用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD NET
樓主: aray2
go

DBSPD NET

Dear-Valerie 發表於 19-1-12 23:06
冇可能大部份學生接近native, 接近fluent就有可能.

想知各科以咩語言授課? 教科書係英文定中文?
上面已有提及:除了中文、GS II(中文教的常識) 及 RE(宗教),其他全部也是全英文,即全部也是英文書,上課也是全英文授課。

LittleButter 發表於 19-1-12 23:27
其實DBSPD只是一間英小,收生時並沒有要求全部是/接近native的男生,方可考入。所以,考入的只有一小部分 ...

我信真係叻嘅學校,冇 Net 都可以教得好,DG 一樣冇 Net,個個女仔出到黎都好流利有自信唔怕講。 證明班本地老師個個都有返咁上下水平。

LittleButter    發表於 19-1-13 01:18

回覆樓主:

其實大部分Net teachers 對小朋友(本地)的口語能力要求不高,衹要他們肯講,即使文法不對也未必會糾正。
最重要係有語景讓小朋友可以多聽多講。

1998Ruby1998 發表於 19-1-13 01:03
我信真係叻嘅學校,冇 Net 都可以教得好,DG 一樣冇 Net,個個女仔出到黎都好流利有自信唔怕講。 證明班本 ...

DG 無net?

回覆樓主

想英語流利只能靠國際學校,同學流利係同家庭背景有關,唔係靠DB

NET其實冇乜實際作用,一個兩個NET全校分,一個星期上一兩堂,都係讀下課文聽口音,俾小朋友睇YouTube同英文台仲有用

回覆 keechoi 的帖子

全部都係華人老師,唔需要 NET。

1998Ruby1998 發表於 19-3-30 21:18
回覆 keechoi 的帖子

全部都係華人老師,唔需要 NET。

課堂外同老師(尤其係英文老師)溝通要唔要講英語呢?

回覆 Diversifyedu 的帖子

當然,呢啲中文小學都會,如果該科目係英語授課。

ToMing123 發表於 19-3-30 14:04
NET其實冇乜實際作用,一個兩個NET全校分,一個星期上一兩堂,都係讀下課文聽口音,俾小朋友睇YouTube同英 ...

其實你地小朋友一日幾多screen time, 真係唔想小朋友成日睇you tube/電視