用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人後悔俾小朋友讀根德園?
樓主: encl.design
go

有冇人後悔俾小朋友讀根德園?   [複製鏈接]

encl.design 發表於 19-1-6 01:11
有朋友個女讀緊,阿媽話個女讀得開心,但負責照顧既屋企人話小朋友返學唔開心(小朋友以前返第2間pn 日日 ...

你同事個小朋友堅在KV讀緊K1?? 依家K1冇每日有功課喎,係去到上學期中段,先至一星期有一頁填色功課,分分鐘少過其他幼稚園既K1 tim.....反而有既係老師會上堂叫小朋友聽日可以畫D乜或者帶D乜返學比老師,唔記得冇後果,做到就有時會有獎賞,鼓勵小朋友自發性同埋學下記野,小朋友見到同學做到有獎,佢又會跟做啦....
小朋友好enjoy返學,而且懂表達左好多,而且成日唱晒歌,好開心

新人物 發表於 19-1-7 09:29
我小朋友K2,個同學乘數都識埋,媽咪都話無外補架

呢個係家長教?我識人讀村校學校K1時,已用識雙位加減,係家長教,K2上學期已用識3位加減了

bc1019 發表於 19-1-7 09:51
你同事個小朋友堅在KV讀緊K1?? 依家K1冇每日有功課喎,係去到上學期中段,先至一星期有一頁填色功課,分分 ...

我同事個小朋友今年K2,或者佢話多功課係指K2時開始掛

會唔會係個媽咪自己教?

回覆樓主:

即使有人讀左後悔,又唔等於唔適合自己小朋友/家庭,考慮下自己有咩要求/理念,再睇下KV適唔適合自己吧。

朋友兒子 k2
識乘數
無外補 學校未教
只係佢對數學熱愛 媽媽自己簡單教

老大 KV 畢業,老二有 offer 但冇要。
我主要睇學習模式是否同小朋友性格匹配。業績既野,KV 以往有幾多人入神校唔代表我既小朋友會入。

而當年冇 take offer 係因為學習模式,KV 太傳統、太規矩、有d似修女學校咁。同時家長參與度太少,根本冇機會系適當時候幫到小朋友。老二性格太靜,咁環境會抑壓左佢既創意、興趣。

turn out 我地選擇冇錯,老二宜家好自信、升小面試亦唔錯

993rs 發表於 19-1-7 14:02
我主要睇學習模式是否同小朋友性格匹配。業績既野,KV 以往有幾多人 ...
可否分享最後幫老二揀左邊間幼稚園嗎?

993rs 發表於 19-1-7 14:02
我主要睇學習模式是否同小朋友性格匹配。業績既野,KV 以往有幾多人 ...

可否分享下老大本身係點性格?你覺得邊種性格會較適合kv? Thanks

回覆樓主

我家細的是KV大的是其他幼稚園畢業

KV教紀律和將讀書成為自己的事教得很好,阿二會自己自動自覺溫記憶遊戲的內容,做嘢快手。寫字比阿大好十倍!

阿女幼稚園也是私校,以兒童為本,無錯較free,但同時阿大規矩同讀書態度上確係爭啲,而且中文真係無KV咁扎實。

經歷過五間幼稚園,(PN+K)KV老師是最富經驗,她們都是「有要求」也錫小朋友的老師

OP妮歌 發表於 19-1-7 17:04
我家細的是KV大的是其他幼稚園畢業

KV教紀律和將讀書成為自己的事教得很好,阿二會自己自動自覺溫記憶遊戲 ...

我平日經常帶小朋友出去玩/在家做不同活動,所以將學術交給學校。

阿大時,在家跟功課跟得好辛苦因好似返學乜都無學過咁

My kid is in K1 KV right now. Only one page coloring homework once a week (every Friday) since November.

She likes KV very much so far. She was very quiet in PN but became much outgoing and confident after starting K1 in KV. I guess every kid is different and somehow she matches with KV.

They are going to outing this month but without the parents. My daughter is very excited talking about it and keep saying mommy is not allowed to go and they will go with a big school bus. Yes it's true that there isn't much parent involvement but kids do have fun in school.

rchan1 發表於 19-1-7 14:40
可否分享最後幫老二揀左邊間幼稚園嗎?

老二讀 KM

lollylolly 發表於 19-1-7 16:32
可否分享下老大本身係點性格?你覺得邊種性格會較適合kv? Thanks

兩個都靜,但老二 PN 時靜到我地以為佢說話能力有問題。

其實好難話邊種性格適合邊間,睇家長想比個咩學習環境比小朋友。KV人多d、track record 靚d、規矩多d;KM人少d、track record 冇得比、但關顧多d。留意返升小 1st interview 對 outgoing、自信既小朋友有利,前題要有禮貌地演譯出來。當年圍內都係最活潑果幾個入神校。

學術方面,九龍塘出名果幾間我認為差唔多,甚至 KM K3 比當年 KV K3 更深(唔知 KV課程有冇轉變)。但kg 既學術其實冇乜意思,9成人口都外補,剩返1成可能係睇書當飯食。記得當年扣門,撞口撞面既,唔係 honor students,就係勁谷既家長(講緊要谷得到個d)

回覆樓主

港島無校車到,除左搬屋仲有冇別得辦法T^T

回覆樓主

我大囝KV 畢業,依家小一。我覺得KV好好,本身大囝太活潑,以前n成日俾老師話佢好energetic, 上咗KV discipline 好咗好多,小一老師都話佢乖,同學術基礎都幾好,班主任話佢so far so good, 暫時無補習,我放假自己教下(我係working mother)。

KV學術方便,英文有外補phonic, 其他靠學校。讀KV時雖然每星期有記憶遊戲,但平時老師有幫小朋友温習,我自己好少係屋企幫小朋友温書。所以,讀KV 3年,我作為家長無咩壓力。

校車唔俾傾計,原因係怕太嘈影響司機楂車,KV校巴好多係大旅遊巴,小朋友一人一句都真係會好嘈,但細聲傾計係可以既。

andylaubaby 發表於 19-1-7 18:41
港島無校車到,除左搬屋仲有冇別得辦法T^T

我元朗都冇校車,我都係準備搬屋咋

MrsPerthLiu 發表於 19-1-7 21:01
我元朗都冇校車,我都係準備搬屋咋

共勉之(emoji)

我是前kv用家。我無後悔我小朋友在kv讀,佢讀得好開心,亦唔似d人講話軍訓式,我小朋友同其他同學都有開心活潑嘅一面,但kv真的訓練他們自律,回家先做好功課。他們已習慣默書,所以上小沒問題。現在我小朋友小學,他很掛住kv生活同老師同學,成日提住好掛住。

不過好老實,家長要看看自己想要什麼。我也知今年改了k1沒有寫字,但相信好多讀過嘅家長也是喜歡kv自律學術嘅特色,因此改制也是覺得失去了kv嘅特色。如果家長不喜歡這些kv特色,或者小朋友不適合,可考慮其他學校。我自問不是虎,所以讀kv不是為了谷小朋友,但kv的確是令我小朋友讀得同玩得開心嘅學校。沒有最好嘅學校,只有適合嘅學校。只想分享,如意見不同請不要介意。
‹ 上一主題|下一主題