用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教去英國讀高中
go

請教去英國讀高中 [複製鏈接]

如果計劃在香港讀完中4過去讀2年考A LEVEL, 是否在港考埋IGCSE先呢?, 應該幾時考? 係咪要考左成績理想先搵學校?
   1    0    0    0

回覆 大件仔 的帖子

我見仔同學都唔洗考igcse,經筆試,可直入sixth form, 唔達標,就入中學foundation (一年gcse課程)

大件仔 發表於 19-1-5 23:11
如果計劃在香港讀完中4過去讀2年考A LEVEL, 是否在港考埋IGCSE先呢?, 應該幾時考? 係咪要考左成績理想先搵 ...

想香港讀完中四去英國讀A Level最好中二6、7月就開始搵學校,因為好多排名前學校要一年前報名。IGCSE唔一定要,因為A Level改制,報英國UCAS(=HK JUPAS)只着重personal statement + predicted grade(A Level)。我家大少冇考IGCSE/GCSE,只憑personal statement + predicted grade(A Level)一樣有得Cambridge interview

yiphalook 發表於 19-1-6 07:13
想香港讀完中四去英國讀A Level最好中二6、7月就開始搵學校,因為好多排名前學校要一年前報名。IGCSE唔一 ...
可以請教令公子AL 入哪幾科嗎?

Anniemun 發表於 19-1-6 10:28
可以請教令公子AL 入哪幾科嗎?

佢有啲傻,Phy Chem Bio Maths FMaths
‹ 上一主題|下一主題