用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 碧濤樂基N值唔值得讀?
go

碧濤樂基N值唔值得讀? [複製鏈接]

碧濤樂基因為租約問題,只可以讀一年N,冇得直升K,如要轉升火炭分校要之後再自行報名同其他人爭,大家覺得值唔值得讀?
   0    0    0    0

myhappybobo 發表於 19-1-3 19:28
碧濤樂基因為租約問題,只可以讀一年N,冇得直升K,如要轉升火炭分校要之後再自行報名同其他人爭,大家覺得 ...

如果有其他選擇就緊係唔讀,最後一年,冇直升,又唔知啲老師走淨幾多,老師心態又難講。

Cigaretteyip 發表於 19-1-4 12:28
如果有其他選擇就緊係唔讀,最後一年,冇直升,又唔知啲老師走淨幾多,老師心態又難講。
...

但樂基都算係沙田區一線幼稚園嘛,同埋唔知讀過佢嘅N可能對考火炭分校有少少優勢呢(我估咋)⋯⋯但一年貨仔又真係幾麻煩

5tgb    發表於 19-3-11 20:39

myhappybobo 發表於 19-1-5 00:35
但樂基都算係沙田區一線幼稚園嘛,同埋唔知讀過佢嘅N可能對考火炭分校有少少優勢呢(我估咋)⋯⋯但一年貨仔 ...

讀2個月N就考K,有幾大優勢。 而且,d老師知道一年後就失業,仲有無心機教小朋友呢???

回覆樓主:

如果考駿景K有優勢,一定會同你地講聲啦。

我仔讀緊pn
間學校係好好 課程好 語境好 阿仔日日好開心
但冇得直升k1就唔好讀啦!讀n都係想有個保障
到時又要再撲K好煩 又大壓力!
我地而家有得升駿景k1但大部分家長包括我都會跳船
太多不明朗因素

dirtybb2000 發表於 19-1-10 00:37
我仔讀緊pn
間學校係好好 課程好 語境好 阿仔日日好開心
但冇得直升k1就唔好讀啦!讀n都係想有個保障

請問有什麼不明朗因素?聽聞駿景校都好快唔做?

Cigaretteyip 發表於 19-1-10 05:58
請問有什麼不明朗因素?聽聞駿景校都好快唔做?

應該係碧濤校唔做,今年pn唔收新生,除非有家姐哥哥讀緊

回覆樓主

如果不是一條心樂基的話,好值得讀。我女而家讀緊n班,返左幾個月學已學識a-f phonics 同歌,亦學識左counting (唔止係指住黎數)例如叫阿女俾3粒糖我,佢會識俾,亦自動開hiu識10以內是幾多,我覺得呢點好緊要,因為都有名幼會考,所以阿女都考到幾多好嘅k1, which is 我覺得係晒樂基呢幾個月。而且老師好好,唔似迦南個啲咁成日話你小朋友呢樣個樣

karllambb 發表於 19-1-14 18:29
如果不是一條心樂基的話,好值得讀。我女而家讀緊n班,返左幾個月學已學識a-f phonics 同歌,亦學識左count ...

其實我都知道樂基教小朋友教得好好,佢對我嚟講唯一缺點就係得一年貨仔,我擔心出年再考K冇優勢,因為一來唔俾直升去火炭分校,二來又驚啲老師最後一年冇心機教。我好矛盾

myhappybobo 發表於 19-1-14 18:34
其實我都知道樂基教小朋友教得好好,佢對我嚟講唯一缺點就係得一年貨仔,我擔心出年再考K冇優勢,因為一來 ...

升唔升火炭我覺得唔洗太擔心,畢業樂基呢一兩嘅變動會令不少家長卻步,所以我覺得有心就一定會升到,而且年年有好多pn家長考到九龍名幼龍幼走

明年老師就真係唔敢擔保,不過今年教n嘅仲係好有經驗那些。

karllambb 發表於 19-1-14 18:29
如果不是一條心樂基的話,好值得讀。我女而家讀緊n班,返左幾個月學已學識a-f phonics 同歌,亦學識左count ...

你小朋友好叻呵,是否大b?

cyanbb 發表於 19-1-15 14:13
你小朋友好叻呵,是否大b?

6月B
過獎啦, 一啲都唔叻, 佢記性好一般

5tgb    發表於 19-3-11 20:40
‹ 上一主題|下一主題