用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD NET
go

DBSPD NET

請問 DBSPD 英文課,science 都是 NET 教嗎?

回覆 aray2 的帖子

No. They don't have Science. They just have GSI which is taught by local teachers in English. For English, most classes are taught by local teachers too.

gloria_cwy3 發表於 19-1-5 23:19

No. They don't have Science. They just have GSI which is taught by local teachers ...

請問整間小學有幾多NET?

回覆 gloria_cwy3 的帖子

謝謝回覆!那麼 NET 教 oral 嗎?一星期有幾堂?
謝謝!

沒有ORAL 堂。我仔仔三年級,到現在都未被NET 教過

回覆 Dongs 的帖子

There are 4 NETs.

回覆樓主

唔好介意我直接.....DBSPD 不需用NET teacher 做賣點, 學生們大部分英文已接近mother tongue, 家長通告也是英文, 根本不需NET teacher

LittleButter    發表於 19-1-12 19:48

回覆 gloria_cwy3 的帖子

謝謝您的資訊!

回覆 valentinored 的帖子

是否因為父母以英文為母語?

aray2 發表於 19-1-6 18:00
回覆 valentinored 的帖子

是否因為父母以英文為母語?

應該是bilingual

valentinored 發表於 19-1-6 12:06
唔好介意我直接.....DBSPD 不需用NET teacher 做賣點, 學生們大部分英文已接近mother tongue, 家長通告也是 ...
正解

唔好介意我直接.....DBSPD 不需用NET teacher 做賣點, 學生們大部分英文已接近mother tongue, 家長通告也是 ...

咁如果唔係native English 嘅小朋友入咗DB 會唔會被標籤?

回覆 千語mami 的帖子

我地都係以中文為母語的家庭,在家只會講中文。小朋友英文的聽說讀寫都應付到學校要求,亦沒有被標籤。

LittleButter    發表於 19-1-7 10:12

回覆樓主

請問DBSPD 是否全英教除了中文的科目?

千語mami 發表於 19-1-12 18:18
請問DBSPD 是否全英教除了中文的科目?

還有兩科,一是GS II 即用中文教的常識科 & R.E. 即宗教科。

回覆樓主

我識的不是全部學生接近母語

回覆 behd 的帖子

謝謝回覆,讓我了解多一點。

del.

唔係呱!我識幾個家長讀dbs既兒子無尔講到咁native, 連接近native都未去到。

Forgetmenot999 發表於 19-1-12 23:11
唔係呱!我識幾個家長讀dbs既兒子無尔講到咁native, 連接近native都未去到。
...

其實DBSPD只是一間英小,收生時並沒有要求全部是/接近native的男生,方可考入。所以,考入的只有一小部分是/接近native的。當然,一級150-160人,全校有9xx 多人,當然冇可能好多人是/接近native啦!就算你去任何一間本地英小(不計國際學校),都應該找不到一間英小會有好多人是/接近native啦!上面只是回應DBSPD 沒有好多net teacher, 學生之間已經有足夠的英文交流的語境而已!