用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
樓主: momo333
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

Dtw 發表於 19-1-10 13:27
我的回覆是回應 Charlotte_mom 那句 「夠膽講句,負擔得起有幾多家長唔考國際一心只考慮CKY?」。所謂揀, ...

另一考慮可能係唔想去到真正國際咁比較寬鬆,但又冇傳統咁嚴謹,加上中文程度,所以兩個極端之間叫做闖出條路比人揀。我覺得揀CKY果d反而多數唔係選定國際路線既人

minibigmac 發表於 19-1-10 14:30
另一考慮可能係唔想去到真正國際咁比較寬鬆,但又冇傳統咁嚴謹,加上中文程度,所以兩個極端之間叫做闖出 ...

Well said!
Although CKY runs in an IB style learning environment (which is quite happy for children), it also emphasizes on traditional values (more discipline then IS) and competition is definitely more keen than international schools.

hkpapa852 發表於 19-1-9 15:16
品德教育

呢個係家長既責任

唔係個個家長係咁諗。當有某校學生做錯事,好多家長會怪學校,繼而話唔會比自己仔女去讀

mmav 發表於 19-1-10 13:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Off topic: 如果CKY vs ISF 呢?

Isf 好好好貴,堅多內地人。有得揀,一定CKY

Charlotte_mom 發表於 19-1-10 10:58
我相信好多家長心目中,CKY已係一間國際學校(雖然唔正式係,但學習路線係),所以放棄本地elite school揀C ...

因為application 時間唔一樣,大部分IS ,k1 已經決定左行呢條路。而cky 呢?要谷小朋友兩年,先有機會在芸芸幾千人中脫穎而出,呢兩年根本唔係buy 國際路線的父母會做的事。

回覆樓主

學費$2500一個月可以享受到活動教學不是很好嗎?國際學校的小朋友或是CKY 的也不會乖乖座定吧,敢言敢表達意見是活動教學的特色,小朋友間有爭執有拗撬很正常喔,之後事情完滿解決結束⋯ 由小朋友自己解決問題應該也是CKY 及IS的方向,只是用的教學語言及考的公開試不一樣,給小朋友的訓練方式很類似呢!我心中的”港童”是給父母任意擺佈,無自己嘅思想,唔識解決問題,跟父母意見不合只可以發脾氣⋯⋯當然小朋友響處理問題上還有好多進步嘅空間,不過所有學校嘅小朋友都一樣,所以咪要學習囉

貝珠 發表於 19-1-10 17:42
因為application 時間唔一樣,大部分IS ,k1 已經決定左行呢條路。而cky 呢?要谷小朋友兩年,先有機會在 ...

入國際學校的就一定唔谷?唔好講笑啦。至於 CKY,我地冇谷都有 offer

貝珠 發表於 19-1-10 17:35
Isf 好好好貴,堅多內地人。有得揀,一定CKY

Um.. ISF 的一般學生的 social economic background 又比 CKY 的高

可否分享最後揀了邊間?
‹ 上一主題|下一主題