用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行  

所以我好驚囉

ktdanielli 發表於 19-1-9 07:23
原因是?

兩間都係天主教女校,蕭明dse成績有過之而無不及,就近入學,選蕭明方便。

sukitelfold 發表於 19-1-9 09:09
咁不可能有band 1B喎

有d學校級90幾都係B1。

kirstyau 發表於 19-1-6 16:37
上智會試嗎?

同區自行比較小,外區多,值得諗。

Bigtaoc123 發表於 19-1-9 18:57
兩間都係天主教女校,蕭明dse成績有過之而無不及,就近入學,選蕭明方便。
...

多謝意見。聖英文好蕭中文好。整體差不多。咁就自ㄧ蕭自二聖。聖就ㄧ程巴士,蕭係山上要地鐵轉巴士,時間差不多。

回覆 Bigtaoc123 的帖子

雖也是天主教中學,蕭明收的根本全是B1囡,坦‍‍白程度相約容易教D。聖羅撒收的有B1及B2自己友,但大家D‍SE出的成績就差不多,這就是分別。

聖母玫瑰深數,聖羅撒深英文(高1班書),蕭明深中文,3間都有熟人讀過

姪女讀聖羅撒小學,因為住市區,唔想直升聖羅撒中學,考聖母玫瑰得左,記得聖母玫瑰校長話佢地深數,最後姪女去左更top女校,畢竟聖母玫瑰,聖羅撒同最top啲女校,如St.Mary,DGS有差距,佢話聖羅撒中學好變態,S.1-6唔凖出街食飯,掛個公仔係書包都唔凖,又嚴又煩又晤係最好,連沙田d人都麻麻地佢

有friend個女讀過蕭明,深中文,佢蕭明S.1-3頭3名,中四去左U.K.讀boarding school,又係麻麻地蕭明

lamjane82 發表於 19-1-9 20:00
聖母玫瑰深數,聖羅撒深英文(高1班書),蕭明深中文,3間都有熟人讀過

姪女讀聖羅撒小學,因為住市區,唔想直升 ...

小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎。至於唔比出去食飯,老實講學校附近冇咩好食,第—城又遠。學校其實都安排得唔錯,除咗可訂飯,小食部都有lunch提供,有簡單飯、車仔麺都有,阿女話响學校食,食完同朋友倾下計,做下自己野仲好,好過出去又迫又熱又趕。
反而阿女有時假期前嘅星期五or放半晝時放學都會同dclose d嘅同學出去食lunch行—陣街先番屋企,學校亦冇話唔比著住校服周街行。
如果你有去沙田市中心/又—城/第一城,有時都會見到聖羅撒d女仔,完全唔覺佢地係—群被變態學校控制下嘅學生喎,同普通女仔—樣,不過就斯文嘅。

咁有能力去更Top中學人之常情! 我夠想阿女去神校,收先得架。每間學校都有佢存在價值,大家都係搵緊合適自己仔女既中學吧!同埋何謂最好?IS LS都有排爭論,唔好講話跳出香港。

limehouse 發表於 19-1-9 20:36
小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎 ...

我以前個書包都勁多公仔

gigiyyc 發表於 19-1-9 20:51
我以前個書包都勁多公仔

所以傳聞好可怕

醒目開學勳章

limehouse 發表於 19-1-9 20:56
所以傳聞好可怕

小女都係st rose學生, 書包都有掛公仔, 都ok 冇事喎

Bigtaoc123 發表於 19-1-9 19:00
有d學校級90幾都係B1。

但網友話70-80人《派》入band 1喎,70-80人未扣符碌band 2執雞入band 1,對上幾年好多人執雞入band 1呀,70-80人扣20個假band 1就差不多了!

咁網友考50-60名,點可能band 1b呢?

417bbs 發表於 19-1-9 07:12
想問學校活動多嗎?會不會只著重讀書?
活動好多,任君選擇,只可以話學校唔太重視學界獎項。

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你

小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎 ...

所有天主教女校既傳聞都係差唔多,冇乜新意,可以不需理會。

limehouse    發表於 19-1-9 22:51

回覆 limehouse 的帖子

好鬼贊同你的講法,書院真係唔理你咩B1定B2料,都盡力幫你搶救每一位囡囡。

ritalwt    發表於 19-1-10 10:36

請問你囡囡係小學直升定其他小學考/派入去?
知唔知自行上兩年多少一報?
all in 嗎?如b1b-c 成績…無特異功能唔知有無機會

我記得呀女幼稚園時,老師叫佢唔好掛公仔響書包,話上樓梯時,怕排後面個同學手痕搞個公仔,好容易拉跌佢。之後小學、中學都冇聽過話唔準掛公仔喎

至於出外午膳!其實佢哋得一個鐘頭時間食飯咋,老師經常遲放,而且最近可以食飯地方都要行十分鐘,未計午膳時間要等位。我個女話你請我都唔出去,最好你拎埋碗飯上課室俾佢
8-)

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-9 22:13
請問你囡囡係小學直升定其他小學考/派入去?
知唔知自行上兩年多少一報?
all in 嗎?如b1b-c 成績…無特 ...
阿女係校外生。抱歉,不清楚多小人報。
睇番書院website話會儘量安排所有學生参加面試。
書院自行應該主要睇成績,如英文好就更好,因為佢英文讀早一年,通識用英文敎