用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行  

gigiyyc 發表於 19-1-10 16:55

好奇一問,你女同學係自行定統一派位

我又冇諗到咁詳盡

ejb-2007 發表於 19-1-10 16:33
咁學校程度深,有人跟唔上,好正常。
但中學課程同小學分別好大,小朋友也長大了,可能小學的叻豬識應唔到 ...
係吖,其實除非好top嗰班,有時B1/B2一線之差,細路D野好難講

回覆 limehouse 的帖子

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩個底,再谷上去令大家係DSE中摘到小星星,雖然未必多,不過已令家長們滿意。

究竟書院e+係咩banding, 我怕太進取

conly 發表於 19-1-10 17:55
究竟書院e+係咩banding, 我怕太進取

你當1B啦。始終沙田多英中,小學讀開男女校,唔多沙田女仔自行首選女校,另九龍人又太多選擇,唔洗走入沙田讀。所以覺得band1加英文好機會好大。

熱媽 發表於 19-1-10 17:31
回覆 limehouse 的帖子

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩 ...

書院DSE算有交代,話哂收哂band2親生女。

大女讀緊個間全收band1生,成績好某程度上係應該,可惜近年都跌左。

有直屬小學而中學要keep到band1成績,真係得來不易,學校同同學都付出好大努力先有,所以唔可以怪校長一黎就講讀書。

我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係楊校長年代走左!

聖羅撒小學因住址問題去報其他好中學好多,e.g.上智

我姪女無諗過band2,人地幼稚園已經考第一,無諗過呢個問題,你係佢我相信你都唔會上聖羅撒中學,一早起身轉2,3程車,你估唔辛苦?

lamjane82 發表於 19-1-10 21:30
我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係 ...

冇人話你姪女band2生,只係話一個細路入去小學都未知頭定尾,咁一個唔好彩自己小朋友band2,書院都一定收埋,唔會拒諸門外(亦可以話冇得拒 )。

亦冇人話你姪女有問題,人望高處好正常。利申我大都冇直上。

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你。

不如睇多次,以免引起誤會

lamjane82 發表於 19-1-10 21:30
我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係 ...

我係馮修女,蕭校長年代嘅產品
嗰位老師,我掛野喺書包又無比佢捉過,
但裙長,襪頭佢真係好鍾意捉,
我地都無估過佢最後會離開書院

回覆樓主

我大囡喺st rose書院讀緊F.2,細囡喺st rose小學讀緊P.6,佢哋由讀st rose幼稚園開始已經有掛公仔喺書包,從來都冇老師話唔俾掛喎,只係大囡喺小學時有老師提醒過學生唔好掛太大隻呀(emoji)

頭先問大囡學校嚴唔嚴,老師惡唔惡?佢話除咗訓導主任較惡外,其餘老師都算好nice,一啲都唔覺學校嚴喎。上年開始中六學生已經可以出街食午餐,但係佢話極少中六姐姐出去食,一來覺得出去遠,二來佢地好怕學校門口條路,冇遮冇掩,好曬(emoji)

其實佢兩個小五小六時已經話唔讀其他中學,一定要升去st rose書院,佢地都話要同同學一齊讀,好多friend! 所以都冇報其他中學,始終係佢地自己讀書,自己決定。

回覆樓主

其實st rose 小學應該唔算好多band 2學生,記得大囡六年級時好似有118人,有家長問過副校長,大約有幾多Band 1同Band 3學生,佢好隱晦咁話,如果你囡囡考八十幾,應該極大機會係Band 1。至於Band 3,佢話好坦白講每年都有,但一隻手數得哂,唔知真唔真!

今年到細囡,副校長再三提醒家長,若果自行唔揀st rose 書院的話,都唔緊要,但記得一定要揀同書院同級或比書院程度高的中學,就算喺小學排名較後的都一樣,佢話出到去都唔會差。副校長仲同學生講,自行唔好揀九龍塘某間中學住(多數人認為Band 2頭嗰間),佢話大抽獎先揀佢都一定唔會遲。

回覆樓主:

其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功課比較多,間唔中會做到好夜(emoji)唔知係咪佢地做功課做得慢呢!

1請問有沒有其他國籍的學生?2還有精英班教的東西和普通班有沒有分別?
3成績較好的學生多數是外來生?還是聖小升上來的學生?

回覆 wawa70 的帖子

我聽今年D  S1師姐講:-
今年精英班有半數是聖小上‍‍的〈精英班是用PS1和另外一次分班試成績分〉,教材其實差不多只係佢地教快咗,默測功課比普通班多D。上次考試級一又非出自精英班喎,証明咗只要努力普通班慢慢教,一樣可以追上去。

carolnlk 發表於 19-1-10 23:56
其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功 ...

做功課太約做幾小時?中一中二會不會無咁忙?是否中三開始才多?

carolnlk 發表於 19-1-10 23:56
其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功 ...

我希望中一、二都可以有直間比女兒及發展下自己興趣,中三以後功課忙都合理,但希望中學首兩年可以有空間玩下,學下其他興趣

回覆 417bbs 的帖子

坦白,要睇番自己囡囡和你嘅要求啦。我識有D師姐唔多補習(有D直頭無補),成績中上,仲有時間睇書,玩樂器跳吓舞。有D師姐就日做夜補咁,為的係追家長要求‍‍明名次。如果你同囡囡唔係要求太高,應該唔難應付書院D功課。

我還在十五十六, 亞囡成績一般我怕嘥咗個機會, 始終跨區有可能趺BANDING, 但亞女又鍾意, 煩死我

回覆 conly 的帖子

做家長當然希望為囡囡選擇一間好中學,但書係佢讀,佢意願應該要尊重的。你咪比過自一佢决定囉,自二就要諗清諗楚。我都係咁,跟佢意願比機會佢博,博唔到就繼續直上,大家都開心。