用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校問題
樓主: yanyan6
go

選校問題

yanyan6 發表於 19-1-4 00:05
彭學高
基道
九龍塘中學
賽官
就看這4間點排好,100人考90,
基道機會低嗎,係喜歡的

在自行階段,基道的機會很微。

以 公開試表現、校風 來說,
基道是最好的
其次是彭學高 和 九龍塘
最弱是賽官

以下是一些相近似的中學公開試成績資料:
LEVEL 2+ 比率

中文

英文

數學

通識

入本地學位課程

2級平均率

基道

90.2

82.9

87.8

93.9

20%

89.4%

五旬節

>90

>HK

>HK

>90

18.8%

鄧鏡波

15%

創知

88.4

78.4

97.8

85.2%

彭學高

82.4%

九龍塘

87.5

83.7

76.9%

憫父 發表於 19-1-7 12:42

以 公開試表現、校風 來說,

咁我想問下, 九龍城區, 老師評本區B3B, 全港B2C, 成績表全部合格, 仲有好多A, 操行A-, 男仔, 報創知有無機?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-7 12:00
基道著重成績, 近年DSE成績已達B2B水平

B3學生無論自行同統一派位選佢, 其實都係浪費機會
朋友個仔讀基道, 學校真係谷得好勁, 星期六都要返去補課, 呢兩年 DSE 成績真係睇住有上升空間.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

憫父 發表於 19-1-7 12:42

以 公開試表現、校風 禹來說,

彭學高同五旬節表現和校風邊間好d?謝謝

ccue148 發表於 19-1-7 15:07
彭學高同五旬節表現和校風邊間好d?謝謝
兩間都 OK 的

little_yolky 發表於 19-1-7 14:01
咁我想問下, 九龍城區, 老師評本區B3B, 全港B2C, 成績表全部合格, 仲有好多A, 操行A-, 男仔, 報創知有無機 ...
相信在自行階段報讀創知的 BAND 2 學生不會很多,一來 BAND 2 學生多數不會揀創知,二來很多家長不喜歡左派中學。有不少 BAND 3 A 學生會博 基道/五旬節/彭學高/九龍塘,選創知的相對較少。

因此,即使成績次第較前的申請者,相信成績突出的人亦不會很多,如果成嫧表全部合格,仲有好多 A,是相對突出的,相信有機會的。

憫父 發表於 19-1-7 16:29
相信在自行階段報讀創知的 BAND 2 學生不會很多,一來 BAND 2 學生多數不會揀創知,二來很多家長不喜歡左派 ...
太好了, 謝謝, 因為佢雖然操行好, 成績表都靚, 但中英視藝都只有B, A果D又僅僅A, 呈一時又要無乜A, 只有好多B, 仲要一張證書都無, 連課外活動參與證書都無, 真係百無。

相信在自行階段報讀創知的 BAND 2 學生不會很多,一來 BAND 2 學生多數不會揀創知,二來很多家長不喜歡左派 ...
憫父,請教二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝好like 鄧鏡波, 不 like 英中, 班主任說囝1+2後是穩陣的band 2
鄧鏡波是Band 3自行揀的話side左, 聽完之後15/16, 鄧鏡波真的甘差? 真的要進取些?
選何官自一, 鄧鏡波自二可以嗎? 或者其他建議? Thanks.

little_yolky 發表於 19-1-7 17:06
太好了, 謝謝, 因為佢雖然操行好, 成績表都靚, 但中英視藝都只有B, A果D又僅僅A, 呈一時又要無乜A, 只有好 ...
成績ok喎但都係b3b學生

ccue148 發表於 19-1-8 17:20
成績ok喎但都係b3b學生
係呀, 佢媽媽話好多同學都有9字頭, 佢只有8字頭, 而且中英視藝三科都A唔到, 只有B。不過佢好努力了, 呈一大部份都係B的, 只係學校人數少, 所以差一個就一個, 呈一唔好就已經好大鑊。佢媽媽話唔望佢入大學, 只想佢唔學壞, 開開心心過中學生活, 咁我見創知校風都嚴, 佢又唔介意左派, 咪叫佢去參觀下囉。

王家爸爸 發表於 19-1-7 11:47
如果真係B3,揀鄧鏡波,機會好微。聖三一未必好過五旬節、基道。

鄧是band 2b嗎?老師說是band 3

我交左表去五旬節,以我仔b3成績自一應該唔收,大抽獎還有機會嗎,還是免得浪費左,索性填番b3中學

回覆 hkpapa852 的帖子

鄧係b2c定b3,謝謝

sasafan 發表於 19-1-8 16:57
憫父,請教二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝好like 鄧鏡波, 不 like 英中, 班主任說囝1+2後是穩陣的band 2
鄧鏡波是Band 3自行揀的話side左, 聽完之後15/16, 鄧鏡波真的甘差? 真的要進取些?
選何官自一, 鄧鏡波自二可以嗎? 或者其他建議? Thanks.
BAND 2 選何官自一、鄧鏡波自二 是沒有問題的。

鄧鏡波近三年來的公開試表現下滑了不少,以往會公佈所有科目的公開試表現,但近年已經沒有公開了。
入本地大學學位課程的比率亦下滑了不少。

鄧鏡波是不少 BAND 2 男生熱門的乙部頭三志願選擇,不少人會放在乙三的。

個人認為不太適合選擇表現下滑的中學。

自二會否考慮五旬節或基道?這兩間的學業表現平穩上升,校風也不差的。

sasafan 發表於 19-1-9 00:38
鄧是band 2b嗎?老師說是band 3
以現時鄧的水平來說,表現近乎 BAND 2C 水平,未致於是 BAND 3。

yanyan6 發表於 19-1-9 22:06
我交左表去五旬節,以我仔b3成績自一應該唔收,大抽獎還有機會嗎,還是免得浪費左,索性填番b3中學 ...
BAND 3 生在大抽獎時,
乙一 放五旬節 的機會雖然不高,
但不是完全無望的。

自行和叩門入五旬節的機會不大。

憫父 發表於 19-1-11 12:03
BAND 2 選何官自一、鄧鏡波自二 是沒有問題的。

鄧鏡波近三年來的公開試表現下滑了不少,以往會公佈所有科 ...
亞囝極 like 鄧鏡波, 佢說好想入 而五旬節無咩人提資料不多, 而基道我見其他人說上得几勁,谷得幾勁,怕讀得辛苦, 亞囝系不主動又懶, 小學呢6年都糸我地督佢,我好怕揀了一間谷得勁大家辛苦

sasafan 發表於 19-1-11 12:17
亞囝極 like 鄧鏡波, 佢說好想入 而五旬節無咩人提資料不多, 而基道我見其他人說上得几勁,谷得幾勁,怕讀得辛苦, 亞囝系不主動又懶, 小學呢6年都糸我地督佢,我好怕揀了一間谷得勁大家辛苦 ...

若囝囝真的很想入鄧鏡波的話,鄧鏡波相對不少學校來說,仍是很好的。

按你之前提供的資料來看,囝囝的資質不差,只是欠主動,需要外力推動才能努力,如果囝囝聽話受谷的話,去到一間較谷的學校,未必有很大問題。基道確是較谷的,所以 主科 的 LEVEL 2+ 比率是明顯較其他中學高的。選這間中學前需要有心理準確,能接受的才選擇。

中文和英文是不少 BAND 2/3 中學的弱項,五旬節和基道 是明顯地較好的。

以下是一些相近似的中學公開試成績資料:

LEVEL 2+ 比率

中文

(84.8)

英文

(78.7)

數學

(81.8)

通識

(90.9)

入本地學位課程

2級平均率

基道

90.2

82.9

87.8

93.9

20%

89.4%

五旬節

>90

>HK

>HK

>90

18.8%

鄧鏡波

15%

創知

88.4

78.4

97.8

85.2%

彭學高

82.4%

九龍塘

87.5

83.7

76.9%

藍色代表高於全港平均
括號內的數字是全港平均

憫父 發表於 19-1-11 13:55
若囝囝真的很想入鄧鏡波的話,鄧鏡波相對不少學校來說,仍是很好的。

按你之前提供的資料來看,囝囝的資 ...
謝謝你