用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 R 4小時得2小時藥力
go

[過動] R 4小時得2小時藥力

你地會點食?  會否2小時再補食一次? , 因為要比賽, 要好專注係果3-4小時裡面。呀囝兩小時後已打回原型。

bestwish 發表於 19-1-4 14:45
你地會點食?  會否2小時再補食一次? , 因為要比賽, 要好專注係果3-4小時裡面。呀囝兩小時後已打回原型。

我唔會咁做,不要太依賴藥物。

回覆樓主:

可以同醫生傾下改為Ritalin LA是8小時的長效藥。

bigheadshan 發表於 19-1-5 14:41
我唔會咁做,不要太依賴藥物。

我直情藥都唔想食,耐何唔食係好失控同專心唔到,唔知自己做緊咩

ccmak2009 發表於 19-1-5 15:25
可以同醫生傾下改為Ritalin LA是8小時的長效藥。

聽其他媽咪講 R字頭會有藥性反彈 更易建立敏感情緒 真係唔好亂食藥呀⋯⋯

bestwish 發表於 19-1-5 20:45
我直情藥都唔想食,耐何唔食係好失控同專心唔到,唔知自己做緊咩

任何藥都可能有副作用,最緊要和醫生好好溝通如何減低副作用…

Atomoxetine 發表於 19-1-12 00:21
ritalin 會
但另一隻 ADHD 藥 Strattera 更加會

呢隻食咗 最怕有自殺傾向~否則 食返Ritalin Concerta ( 有錢 就買隻靚少少嘅藥啦~)
藥係貴 但細路成長嘅每一刻一秒更寶貴

回覆樓主:

有時隻藥效果唔好可能劑量唔夠,醫生可以視乎小朋友的體重和用藥後的情況考慮加藥。
如果小朋友的情況進展良好,有時醫生可以給小朋友短時期的drug holiday, 減少副作用。

bestwish 發表於 19-1-4 14:45

個人分享。我囡都係學生運動員,在高小時開始用Ritalin LA。而家高中,剛過的週末,同醫生傾完,佢決定試Concenta,因藥效較長。需要更專住應付明年的DSE。

醫生分享咗Concenta and Strattera的意見,最終,醫生建議用Concenta,等佢完成所有學業後,可用回Ritalin LA + Strattera。

如果運動員服用R or C, 需要向香港禁藥委員會申請TUE。因S藥沒有所謂的stimulant ,所以不用。

我覺得不但從運動上考慮,學業因素都是一個極重要的原因令亞囡轉藥。

gigilovesnoopy 發表於 19-1-14 09:05
個人分享。我囡都係學生運動員,在高小時開始用Ritalin LA。而家高中,剛過的週末,同醫生傾完,佢決定試C ...

好有用的分享, thank you

你囡禁大個都仲要食藥, 中間試過唔食唔得, 是嗎?

因為有些小朋友大左會好一點。 不過可能此終都係差DD, 去唔到正常冇ADHA既人既水平, 我明白既。

但點解要完成學業才食S 再加 R ?   唔係完成學業後試唔食藥咩?

我大囡都係明年考DSE, 我都覺得大囡都有ADHD一些徵狀, 好明顯發覺佢都會坐唔定, 考試都係衰粗心睇錯野, 計錯野, 唔係唔識, 大意居多。 當時係一直冇懷疑呀囡係, 現在呀囝禁明顯, 先諗下, 大囡都可能係。

再諗下, 我自已都係, 好明顯有時明明之前睇既唔係禁, 再睇返點解之前會睇錯, 好似鬼遮眼禁, 經常性發生。

bestwish 發表於 19-1-14 15:44

亞囡在中四時,試過唔食三日藥,到第四日已經話先己的情緒、精神唔集中。所以而家最多兩日唔食。

在世界禁藥委員會,有文章提及需要服用藥物的運動員,如果停藥,對其身體或精神或會帶來反效果。所以,一邊運動一邊食禁藥。

我認為所謂好d,是大量密集訓練或輔導。我囡自中一開始睇臨床心理學專家,雖然大家終極目標是停藥,但現階段,大家都唔想。畢竟,心理學家認為亞囡有機會讀大學,希望用藥物去補救先天問題。提議我們是否轉長效藥,呢個決定,足足拖咗一年。其實R藥唔夠撐咁耐,夜晚要溫習就要靠佢自己。

bestwish 發表於 19-1-14 15:44

我覺得在工作上出錯,打擊較在學時期大。所以問埋醫生以後的情況。因為S藥冇stimulant唔會上癮,但要儲藥效,大概要一個月,所以醫生建議可以R+S。這些到時留俾亞囡自己做決定。

之前有篇美國ADHD的個案分享,作者的大囡因為成績問題,被編入特別班。到細囝上小學後,被學校要求做評估,最終診斷為ADHD患者。然後,作者和大囡被要求做評估,最終全部中晒。但作者是一位專業人士。所以即使是ADHD,每個情況都不同,冇需太過擔心。

分享多小小,亞囡個老死,都是ADHD,因爲在中二才確疹,太大個兼珠圓玉潤,所以醫生唔建意食藥,齊做行為治療,不過佢讀得唔錯。

gigilovesnoopy 發表於 19-1-14 17:02

我覺得在工作上出錯,打擊較在學時期大。所以問埋醫 ...

太大個兼珠圓玉潤。。。。。笑左

Atomoxetine 發表於 19-1-14 21:34
其實 ritalin,ritalin LA 同 Concerta 的藥理同男士‘偉哥‘ 相似
女生可能只感受到心跳加速,好集中做事 ...

如果你用偉哥做比喻, 禁唔食偉哥之前都不舉,禁停食偉哥便不舉都係好正常既事 。冇理由突然會變鋼條   

Atomoxetine 發表於 19-1-14 23:29
ritalin 個藥理係同偉哥相似
只係個 ‘位置‘ 有少少唔同
唔係比喻黎架

禁我都冇講錯呀!