用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
go

聖羅撒書院自行  

聖羅撒書院自行有50個位,想問問自行多不多收外來生或收聖羅撒小學多,因沒有去聽簡介會,想問問簡介會有冇講,和面試是什麼形式進行,THX

回覆 ATMW227 的帖子

應該想收外來生先,直屬位都夠比小學部D學生用。如囡囡適合書院/書院適合囡囡,不防一試。

回覆 熱媽 的帖子

THX,想問問自行INTERVIEW 是否個人和小組討論和大約問什麼問題,大約幾多個爭一個位,可否PM我,MANY THX

ATMW227 發表於 19-1-5 22:10
聖羅撒書院自行有50個位,想問問自行多不多收外來生或收聖羅撒小學多,因沒有去聽簡介會,想問問簡介會有冇講, ...

我諗除非直小考好頭先會自行收,但通常頭個堆自行都外試多,基本直屬位都收得哂,唔洗自行收。band1外來生入紙應該都好大機會。

回覆 ATMW227 的帖子

真係幫你唔到,我唔清楚外來生點面試,只知小學部係用小組形式見。

外來生面試是單獨見校長或副校長的,會用英語面試首先會畀一編英文文章小朋友睇然後問問題,另外會用粤語問ㄧ些日常問題。家長可選擇陪小朋友入內面試(面試過程不會問家長問題的)或在外面等。

阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目……問了一條數學題、粵語又傾一陣,大約15分鐘。

limehouse 發表於 19-1-6 13:29
阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目…… ...
咁簡單面試,應該看成績及全港排名為收生準則

limehouse 發表於 19-1-6 13:29
阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目…… ...

想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有冇得博。

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:02
想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...

一定有機會,但荃灣返沙田都幾遠。

kirstyau 發表於 19-1-6 15:22

一定有機會,但荃灣返沙田都幾遠。

機會有多大呢?如果細的話,就不想浪費了自行這個機會。荃灣去沙田是ㄧ程車,又不會塞車,都幾方便。

回覆 ktdanielli 的帖子

會晤會考慮聖母玫瑰?好似近些兼機會高d

christy2011 發表於 19-1-6 15:53

會晤會考慮聖母玫瑰?好似近些兼機會高d

原因是? 聖母玫瑰個頭都幾靜。

近荃灣兼成績要求俾srl底少少入機會梗大

christy2011 發表於 19-1-6 16:05

近荃灣兼成績要求俾srl底少少入機會梗大

但心儀聖羅撒呢!

其實無話機會大唔大,要睇小朋友面試時能否表現突出,因為自行面試得嘅大部分都是Bl生,成績大概相約。

如心儀就揀依間,晤需要考慮太多

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:02
想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...

你囡囡成績似乎好好,應該大機會,書院鍾意收英文好嘅女仔(因為學校英文讀早半年、通識用英文敎、亦有英國文學),英文好會較易適應,所以如果囡囡英文好應該自行入冇問題。其實書院本身收生有客觀困難(佢唔係top女校、沙田好多好嘅B1校、只收女仔、傳聞好嚴好恐怖...),唔係好多人鍾意揀佢,所以如果本身係B1成績應該唔係咁難入

limehouse 發表於 19-1-6 16:21
你囡囡成績似乎好好,應該大機會,書院鍾意收英文好嘅女仔(因為學校英文讀早半年、通識用英文敎、亦有英國 ...

多謝分析,個囡英文都唔差,小ㄧ至小六英文都是9X,從未失過手,佢想讀返天主教中學,我個頭冇乜。

ktdanielli 發表於 19-1-6 16:32
多謝分析,個囡英文都唔差,小ㄧ至小六英文都是9X,從未失過手,佢想讀返天主教中學,我個頭冇乜。
...

上智會試嗎?