用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人後悔俾小朋友讀根德園?
樓主: encl.design
go

有冇人後悔俾小朋友讀根德園?   [複製鏈接]

Jkjk999 發表於 19-3-27 17:21
我小朋友讀緊km N,依家都考慮緊LH定KV,或者留KM.因為見小朋友反學都好開心,但好似LH升小支援較多..而且k ...

雖然我入左黎出 post ,但我並非「後悔」大女入讀 KV,而係因為經過 KM N 班後,我認為 KM 較適合細仔。

in summary 於 KM vs KV 來說,兩間風格上相似,都係學術型,而 KM 較深、家長參與度非常高(意味透明度高、有助了解小朋友發展),KV規模大、人多,系師資方面較穩定。兩間有點似相同風格既大、細公司。當年我決定揀 KM 而 drop KV,完全係出於小朋友性格考慮。

單就呢兩間而言,真係冇話邊間較「好」,你 buy 升小數據的話,KV 應好些,但經歷過兩次,我既感受係:數據係冇乜意義,兩間都有人冇 offer、兩間都有人入神校。KM N班家長唔甘心有 KV 唔 take,我見好多、亦明白,我既一個小小建議係,家長想參與幾多?當年KV,我對個女既發展只係靠佢既描述去了解佢既校園生活,其實唔深入,我一直有個問號:如果我多點了解,佢發展會唔會更好?呢個問題冇系我細仔上出現。不能否定 KV 名氣高一班,津小老師會對 KV 小朋友有一定期望,然而名氣對考直私有幾大幫助,我真係無法 comment。

LH (& SC)係同我一直無緣既 KG。我知有 KM 用家長為弟妹揀 LH drop KM,原因都幾直接,LH 升小幾目標為本,呢樣 KM得個過期分享會,KV唔知宜家有冇(但連畢業禮都冇,我段估應該都冇),結果係點則要等兩年後至知。

mytambb 發表於 19-2-4 09:51
不單不後悔,而且很滿意。 身邊朋友也都這樣説。

當然好學校不代表適合所有家庭及學生,這是簡單 ...

同意
好同唔好其實解適合定錯配

993rs 發表於 19-3-27 18:32
雖然我入左黎出 post ,但我並非「後悔」大女入讀 KV,而係因為經過 KM N 班後,我認為 KM 較適合細仔。
...

感謝993rs詳細和真摯的分享!

...

每個小朋友性格不同!有些可能要dum, 有些受谷!唯有家長最清楚

...

連畢業禮都無真係有點兒那個......
‹ 上一主題|下一主題