用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 祟真出OFFER了
樓主: JHsbb
go

祟真出OFFER了   [複製鏈接]

見甘多朋友仔收到 offer, 真係恭喜晒!

我地仲未收到信, 睇怕都係......   阿女好中意崇真, 今次唔得, 我會再接再厲.

第一輪未收到offer, 未交小六成績.
請問是否需要在第2輪報名再交多一次報名表嗎?

CACACAROL 發表於 19-1-7 10:14
第一輪未收到offer, 未交小六成績.
請問是否需要在第2輪報名再交多一次報名表嗎?  ...
最好打去學校問

JHsbb 發表於 19-1-7 15:40
最好打去學校問

問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都可以
url=http://www.TickerFactory.com/]

tammyhw 發表於 19-1-7 16:26
問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都 ...

都冇收過信,點知自己waiting 定reject? 學校回覆真奇怪……

回覆 tammyhw 的帖子

係咪即係 waiting 都會收到信, 當第二輪或有人唔註冊都有機會收到 offer. 但第二次再申請, 之前既 waiting 記錄就取消? 再收到 reject 就更加無機.....

Raycsl 發表於 19-1-7 16:36
都冇收過信,點知自己waiting 定reject? 學校回覆真奇怪……

咁即係唔建議再報多一次。

tammyhw 發表於 19-1-7 16:26
問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都 ...
我剛才都有打去問真, 學校同我講是話, waiting不建議再報, 因為已是waiting了 , 他們會CALL waiting, REJECT的話可以再報一次

吾知自己係咪waiting就報第二輪?!笫二輪位更少,更危險,被reject 机会咪更大?!校長对外公怖第一輪面试後不久已继续收到不少新application form。競爭激烈。建议问问学校幾时出waiting 信可能更明智。最少waiting 有机可補位(吾一定)。之前有人试过waiting 變reject.
另外,個人吾觉得学校吾会check之前有冇申请过。此终新人事新作风。建议再遞表前再问清楚後果

Confident 發表於 19-1-7 17:23
我剛才都有打去問真, 學校同我講是話, waiting不建議再報, 因為已是waiting了 , 他們會CALL waiting, REJEC ...

問題係學校會在17號第二論deadline前完成call waiting和發reject信?

Raycsl 發表於 19-1-7 17:29
問題係學校會在17號第二論deadline前完成call waiting和發reject信?
是的, TTCA 說12號前留意信箱, offer , waiting or reject都會有信

Confident 發表於 19-1-7 17:48
是的, TTCA 說12號前留意信箱, offer , waiting or reject都會有信

知唔知有冇b1收唔到offer ?

ddcat 發表於 19-1-7 17:56
知唔知有冇b1收唔到offer ?
我和我朋友的囡囡都是B1 , 也一樣未收到信

小孩升中 發表於 19-1-5 00:16
請問是否沒有被取錄就無信呢?

是否真正落選要等到第二輪面試公佈後才會得知。大概三月尾至四月初。

Confident 發表於 19-1-7 17:57
我和我朋友的囡囡都是B1 , 也一樣未收到信

其實除了成績外,面試表現也很重要。

Raycsl 發表於 19-1-7 17:29

No

CheungAA 發表於 19-1-7 17:27
吾知自己係咪waiting就報第二輪?!笫二輪位更少,更危險,被reject 机会咪更大?!校長对外公怖第一輪面试 ...

我兒子是該校中一生。去年是如果第一輪已經報名,第二輪就不接受申請。我兒子去年也是第二輪才報名,面試後成績公佈第一天已收到取錄信。

今早打過去學校問, 我話我有朋友上星期已收到信, 但我仍未收到, 那是否代表 reject. 職員話因太多信件, 會陸續寄出. 而加未收到亦唔代表 reject, 總知最遲14號前會收到信.
信件會分為有 offer, waiting 同 reject.

希望在明天!

LokNa 發表於 19-1-8 09:26
我兒子是該校中一生。去年是如果第一輪已經報名,第二輪就不接受申請。我兒子去年也是第二輪才報名,面試 ...
我女有小學同學上年第一輪waiting, 再報第二輪, 有得見, 不過結果都係waiting.

chloe_ma 發表於 19-1-8 09:31
今早打過去學校問, 我話我有朋友上星期已收到信, 但我仍未收到, 那是否代表 reject. 職員話因太多信件, 會 ...
不是Reject但也不是offer 不過, 每天望著信箱等都是好辛苦的
‹ 上一主題|下一主題