用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人一心諗住入津校,只係搵直資試自己實力? ...
go

有無人一心諗住入津校,只係搵直資試自己實力?   [複製鏈接]

會嗎?
   8    0    0    0

mypineapple 發表於 19-1-4 15:09
會嗎?
Me.....最多報一間直資, 只是想練習下INTERVIEW

回覆 mypineapple 的帖子

我女上年已經係, 一心一意津校, 但考左2間直資都有OFFER同SCHOLARSHIP, 不過冇註冊, 因為唔會讀

妹妹頭 發表於 19-1-4 15:15

我女上年已經係, 一心一意津校, 但考左2間直資都有OFFER同SCHOLARSHIP, 不過冇註 ...

好叻呀!獎學金與offer一起給嗎?因為面試成績好還是小學成績好?

回覆 200904 的帖子

同OFFER 一齊同一時間, 同一信封寄比我, 即係話如果接受OFFER, 會有獎學金比阿女

因為小學TRAIN INTERVIEW 好勁, 所以考級頭果15個, 一定要我地出去見世面, 就算唔讀都一定要申請2-3間直資, 要取臨場經驗, 到津校(3月) 面試時, 就可以取長補短, 我地小學級頭15個, 都一定自行跨出去, 多數都自行時已收, 因為個個都跨出去九龍, 港島

妹妹頭 發表於 19-1-4 15:51

因為小學TRAIN INTERVIEW 好勁, 所以考級頭果15個, 一定要我地出去見世面, 就算唔讀都 ...

幾好喎,學校呢方面真係為小朋友諗好以直資作練習,但考到直資,有時會有矛盾要唔要嗎?

mianyang_99 發表於 19-1-4 15:14
Me.....最多報一間直資, 只是想練習下INTERVIEW

會揀高孩子banding 既直資,還是差不多的去 apply?

簽名被屏蔽

小學校長提議要選2間岩LEVEL既, 2間高一級既直資去考, 岩LEVEL因為要比信心小朋友, 高一級LEVEL係要試自己既實力去到邊

jli008 發表於 19-1-4 16:11
我女上年已經係, 一心一意津校, 考左3間直資都有面試,其中2間有OFFER, 不過冇註冊, 因為不想為往後的生活更 ...

認同, 我都諗如果揀咗直資就影響往後既生活就要三思

妹妹頭 發表於 19-1-4 16:16

小學校長提議要選2間岩LEVEL既, 2間高一級既直資去考, 岩LEVEL因為要比信心小朋 ...

你地校長既建議分析得好啱,謝謝分享

mypineapple 發表於 19-1-4 16:20
認同, 我都諗如果揀咗直資就影響往後既生活就要三思

如SPCS 的每月2500 也感到吃力,我想問下你們的手機用了多久?電話plan 多小錢?有幾多年沒有出街吃飯?

Cliokohonda 發表於 19-1-4 16:28
如SPCS 的每月2500 也感到吃力,我想問下你們的手機用了多久?電話plan 多小錢?有幾多年沒有出街吃飯?
...

大把人出去「試水溫」,有 d 係純粹練面試,有 d 係畀壯膽增加信心,有 d 係估自己大概咩成績,有 d 係練定預備叩官津。

不過協恩 $3600/月,德望、顏寶鈴 3500,東九匯基 2700,福建、羅氏、中基 2000 樓下,唔會太吃力吧!

回覆 IloveJJ 的帖子

緊係唔係越級挑戰果d啦,因為我考2間都只係同level.

1998Ruby1998 發表於 19-1-4 20:05

大把人出去「試水溫」,有 d 係純粹練面試,有 d 係畀壯膽增加信心,有 d 係估自 ...

仲有其他雜費?

mypineapple 發表於 19-1-4 20:32
仲有其他雜費?

唔少學校學費已經有包/自費活動 optional。如果真係覺得 offer 學校讀得過,爬問 EK 問 洗費幾多,預算下。

Cliokohonda 發表於 19-1-4 16:28
...
我手機一般用4-5年, 上兩個iphone係二手, 呢個第一次自己買, 好噤用, 我估用到6年, 電話plan 80蚊一個月, 係3G, 自己好多年無買過衫, 個個weekend都出街食飯, 因為興趣班朝9晚7。

sawn    發表於 19-1-4 21:14
‹ 上一主題|下一主題