用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校問題
go

選校問題

彭學高
基道
九龍塘中學
賽官
就看這4間點排好,100人考90,
基道機會低嗎,係喜歡的
請幫我,謝謝

yanyan6 發表於 19-1-4 00:05
彭學高
基道
九龍塘中學
或許自行首選 五旬節 都不錯

elbar 發表於 19-1-4 10:04
或許自行首選 五旬節 都不錯
五旬節b3嗎

yanyan6 發表於 19-1-4 23:01
五旬節b3嗎

近年都有b3 生入到

請問校風如何

2007912 發表於 19-1-5 18:52
請問校風如何
上次學生集體毆鬥,已經係十二年前既事,只要唔好同啲同學爭的士就無事。近十年已經無大事發生,加上我估逃學威龍校長應該治得掂啲學生,我估應該係改善中。

2007912 發表於 19-1-5 18:52
請問校風如何
其實都有學生係首志願揀五旬節中學,所以應該好咗唔少:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20160706/19683433

王家爸爸 發表於 19-1-5 19:11
其實都有學生係首志願揀五旬節中學,所以應該好咗唔少:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/arti ...
我兒子b3,就快要交表,基道有機會嗎,由學校選學生我怕沒機會
還是大抽獎先填基道,點樣好d.謝謝

yanyan6 發表於 19-1-6 22:54
我兒子b3,就快要交表,基道有機會嗎,由學校選學生我怕沒機會
...
如果真係B3,可以自行一基道,自行二揀五旬節。但係最好先確定下,係唔係真係B3。

yanyan6 發表於 19-1-6 22:54
...
就算真係機會低, 既然喜歡, 自行都總要一試, 不是嗎? 試完, 大抽奬繼續揀囉, 無理由馬上放棄咗一次機會掛。

回覆 王家爸爸 的帖子

五旬節 基道b3嗎 成績不好 問了班主任確實了是b3 叫我選鄧同聖三一 我不想

yanyan6 發表於 19-1-7 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

五旬節 基道b3嗎 成績不好 問了班主任確實了是b3 叫我選鄧同聖三一 我不想 ...
如果真係B3,揀鄧鏡波,機會好微。聖三一未必好過五旬節、基道。

little_yolky 發表於 19-1-7 10:44
就算真係機會低, 既然喜歡, 自行都總要一試, 不是嗎? 試完, 大抽奬繼續揀囉, 無理由馬上放棄咗一次機會掛。 ...
呢個諗法有一定道理,原因係B3,點都無得輸。但係B3都有好啲同無咁好,所以點揀好睇心態。

yanyan6 發表於 19-1-4 00:05
彭學高
基道
九龍塘中學
基道無乜機會了

不如試吓鄧鏡波

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-1-7 11:49
呢個諗法有一定道理,原因係B3,點都無得輸。但係B3都有好啲同無咁好,所以點揀好睇心態。 ...
JM話鐘意基道, 基道校風唔錯, 成績上緊, JM只係怕考唔到, 咁無理由因為怕就唔去馬等大抽奬。唔去, 就一定無機會。

yanyan6 發表於 19-1-7 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

五旬節 基道b3嗎 成績不好 問了班主任確實了是b3 叫我選鄧同聖三一 我不想 ...
基道著重成績, 近年DSE成績已達B2B水平

B3學生無論自行同統一派位選佢, 其實都係浪費機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-7 12:00
基道著重成績, 近年DSE成績已達B2B水平

B3學生無論自行同統一派位選佢, 其實都係浪費機會
其實大家選校都好人云亦云, 好多人都仍然當基道B3看待 既然鐘意, 無理由唔揀

hkpapa852 發表於 19-1-7 11:56
基道無乜機會了

不如試吓鄧鏡波
咁彭學高如何呢?

little_yolky 發表於 19-1-7 12:27
咁彭學高如何呢?
頂多係B2C

hkpapa852 發表於 19-1-7 12:29
頂多係B2C
即係JM搏彭學高機會大D。