘅優勢唔係好多學校有嘅, 係內地大學神校北大、清華 (我尋晚見過有復旦都係 ...
呢點我同意,佢哋有佢哋既優勢。

Sing13 發表於 19-1-7 12:19
專家唔 ...

有時候,路過真係忍唔住出句聲,人哋學校、學生、家長的努力,出埋數據(當然不夠多,但已經比好多學校多,相比LKM披露資料的數據差不多)計2017年好過LKM一個馬鼻!

點可能band 2呢?!

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:19

人哋叫爸爸,你叫爸爸,講嘢評論人哋香港爸爸有數有 ...

四條之前係咪有三個字

sukitelfold 發表於 19-1-7 12:19

人哋叫爸爸,你叫爸爸,講嘢評論人哋香港爸爸有數有 ...

可能專家以為而家是5Band既年代.

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:23
香港唔少英中其實係B2A,所以話英中同B1係兩個唔同既概念。

繼續賴皮⋯⋯人哋綠蘋果已經幫你《憑感覺專家》排列埋!

可以繼續扮儍扮四條

Cliokohonda 發表於 19-1-7 12:28
四條之前係咪有三個字

二個字啫!

Cliokohonda 發表於 19-1-7 12:28
四條之前係咪有三個字
睇來我得罪咗唔少人,如果我話佢哋係B1C,啲打手又會話明明係B2A,點可能band 1呢。

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:35
睇來我得罪咗唔少人,如果我話佢哋係B1C,啲打手又會話明明係B2A,點可能band 1呢。 ...

old seafood 行為是惹人反感。
‹ 上一主題|下一主題