用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人後悔俾小朋友讀根德園?
go

有冇人後悔俾小朋友讀根德園?  

如題

encl.design 發表於 19-1-6 00:41
如題

樓主你後悔?

MrsPerthLiu 發表於 19-1-6 00:46
樓主你後悔?

小朋友未讀,而家間pn 讀得好開心但學術零。。。
小學有得跟阿哥津小,怕揀kv 令小朋友冇左興趣讀書(太早開始填鴨,有好有唔好,都係睇jm 分享)

encl.design 發表於 19-1-6 00:50
小朋友未讀,而家間pn 讀得好開心但學術零。。。
小學有得跟阿哥津小,怕揀kv 令小朋友冇左興趣讀書(太早 ...

我有識人讀過KV,冇話係填鴨式喎,你有聽過讀過嘅家長咁講?

我識嘅嗰位家長淨係話,訓練得佢兩位公子紀律好好,亦好獨立,冇外補,兩位公子小學都有男拔同英華offer。

MrsPerthLiu 發表於 19-1-6 00:56

我識嘅嗰位家長淨係話,訓練得佢兩位公子紀 ...

有朋友個女讀緊,阿媽話個女讀得開心,但負責照顧既屋企人話小朋友返學唔開心(小朋友以前返第2間pn 日日笑住返學的)

同事個女都讀緊,K1每日都有功課,中英數3樣,仲有其他"功課"唔會寫落手冊靠小朋友自己負責(例如帶樹葉返學校做手工),因為做開paper 式既功課所以考傳統學校有優勢 ...我聽落就覺得會影響左小朋友創意既發展

另外,英文講方面同事同朋友都話唔下補唔得
仲有學校唔俾小朋友係校車傾計,鼓勵家長教小朋友係屋企去完大便/放學返屋企先去(總之唔好係學校去,係現在讀緊既家長講的,或者老師問題?),轉堂唔俾講野etc...

Discipline 係好好(因為成套小學system 放左落幼兒園。。。我聽講咋)但小朋友冇sc/lh 咁presentable

所以好奇係咪其他kv 家長都有同樣感覺而覺得後悔(我朋友同同事都冇後悔)

encl.design 發表於 19-1-6 01:11
有朋友個女讀緊,阿媽話個女讀得開心,但負責照顧既屋企人話小朋友返學唔開心(小朋友以前返第2間pn 日日 ...

有現讀家長話,校車係老師跟車,可以同隔離同學好細聲傾偈的。其實我自己覺得冇問題嘅,坐校車都係一陣啫,咪等小朋友習慣下坐車要安靜。

encl.design 發表於 19-1-6 01:12
Discipline 係好好(因為成套小學system 放左落幼兒園。。。我聽講咋)但小朋友冇sc/lh 咁presentable

所 ...

其實係咪presentable ,都要睇小朋友本身性格,而且教育係學校同家庭相輔相成架嘛

最緊要搵一間適合小朋友、與自己家庭教育理相近嘅學校

MrsPerthLiu 發表於 19-1-6 01:20
其實係咪presentable ,都要睇小朋友本身性格,而且教育係學校同家庭相輔相成架嘛

最緊要搵一間適合小朋 ...

我個人冇耐性,所以kv "唔洗家長點參與"(識時現讀家長都係咁講)好岩我 - 學校已經train 到小朋友自動波,唔洗傷感情

但同時又怕佢冇左愉快既童年(雖則小朋友未必覺)

encl.design 發表於 19-1-6 01:12

所 ...

我朋友個仔讀緊K2,中文字几深,每日要同阿仔溫習,應付每星期*記憶遊戲*, 佢話真係有壓力。但都係話冇後悔入去。

Kasiufung 發表於 19-1-6 01:28
我朋友個仔讀緊K2,中文字几深,每日要同阿仔溫習,應付每星期*記憶遊戲*, 佢話真係有壓力。但都係話冇後 ...

"記憶遊戲"即係默書。。。幼兒園就玩默書有點兒得人驚,會唔會係我問題?

encl.design 發表於 19-1-6 01:23
我個人冇耐性,所以kv "唔洗家長點參與"(識時現讀家長都係咁講)好岩我 - 學校已經train 到小朋友自動波, ...

講真,據我所見,講谷得勁,我覺得York 仲谷,但我朋友個女讀得超開心。

其實愉快童年,我自己覺得係睇家長嘅態度同家庭嗰部分會大好多。

而且,針冇兩頭利,讀其他學校你都會有其他野擔心。

encl.design 發表於 19-1-6 01:30
"記憶遊戲"即係默書。。。幼兒園就玩默書有點兒得人驚,會唔會係我問題?
...

其實唔係得一間幼稚園要默書

讀得私校就預左程度深

有朋友個女讀緊,阿媽話個女讀得開心,但負責照顧既屋企人話小朋友返學唔開心(小朋友以前返第2間pn 日日 ...

KV 今年有改革,K1不用寫字增加活動教學比例,及轉了assessment 形式,不會派卷,轉堂時小朋友不用伏在桌面上,學校校車內可輕聲交談, 老師會在校車協助。
以上內容分享自KV用家。

回覆樓主:

外唔外補其實好睇家長,我相信冇一間幼稚園係中英數任何一科都唔需要外補加強,樓主既然有個阿哥讀緊津小,又唔怕將來細佬上到去津小追得辛苦嘅話,我建議細佬係直接選擇地區學卷幼稚園就可以,但要預咗自由3年,辛苦6年。

encl.design 發表於 19-1-6 00:41
如題

我係KV前用家,後悔從冇在我選KV出現過,反而多謝老師們訓練出女兒自學自律,我覺得終身受用!小女現已四年級,無論成績與品行都冇問題!我最欣賞KV實而不華,唔需要家長參與任何活動!細佬黎緊9月K1,我又重回KV!其實都好睇家長想小朋友有邊類型學習環境!如果你覺得太苛刻嘅就不要選擇KV!

Amymichelle 發表於 19-1-6 02:59
我係KV前用家,後悔從冇在我選KV出現過,反而多謝老師們訓練出女兒自學自律,我覺得終身受用!小女現已四年級, ...

我女都係嚟緊9月KV

回覆樓主:

Cancel

你同事個女k1? K1 11月先開始有功課,仲要係逢星期五一版填色,星期一至四都無功課啵,何來中英數各一樣功課?不過呢,我自己覺得,如果中2一間學校,你只會睇到優點,如果已對間學校有偏見,只會睇到缺點,所以間學校無論有幾好,都要家長識欣賞。

我小朋友K2,個同學乘數都識埋,媽咪都話無外補架