用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
樓主: momo333
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-4 15:21
當年未有家長爆料, 話CKY原來Y10要篩選過先有得考IBDP

讀其實一定有得讀, 因為無得考IBDP個班, 其實都係要 ...

我都好似係第二度見過
咁其實篩走左幾多%既學生呢?

LinusYip 發表於 19-1-4 15:27
我都好似係第二度見過
咁其實篩走左幾多%既學生呢?
只有學校知.

不過之前幾年, Y10同Y12既人數, 相差有~20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 11:56

對,IB香港及海外均認可,但論升學,DSE就只局限於香 ...
港同2017/18 SCHOOL REPORT中寫, 23.X%學生出國升學, 佢地全部都考DSE架WOR
未考DSE前, 亦每年有學生出國
港同雖然去牛劍唔多, 都叫年年有, DSE真係咁差咩?

台灣唔承認DSE? 你有無研究過架
https://cmn-hant.overseas.ncnu.edu.tw/sites/default/files/inline-files/13_108%E9%A6%99%E6%B8%AF.pdf

大陸我就真係唔識, 不過唔識嘅野我就唔隨便講了, 怕俾人笑

回覆 momo333 的帖子

課程         : IB VS DSE
地點         : 九龍VS港島
硬件/校舍 : CKY淨係個音樂廳已經冇得輸
英文語境  : CKY勝
交通         : HKUGA有港鐵,門口亦有公眾停車場,唔怕抄牌趕車
學費         : HKUGA 平民啲,舐埋政府津貼

momo333 發表於 19-1-4 01:03
兩間也是很好的學校,一間最後兩年考IB 而另一間DSE, 兩個學制各有不同特色及難處,暫時沒有特別傾向任何一 ...

建議樓主搵cky 用家問下平時上課及功課形式。

我相信好快可以下決定

Charlotte_mom 發表於 19-1-4 15:46
港同2017/18 SCHOOL REPORT中寫, 23.X%學生出國升學, 佢地全部都考DSE架WOR
未考DSE前, 亦每年有學生出國
...

國內教育部, 年年都安排100間以上大學(包括清華, 北大等)為香港學生, 提供"以DSE成績免試直升國內大學"既升學計劃, DSE成績優秀仲可以免學費

唔知咁叫唔叫做係國內有認受性呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-4 14:19
有幾多大學認可DSE成績?

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.htm ...

美國學校都係要自己準備申請材料,dse, ib都冇乜所謂,自己考SAT,英文考試,名校高gpa,等等,都有機會入美國大學

MrBeast    發表於 19-1-5 07:20

deco99 發表於 19-1-4 17:18
自己考SAT,
係, 不過讀完IBDP, 去美國升學好大機會都係要考SAT

hkpapa852 發表於 19-1-4 17:19
係, 不過讀完IBDP, 去美國升學好大機會都係要考SAT

話時話,CKY有無School Report睇學生去向?~~~

回覆樓主

以前未流行IB時香港學生都係咁考外國學校,所以IB同DSE去外國其實唔係咁大影響,主要係睇家長想細路接受邊類型訓練多d

另外CKY所謂既篩選考IB並唔係coed果d揀叻人去考,而係IGCSE唔夠3c3b考IBcert,而當你成績唔夠時就算比你考又如何?正如你跟唔上照考個DSE唔通又會有大學收?何況事實上冇咩人唔夠,讀呢d學校本身都有好多人預出國,由其高年班,又何需宣揚人地有篩選?

回覆樓主

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2018/09/University-Destination-Summary-Class-of-2018.pdf

minibigmac 發表於 19-1-4 18:46
以前未流行IB時香港學生都係咁考外國學校,所以IB同DSE去外國其實唔係咁大影響,主要係睇家長想細路接受邊 ...
有篩選條件,則使不高,也是篩選條件。

hkpapa852 發表於 19-1-4 14:36
大多家長, 連DSE同IBDP都唔瞭解就盲目追捧IBDP
只能祝君好運

hkpapa852 發表於 19-1-4 15:21
當年未有家長爆料, 話CKY原來Y10要篩選過先有得考IBDP

讀其實一定有得讀, 因為無得考IBDP個班, 其實都係要 ...

知道用家消息cky 臨考ib前狂補習費用6萬一個月,最後分數31 or 32 ,所以真的了解過先好揀是否要讀ib

HM168 發表於 19-1-4 23:08
知道用家消息cky 臨考ib前狂補習費用6萬一個月,最後分數31 or 32 ,所以真的了解過先好揀是否要讀ib
...

6萬

...

咁誇張?
咁如果所有科補,最低消費幾多?

...
probably 個别例子 i imagine.  反而我suspect hk ib avg 高分是否因為好多有補。最近同fd 吹水,佢有fd 成績已可over 40 ,但家長再想高d,個人後感:乜乜乜理念最後都是分分分

competition:

SINGAPORE - Students who sat the International Baccalaureate (IB) diploma exams in Singapore have performed better than their global counterparts.

Almost all the 2,152 students from Singapore - or 97.99 per cent - who took the exams last November passed, compared with the global rate of 68.73 per cent.

Their average scores were also higher than the global average: 38.49 points against 28.58 points, according to the Switzerland-based IB Organisation that conducts the exams.

https://www.straitstimes.com/sin ... g-well-above-global

...

明顯家長有問題

Charlotte mom, 現在hkuga 還會替學生報名英國大學(參加UCAS), 準備personal statement 和面試嗎?
‹ 上一主題|下一主題