用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人後悔俾小朋友讀根德園?
樓主: encl.design
go

有冇人後悔俾小朋友讀根德園?   [複製鏈接]

回覆樓主

老實講選學校要睇適唔適合小朋友,有些小朋友比較喜歡坐定定去接受知識,有些小朋友喜歡自己探索,所以不能一概而論。我自己比較選擇重英語同不吹谷的教育環境,所以KV 不是我杯茶。

encl.design 發表於 19-1-6 00:41
如題

不單不後悔,而且很滿意。 身邊朋友也都這樣説。

當然好學校不代表適合所有家庭及學生,這是簡單的道理。

KV is a great school, has lots of experience in teaching children in both academic and personal development. Self-discipline is the main problem faced by most of the children who cannot adapt to the KV environment. Teachers are very keen in teaching students. They also discuss with parents if their children do not perform well. In all, my kid learnt a lot from this school.

其實 , 讀得私幼間間都會谷 , 有D會用傳統手法谷 , 有D會用洗腦方式谷 , 我諗家長反而要考慮自己小朋友性格適唔適合D 間幼稚園會比較好。

如果小朋友外向好動 , 讀 KV 可能會比較好 , 因為 KV 可以訓練到小朋友係適當的時間要更守紀律 , 但係如果小朋友比較內向怕羞 , 就應該選擇一D教學模式比較活動少少的學校 , 比小朋友更多機會同其他小朋友有互動的時間 , 同表達自己 , 如果唔係將來考小學小朋友怕羞到不得了就會好蝕。

本人不是 KV 用家 , 小朋友只係讀 YORK , 不過可以話你聽 YORK 都好谷 , K1 每日有一樣功課 , 亦要寫字同認字 , 每學期完都有測驗 , K2 要寫兩字詞語同串英文生字 , 做功課同做卷亦已經好習慣的事 , , 但係我見小朋友返學開心同壓力不大的。

無後悔讀KV , 我同女女都仲好掛住呢間學校
唔覺得學校會太谷或 太嚴
因為學校訓練小朋友係自律
小朋友自律 好自然會自己練習
(除非你要求次次一定100分另計,不過我無)
大時大節學校也一片喜氣洋洋
記得有一年,學校專登請"比卡超"來跟小朋友慶祝呢~
放心讀♡

利申:
大仔另一間一條龍,
細女升 K 時考到哥哥那間,
結果憑KV 成績反而考到哥哥一條龍既小學(其實仲難,因為得好少位),
但最終無讀,因為兩個小朋友性格唔一樣,
事實上都無決定錯
KV打好個底,上會小學好好多

encl.design 發表於 19-1-6 01:12
Discipline 係好好(因為成套小學system 放左落幼兒園。。。我聽講咋)但小朋友冇sc/lh 咁presentable

所 ...
我女女又唔會喎,佢KV畢業,宜家間小學都成日要求小朋友做presentation 或者類似既課題,
佢又無咁既問題♡

回覆樓主

Deleted

MrsPerthLiu 發表於 19-1-7 21:01
我元朗都冇校車,我都係準備搬屋咋

有保姆車呀,我小朋友坐緊

回覆樓主

我都唔buy催谷型教育,童年應該係開心嘅,無論讀邊間幼稚園,家長取向好重要。小朋友讀幼稚園返學3個鐘頭學下知識,紀律,同其他小朋友相處,放學後半小時內做完功課,就玩、食、睇卡通,有學畫畫、游水,生活就係咁簡單,好開心。

SNOWPUI 發表於 19-2-8 13:50
無後悔讀KV , 我同女女都仲好掛住呢間學校
唔覺得學校會太谷或 太嚴
因為學校訓練小朋友係自律
Totally agreed

encl.design 發表於 19-1-6 00:41
如題

我小朋友係K1, 上學期逢星期五有填色功課,三年後每日都有四版功課,只係圈圖案,連線,15分鐘內可做完。

訓練到每個小朋友自律

小朋友讀得好開心。老師好有經驗。好識得點樣處理小朋友情緒,學習問題。老師亦都好有愛心同埋注意到每個小朋友唔同嘅特點同性格。

相反我PN讀有啲大型連鎖式幼稚園,老師流失率高,唔知自己做緊乜嘢似助教多過似主任。

雖然定期係有assessment,不過老師教小朋友好有辦法,一星期三個中文字,係有系統咁令佢哋學識。

我好慶幸佢入到KV

993rs 發表於 19-1-7 17:23
老二讀 KM

咁你覺得km好唔好。我個仔而家讀緊km k1. 暫時嚟講佢係好enjoy。 請問km可唔可以幫到小朋友提升自信心and more presentable.

SNOWPUI 發表於 19-2-8 13:54
我女女又唔會喎,佢KV畢業,宜家間小學都成日要求小朋友做presentation 或者類似既課題,
佢又無咁既問題♡ ...

介吾介意講小朋友,考到邊间小學?
我囝囝有kv offer,仲考慮緊讀唔讀

meex2 發表於 19-3-27 14:12
咁你覺得km好唔好。我個仔而家讀緊km k1. 暫時嚟講佢係好enjoy。 請問km可唔可以幫到小朋友提升自信心and  ...

其實冇話直接地提升自信或者 presentation skills。好多野都係講比較,睇你用 KM 去比 KV定SC

相對幾年前既 KV...
KM係有唔少 show and tell 要小朋友 present;佢人少d、大家close d;跟一個外藉英文班主任,系溝通方面比本地、PTH 老師多一點點愛心、耐性、主動;家長參與度高d,家長日你要問既問題都到肉d。情況有d似入左細公司咁,樣樣野加埋,對我小朋友來說,對建立自信係有幫助;presentation 真係睇個人要求,對我來說佢有好大既進步,但對小學 interviewers 來說又非間間欣賞

唔好 -- K3中文對我來說好深,不過教快教深係潮流;升小支援唔及 LH,有安排去年家長返來分享心得,不過時間上已 in 完大部份直私,多餘的 XD 但當年 KV 好似分享會都冇

meex2 發表於 19-3-27 14:12
咁你覺得km好唔好。我個仔而家讀緊km k1. 暫時嚟講佢係好enjoy。 請問km可唔可以幫到小朋友提升自信心and  ...

deleted for duplication

993rs 發表於 19-3-27 15:14
其實冇話直接地提升自信或者 presentation skills。好多野都係講比較,睇你比緊 KV定SC

相對幾年前既 KV ...

Ehhh... 好多謝你分享kv嘅情況但係我係問 km. Ha ha ha.

meex2 發表於 19-3-27 15:21
Ehhh... 好多謝你分享kv嘅情況但係我係問 km. Ha ha ha.

我係講緊 KM 既情況,只係用緊 KV 去做個 benchmark 等大家有個水平上既概念。

edited:個 post 我改左少少字眼,大家易明d。明顯,我既 presentation skills 都唔見得好,小朋友升小都考得唔錯,KM算交到數

993rs 發表於 19-3-27 15:29
我係講緊 KM 既情況,只係用緊 KV 去做個 benchmark 等大家有個水平上既概念

原來係咁. 多謝.

我係講緊 KM 既情況,只係用緊 KV 去做個 benchmark 等大家有個水平上既概念。

edited:個 post 我改左少 ...

Thanks for your opinion. Appreciate much.

edited:個 post 我改左少 ...

我小朋友讀緊km N,依家都考慮緊LH定KV,或者留KM.因為見小朋友反學都好開心,但好似LH升小支援較多..而且k1就開始英譜,語境好,而KV既名氣又好似比KM大點。

想問下Km同Kv 2間學校係咪好唔同?對於升小面試黎講 ,邊間會好點?2間應該都差不多禁谷.
‹ 上一主題|下一主題