用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

417bbs 發表於 19-1-11 08:32
我希望中一、二都可以有直間比女兒及發展下自己興趣,中三以後功課忙都合理,但希望中學首兩年可以有空間 ...
我們d沙田朋友也因近而讀st rose, 看各家長對女的期望,有自己未能上大學而好想女讀大學,重以為只要讀書高分就可,故st rose 好合她的心意,仲冇乜活動,放學成群同學走到附近的排長龍的致X補習至晚上,我都驚訝中學生還有時間可星期平日補足三天。但有朋友女讀過,見活動少,當然同TST, DGS, HYS &QE無得比,她們不只女在學術表現優異,也想女有多方面有explosure, 配合高中的OLE 學習經歷,故插班入上述的學校. 坦白的,無好不好或最好的,找學校看個人內外因素及學校提供的服務是否適合子女和家長的期望。
但擔心抉擇錯誤,或許令個女經驗不太愉快,但任何經歷也有學習機會。

hopelo 發表於 19-1-11 09:10
我們d沙田朋友也因近而讀st rose, 看各家長對女的期望,有自己未能上大學而好想女讀大學,重以為只要讀書高 ...

補習好個人喎!有需要咪補,唔係SRL獨有吧!

大把名校,神校,出面補習社有佢地專校開班補啦!識私補補習老師個神校學生咪係超忙補習都冇時間,唔洗上堂,比幾百蚊老師改份學校功課之後交。

咁學生有能力更上一層樓,插班去其他中學無口厚非,都係睇學生能力睇家長想要咩。

大女玩跳舞,黎緊比賽日日加操,放假都要返學校練,佢已經話出年唔玩,所以冇話多好定少好,阿大鍾意睇書佢可以攞住本好厚小說睇成日話唔悶,係我唔想佢咁宅者。

Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補習,比較特别係去讀法文,都係静態D。女拔時已攞scholarship唔使比學費,媽媽話阿女天生鬥心强,自我要求高。
又識兩個朋友,一個協恩,一個鄭榮之,協恩那個硬朗但較自我,鄭榮之個就斯文較親和。兩個都做紀律部隊,一個仲係 Rank and File , 一個已經三粒。
人嘅發展宜家唔係淨係學校,牽涉好多因素,家庭培育都好重要…
王敏德兩個女都係讀傳統天主教瑪利曼,兩個女孩幾洋化!…張寶華讀地區名校聖馬可中學,但都非常硬朗大方…睇過佢D書,佢話係受媽媽影响……
同埋人哋比較緊沙蘇同聖羅撒,點解仁兄又扯到去神校DGS/HYS....
學上面媽咪話齎唔敢高攀....
老實講,我住偏遠地區,阿女成績又唔係super top, 佢幼稚園至小學都未考過全級第一名,又唔鍾意運動,音樂又唔叻,所以讀到聖羅撒已經好開心,最惨又懶又冇鬥心,讀super top校肯定死硬,宜家讀聖羅撒,有學校guide住佢,我就好放心,因為我已經叫唔郁佢,但學校要讀嘅佢就好用心,宜家我冇理佢,唔使因同佢温習傷感情,得閒兩母女食完飯(多數星期五,weekday係比較忙),出去散步傾下計,放假睇下戲。

417bbs 發表於 19-1-11 07:08
做功課太約做幾小時?中一中二會不會無咁忙?是否中三開始才多?

大囡通常做功課做到夜晚10點幾,間唔中連埋準備第二日嘅默書測驗,會做到12點左右。
中三就唔清楚了。

kirstyau 發表於 19-1-11 09:44

補習好個人喎!有需要咪補,唔係SRL獨有吧!

我兩個囡都冇補習,有咩都係自己教返,如果有嘢真係唔識,就叫佢問同學或者第二日問老師,成績都保持喺中上,都應付到呀。所以補習真係好睇個人需要,佢兩個都唔太鍾意,寧願喺屋企抖下或者同佢地出下街家庭樂好過。emoji)

carolnlk 發表於 19-1-11 10:13

我兩個囡都冇補習,有咩都係自己教返,如果有嘢真係唔識, ...

補習真係心魔 我都cut左大既外藉老師。

carolnlk 發表於 19-1-11 10:13

我兩個囡都冇補習,有咩都係自己教返,如果有嘢真係唔識, ...
支持你,年青人的人生不只是讀書!我兩個囡冇補習,成績一様好!

limehouse 發表於 19-1-11 10:07
Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補 ...

我地小學畢業典禮,謝凌潔貞女士都返黎主持分享佢自己係書院既時光同畢業。

wawa70 發表於 19-1-11 00:43
1請問有沒有其他國籍的學生?2還有精英班教的東西和普通班有沒有分別?
3成績較好的學生多數是外來生?還是 ...

我聽阿囡講精英班大多都係st rose小學升上去的,可能佢地習慣咗個模式呱,應該上到高中時大家都冇乜分別。精英班會教得快啲,功課多啲啲,但教材同其他班分別不大。

之前阿囡F1時有個印度嘅同學,佢英文考試全班最高分,但中文就好差,F2就轉咗去國際學校讀喇。

Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補 ...

你個囡好似我個囡,做家長好希望有學校指導,小6生其實已經唔係咁聽家長講,希望有幸我個囡做你個囡師妹。

limehouse    發表於 19-1-11 11:10

hopelo 發表於 19-1-11 10:22
支持你,年青人的人生不只是讀書!我兩個囡冇補習,成績一様好!

其實而家啲學生好辛苦,同我以前真係唔同哂,以前嘻嘻哈哈又一日,讀讀下上埋大學,壓力冇乜。但佢地而家日日喺學校已經咁多個鐘,返到屋企又用幾個鐘做功課同溫習,如果平日仲要去補習,真係冇哂時間休息,冇時間做自己想做嘅嘢,好慘啫!除非真係跟唔上學習進度,先會考慮補習。

醒目開學勳章

carolnlk 發表於 19-1-11 10:32

其實而家啲學生好辛苦,同我以前真係唔同哂,以前嘻嘻哈哈 ...

咪係!輕鬆學習,保持良好的學習態度。留番D氣力中三、中四才開turbo!

或者應該高興書院硬係要同1A,神校相題並論。

kirstyau 發表於 19-1-11 11:02
或者應該高興書院硬係要同1A,神校相題並論。

唔好啦!最驚見到聖羅撒 vs 協恩 vs DGS vs maryknoll d link, 好明顯無得比
但老實講我最唔鍾意見到D人話聖羅撒好嚴好古板,D女仔唔比出去食lunch咪買嘢都唔識,太違背事實嘅,我得閒嘅都會幫學校平反下

kin818kin    發表於 19-6-25 17:16

limehouse 發表於 19-1-11 11:32
唔好啦!最驚見到聖羅撒 vs 協恩 vs DGS vs maryknoll d link, 好明顯無得比
但老實講我最唔鍾意 ...

根本唔合理,唔洗理會。我地小學係EK比人負評慣,冇人情味/谷/多功課/ 勸退……唔太過份抹黑都盡量當睇唔見 自己知唔係就算。

係呀!Funfair見中學姐姐好活潑。對小學生又髹手勁送禮物

我都係,忍唔到咪講2句

limehouse    發表於 19-1-11 11:39

limehouse 發表於 19-1-11 11:32
但老實講我最唔鍾意 ...

我呢啲老鬼都睇唔慣母校咁比人講。

唔識同異性相處,唔識買野,無街褸著好擔心

而家深山咩?勁多途徑識異性。

唔識買野?呢個技能,我個女讀幼稚園都識啦,讀中學點可能唔識。

無街褸著?我個女幼稚園都極不鼓勵,咁佢件校褸又夠暖,寒冷天氣警告咪著件heatteah,大人日日著街褸都會凍親,呢啲野咁大個人自己要識調節。
各位父母,小朋友升中要放手喇。

gigiyyc 發表於 19-1-11 12:31
我呢啲老鬼都睇唔慣母校咁比人講。

唔識同異性相處,唔識買野,無街褸著好擔心
有你呢個大師姐間唔中出下手就更好,宜家9成學校校褸都著gortex。讀女校唔識同異性相處?陳奕迅個女女拔, 14歲就拍拖,依偎响男友胸口,比我同老公更恩愛。
馮盈盈上智,比起神校亦係冇咁多exposure, 你睇佢幾活潑開朗。
真係宜家咩世代,神鵰俠女,住古洞瞓冰床咩。
我好記得有高人講過,人對眼响前面,對耳响側面,做人最重要用對眼做人,唔好就咁聽,據聞咩、聽講咩...有時真係害死人...

limehouse 發表於 19-1-11 13:04
有你呢個大師姐間唔中出下手就更好,宜家9成學校校褸都著gortex。讀女校唔識同異性相處?陳奕迅個女女拔, 1 ...

gore-tex d料好貴的~~~

mcl203 發表於 19-1-11 13:11
gore-tex d料好貴的~~~
係架,阿女上咗中學唔肯著,10度都淨著冷衫,激死我

limehouse 發表於 19-1-11 13:30
係架,阿女上咗中學唔肯著,10度都淨著冷衫,激死我

若真係gore-tex料,件校褸賣幾銀?~~~
‹ 上一主題|下一主題