用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
樓主: momo333
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-7 09:51
咩叫無全球排名?

大部份大學排名榜都有至少全球200排名, 而香港有5間大學通常都能維持在Top 100內 (3大通 ...

我意思係唔係全球top 50或100嗰啲,講真如果你間學校舉例係排緊162唔通你去見工會同人講我間學校排全球162家咁咩。

回覆樓主

加上你所講既排名都要睇邊個機構出,如你所說的香港三大,在USnews (在美國有多年學校評級機構)也只排一百卅幾至一百四十幾,咁其實邊個機構既評級只叫最有公信力?

minibigmac 發表於 19-1-7 10:24
我意思係唔係全球top 50或100嗰啲,講真如果你間學校舉例係排緊162唔通你去見工會同人講我間學校排全球162 ...
IBDP得31分, 要入本地大學, 基本上只能入到非熱門既科目.

如果又去海外升讀比5大排名(認受性)更低既學校, 又有乜謂?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-7 10:38
IBDP得31分, 要入本地大學, 基本上只能入到非熱門既科目.

如果又去海外升讀比5大排名(認受性)更低既學校,  ...

又咁講,當年我有個同學仔讀書唔叻,來到美國讀nurse,講真佢資質唔高成績都唔算好畢業。我哋個個返晒香港佢留咗喺美國搵到工做,後尾聽講佢仲話要讀醫,我哋朋友間仲心諗讀完都30幾歲囉,但係佢就係堅持讀到醫,依家係果邊做咗醫生,唔係普通門診嗰啲係做手術嗰啲,如果佢喺香港你覺得可以發生嗎?

minibigmac 發表於 19-1-7 10:48
又咁講,當年我有個同學仔讀書唔叻,來到美國讀nurse,講真佢資質唔高成績都唔算好畢業。我哋個個返晒香港 ...
最主要係,佢無返嚟香港生活。
以任何方式係外國升學,唔返香港既都可以有類似既經歷,與是否讀IB無關。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-7 11:03
最主要係,佢無返嚟香港生活。
以任何方式係外國升學,唔返香港既都可以有類似既經歷,與是否讀IB無關。

與IB無關,只係話題講到外國大學排名而己。之前我也講過讀IB或DSE也對去外國升學冇大影響,只在乎家長們想細路係邊個模式成長而己

四隻貓    發表於 19-1-7 12:04

回覆樓主

其實average 成績入average 大學好合理。無論讀DSE 或 IB 都係咁。其實我估好多IB 學生家長揀IB 的主因是想仔女得到IB 課程的訓練。入到頂尖大學當然好,就算入唔到頂尖大學,從IB 課程所學的都會終身受用。

四隻貓    發表於 19-1-7 12:03

hkpapa852 發表於 19-1-7 10:38

如果又去海外升讀比5大排名(認受性)更低既學校,  ...

同意,咁講啦,入本地三大冇乜市場的科目,例如Physics , Chem , bio 都咪就係咁。

回覆樓主:

IB 或 DSE 是兩種不同的學習課程, 那課程最發揮自己成績, 就選這課程。

貝珠 發表於 19-1-7 12:44
同意,咁講啦,入本地三大冇乜市場的科目,例如Physics , Chem , bio 都咪就係咁。
...

其實真心唔知而家商科同埋建築呢啲係咪冇市場嘅科目,但係見到三大就33 34分都入到,如果我小朋友入到呢d科我覺得唔錯喔!當然佢再叻d就唔驅啦

http://hd.stheadline.com/news/columns/333/20181105/714490/

minibigmac 發表於 19-1-5 10:26
反而我老公同事啲仔女喺呢幾屆不同年份都有人攞45分, 而且都冇出去狂補, 可能佢哋本身好叻
...

請問係邊間學校?

hippoo 發表於 19-1-7 17:41
請問係邊間學校?

45分有coed,也有KGV,另外也同事仔女有42,43分,真係好叻

剛巧有朋友有friend去年CKY畢業: 佢好似香港大學收佢,但選擇左去London’s King’s College. 另一同學就入了牛津(emoji)(emoji)

hippoo    發表於 19-1-8 16:05

唔知道今年港同面試時家長在禮堂到等看的那段片係唔係同我一樣看的一樣,係關於爭課室用的。我有一邊看一邊擔心。。。我對港同唔了解,只係唔明白校長點解會選擇這條片在重要場合播放,應該會有更好的選擇。講真段片真係有小小影響左我最後的選擇。

Happy2gether11 發表於 19-1-8 14:12
唔知道今年港同面試時家長在禮堂到等看的那段片係唔係同我一樣看的一樣,係關於爭課室用的。我有一邊看一邊 ...

呢段片之前係ek引起好大迴響
我只係想表達自己感受,我同你一樣感覺,呢段片有影響到我最終的決定,唔知校長係咪要die hard fans,用黎趕走唔夠忠心的家長

Catliang 發表於 19-1-8 16:30
呢段片之前係ek引起好大迴響
我只係想表達自己感受,我同你一樣感覺,呢段片有影響到我最終的決定,唔知校 ...
原來唔係得我一個給段片嚇親

hkpapa852 發表於 19-1-4 19:10
有篩選條件,則使不高,也是篩選條件。
有篩選是一個大問題,大家要考慮清楚!

回覆 Catliang 的帖子

可否分享段片講咩?

醒目開學勳章 王國長老

jenny1919 發表於 19-1-9 08:22
回覆 Catliang 的帖子

可否分享段片講咩?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3692579
以上帖係詳細討論,圖中係其中一位在場家長summarise 了條片嘅內容

回覆樓主

拉開小小問,邊間既品德教育做得好d?

醒目開學勳章 王國長老

December_baby 發表於 19-1-9 13:41
拉開小小問,邊間既品德教育做得好d?

呢個問題咁惹火點答呀......話一間好,咪即係暗示第二間唔夠好?
公道講句,我唔相信有任何一間學校係唔重視德育。我相信兩間都唔係傳統高壓式教學生。講理念就無意思,成效最實際。如果真係想比較,降議搵日去校園外親自觀察。中學對中學,小學對小學好了 (教好細路,好多因素,家長咩人朋輩咩人,一樣有影響)
‹ 上一主題|下一主題