用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

回覆樓主:

del

carolnlk 發表於 19-1-11 10:32

同意, 我最近都係咁同阿女講, 以前我烏下烏下返齊學做齊功課, 就升到不錯的中學.
而家幾乎要十八般武藝, 忙好多.

請教前輩,請問自行要什麼成績才有機會面試? 謝謝

回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www.hksrl.edu.hk/admission/Form2-3Admission.htm  

懷疑不似band 1 收生要求!

hopelo 發表於 19-6-2 00:09
回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www. ...

真心唔覺SRL插班會收Band2囉!阿神校家長, 令千金升中後科科A, 要插班DGS,SPCC。 真係學霸令人羨慕

SRL完全低幾個層次,書院冇得著自己外套又講一餐,D妹妹死讀書日補夜補,冇OLE, 書院係冇學界亮麗成績架啦,唔差在5年冇得出去午饍。請問仲有咩?請你放過書院啦!

最唔理解,之前回過我係SPCC&DGS,其中1間家長,之後又今年有直資offer,諗住叩神津。如果真係有2個女其中一個都升中入左其一神直,仲問2間有幾多插班位。
之後逢有關SRL既post就踩,協恩就捧上天,請問閣下咩心態。

回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www. ...
我是問自行收生,不是插班呢!

bvbb 發表於 19-6-2 00:52
我是問自行收生,不是插班呢!

學校網頁有提:校方將根據報名表提供之資料,依已公佈之收生準則及比重(面試表現除外),甄選個別學生面試。本校會儘量安排所有學生參加面試。

如果你B1成績,操行好,應該有得見
8-)

回覆 bvbb 的帖子

書院寫主科有B就考慮,斷估D家長自己都會諗,入得S R L英文一定有番咁上下,唔會叫個B2尾生會插,就算比你入到下年咪又係要留班/走。入得插班紙都應該係B1或B2頭學生(錯配入了中中),可/肯受谷的囡囡入到S RL,成績可能真係3級跳咁上呢。
P S:我囡雖係P6生,成績經常係4條B/3B1A咁,但一樣歸入B1隊,所以估部份中學亦一樣

回覆 bvbb 的帖子

節錄聖羅撒中二中三插班要求:
...
凡擬投考本校下學年中二級及中三級之女生必須在原校品學兼優,
即必須在英、中、數各主科及操行獲乙等或以上之成績。
本校亦不會考慮重讀之申請。
...

你誤會了,中學唔同小學。中學學生成績响70幾至80幾分己經係十分高分了。
好多都係60幾分,有D科目卷深程度可以過半班同學不合格。所以,要攞到A級
90幾分以上嘅人少之又少。B級80幾分己經係前列名次學生了。所以聖羅撒的
收生要求並不低。加上,最後一句"本校亦不會考慮重讀之申請"己經明示咗學生攞
B得嚟亦要响原校屬"品學兼優"人馬及"順利升讀"之學生。即學生要是想更上一層
樓先好來插班,而非為留班來找插班,可見聖羅撒對""插班生""定位明確且要求不
是求其,相信來投考插班嘅學生响原校己經屬Band1級數學生了。再且,能夠
滿足以上條件嘅學生响邊間中學過來強度有幾多,我估聖羅撒心中有數選啱想要嘅
B1生。

呢個媽咪都好奇怪,做咩一有機會就出嚟踩Rose?
而佢D point都已經比Rose舊生同用家反擊哂,亦証明佢講D野不盡不實。加上如果個女入咗神校(協恩?),點解仲咁留意Rose d收生條件…...…為咩咁"死心不息“ ?!我自從阿女入咗書院,呢兩年我都放哂手,净係自己觀察阿女表現同言行,我暫時對書院非常滿意。老實講,自己學校website我都冇咩睇,唔好話睇其他學校

limehouse 發表於 19-6-2 17:54
呢個媽咪都好奇怪,做咩一有機會就出嚟踩Rose?
而佢D point都已經比Rose舊生同用家反擊哂,亦証明佢講D野不 ...

最奇怪一年裡面:
1)佢係回過我,佢女係SPCC&DGS其中一間讀
2)係其他post話申請左插班SPCC&DGS 2019年9月 S2
3)另外又有post話 自己個女已經有直資offer,7月叩女津。(即現在P6)
其餘就捧“協恩”嘅post,同出盡力(只)踩SRL。
唔通生活係平行時空,有幾個佢。

有JM話自己沙田小學上年級一自行SRL入左, 驚死以為話緊自己小學部上年級一,二去SRL ,衝都衝唔切出黎澄清,唔知以為佢係個級二。

直頭似足我大女個年(即上年)個級二入左HY, 之前喺度(EK)亂咁吹,個女升左中又再升中, 冇非為左不停捧HY踩書院,畀我篤爆咗前言不對後語,之後就消失左,佢就差唔多時間出現,都唔知係咪分身。不過相信佢都唔會認。

係唔係都好,但作為一個家長,請唔好攪咁多小動作,自己個又唔係讀書院,仲花咁多精神去劣評人哋學校為乜

個女都入咗神校,怨氣仲咁重?點解為咗我哋呢dB1中游又名不經傳嘅津貼學校做咁多小動作,好奇怪喎

limehouse 發表於 19-6-2 19:48
個女都入咗神校,怨氣仲咁重?點解為咗我哋呢dB1中游又名不經傳嘅津貼學校做咁多小動作,好奇怪喎 ...

可能要係EK搵存在感。

limehouse    發表於 19-6-2 21:30

其實書院收番小學band2生,加上本身收生天生條件缺陷,但仍維持到B1中水平(起碼直至上年 hkpapa852嘅推斷,書院仍屬Band one水平), 証明校長老師同學都好努力,俗d講句應該教到氣咳,相信書院唔會咁蠢插班生仲收潛力較低嘅學生,去揾自己笨吧?!
况且書院英文科仍是教早一年,我相信全港冇邊band2中學有咁大胆量~
以上係自己親身體驗同邏輯分析,唔係聽朋友個朋友個朋友講,或者亂估,你斷估去話人,呢d叫誣衊! 雖然我個女成績入唔到神校,但我深信我個女係一個有教養有風度嘅女孩子,我唔會教佢做d傷人不利己嘅事!
出哂力入神校,都係想阿女做個高水平嘅人吧?! 高水平係包括個人嘅修養,但修養往往係爸爸媽媽自己培育出嚟。

kirstyau    發表於 19-6-3 10:48

回覆 limehouse 的帖子

題外話,今年SRL考級一嗰個同學,已經被DGS取錄了,佢屋企人勁開心,我哋都戥佢開心😃

limehouse    發表於 19-6-4 14:06

carolnlk 發表於 19-6-3 17:12

題外話,今年SRL考級一嗰個同學,已經被DGS取錄了,佢屋企人勁開心,我哋都戥佢開 ...

聽聞佢堅勁, 攞足咁多年級一
其實上年都有一個,不過最後去左男女神校

carolnlk 發表於 19-6-3 17:12

題外話,今年SRL考級一嗰個同學,已經被DGS取錄了,佢屋企人勁開心,我哋都戥佢開 ...

佢真係叻女,我女一追再追,追足咁多年,影到望唔到!mouth:" />

回覆 kirstyau 的帖子

而前年級一就去咗協恩

limehouse 發表於 19-1-11 10:07
Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補 ...

早晨呀!

想了解多少少聖羅撒的學校資料,我女今年升讀中一想到時叩門

聽聞中一普通班會4拆6, 請問是否只有中一才咁安排?中二以上會點處理學習差異?

‹ 上一主題|下一主題