用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH final interview
樓主: Cliokohonda
go

GH final interview  

ABCdoreme 發表於 19-1-19 11:18
是否得A1 房是校長?

其他房(我見有A15)都衹是見老師?
校長應該唔會轉房的,副校都會落場見

一一一

去年見副校長,約一半時間問女,一半時間問家長,問題不算太深入,不過有追問。 唔記得in 了多久,印象中是很快下,我估10左右。所以我估時間不是太大問題。

joeyxlma 發表於 19-1-19 13:27
去年見副校長,約一半時間問女,一半時間問家長,問題不算太深入,不過有追問。 唔記得in 了多久,印象中是 ...

8成時間問阿女,Mrs Green 雖然會咬住一條問題五分鐘及用字幾深下,如 play truant etc .有小小刻意考vocab及講得比較快 ,但氣氛算輕鬆。
都有d擔心阿女聽唔明,好彩埋尾Mrs Green 有讚阿女英文好,個人感覺有機會。

bettyay    發表於 19-1-19 15:09
joeyxlma    發表於 19-1-19 14:36

shuaimei 發表於 19-1-19 13:16
請問你哋係問学生多定問家長多?整個面試阿女只答咗幾條簡單問題,大部分問家長,咁係咪死定? ...

忘記確實比例,問法係梅花間竹咁,問問下阿女會突然問父母對阿女的說法有什麼意見!我見完有點累,因為要高度集中大家講緊乜總整問阿女多DD

Cliokohonda 發表於 19-1-19 13:44
8成時間問阿女,Mrs Green 雖然會咬住一條問題五分鐘及用字幾深下,如 play truant etc .有小小刻意考voca ...
你傾乜傾到play truant

Cliokohonda 發表於 19-1-19 09:30
in 完。。interviewer :Mrs Green 及 Paul
, 問題都幾尖銳,全英對答包括父母,答完會追問,背答案好易穿 ...

你個女好勁! 叻女,入硬。連父母英文都答得好,仲勁!

bettyay 發表於 19-1-19 15:07
忘記確實比例,問法係梅花間竹咁,問問下阿女會突然問父母對阿女的說法有什麼意見!我見完有點累,因為要 ...

我都係,要高度集中回應佢。

bettyay 發表於 19-1-19 11:48
二年前見校長,20-25mins! 忘了確實時間
其實時間長短或見誰唔會有好大影響,有同學見10mins見老師,一樣 ...

請問知唔知 1st in, 2nd 多少人?

廁所正到可以跳芭蕾舞咁誇

goodmama2003 發表於 19-1-19 22:26
一間超靚學校,厠所大到可以跳芭蕾舞
去洗手間時, 見到一位國語人, 有垃圾筒都亂丟紙巾. 無言.

HTLT 發表於 19-1-20 06:59
去洗手間時, 見到一位國語人, 有垃圾筒都亂丟紙巾. 無言.
這個無計,去到哪都有機會遇上

mimimomo6 發表於 19-1-19 23:46
請問知唔知 1st in, 2nd 多少人?

廁所正到可以跳芭蕾舞咁誇

這個不詳!但幾個直資2nd in 中,我覺得最難係GHS!第一會問父母,第二問教養及個人價值觀問題比其他學校多D!更容易露㡳

goodmama2003 發表於 19-1-19 22:26
一間超靚學校,厠所大到可以跳芭蕾舞

可惜之前冇入去見識一下!

回覆樓主:

追住Stem 活動內容問,學到什麼?活動維持幾耐?需不需要在正常上學時間走堂去參加?正常學習還是stem 活動學到的比較有用?

當跟同學相處有問題會如何處理?

你希望在GH 得到什麼?為什麼只有GH 符合你的期望?

你還報了什麼學校?    全是女校!是否任何一間收都會讀?
家姐在那中學就讀?為什麼你想讀女校?你的意思還是父母? GH 有什麼吸引你?試說你對GH 的了解?

留比後人參考   

Cliokohonda 發表於 19-1-20 10:35
追住Stem 活動內容問,學到什麼?活動維持幾耐?需不需要在正常上學時間走堂去參加?正常學習還是stem 活動 ...
覺得德望遠嗎?鍾意甚麼科目、不喜歡甚麼科目
英語授課覺得困難嗎?
Weekend 做甚麼

對德望有甚麼期望
最難忘的旅行
如何處理反叛期
如子女在校不快,如何處理

Cliokohonda 發表於 19-1-20 10:35
追住Stem 活動內容問,學到什麼?活動維持幾耐?需不需要在正常上學時間走堂去參加?正常學習還是stem 活動 ...

我都有類似題目,問你對亞女讀完後有咩期望,點解選我地學校,說一單近來的新聞…… 問到一額汗……
佢問你仲報左咩學校,可能想同其他搶學生

HTLT 發表於 19-1-20 10:50
覺得德望遠嗎?鍾意甚麼科目、不喜歡甚麼科目
英語授課覺得困難嗎?
Weekend 做甚麼

最後果題子女不快如何處理我都有問,你點答佢?

回覆 Ak112318 的帖子

首先讓她哭,發洩情緒後,再問清楚問題所在,針對源頭,再想解決方法!

Ak112318 發表於 19-1-20 11:13

我都有類似題目,問你對亞女讀完後有咩期望,點解選我地學 ...

問父母果兩題好簡單, do you drive your daughter to school usually ? who will slove the disputes at home eventually ?